Του Λακαφώση Δημ. Αντιστρατήγου ε.α.

Επαναλαμβάνονται για πολλοστή φορά ακόμη οι συζητήσεις για το Κυπριακό από τις 7-20 Νοεμβρίου 2016 στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς λευκό καπνό. Διακόπτονται οι συζητήσεις ή συνεχίζονται;- Εδαφικό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%, πολύ κοντά σε εκείνο του σχεδίου Ανάν (28,7%)
- Μόρφου και Βαρώσια, ελληνοκυπριακή πλευρά, επιστροφή της Μόρφου και των Βαρωσίων πέραν της κλειστής περιοχής και μέρους της ενδοχώρας της Αμμοχώστου.
- Καρπασία, τουρκοκυπριακή πλευρά, δημιουργία ομοσπονδιακών πάρκων σε περιοχές που δεν κατοικούνται για λόγους ακτογραμμής. Ελληνοκυπριακή πλευρά, τα πάρκα δεν μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και ζητήθηκαν ανταλλάγματα από τουρκοκυπριακής πλευράς σε άλλες περιοχές.
- Περιουσίες, που θα επιστραφούν, να υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από ό,τι σε εκείνες που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ειδικό καθεστώς να έχουν οι Τουρκοκύπριοι στη Μόρφου και οι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία.
Εγγυήσεις και Ασφάλεια (στις 27-28 ή στις 16-18 Δεκεμβρίου 2016;):
- Μεταβατική περίοδος, τουρκική πλευρά 5 συν 5 χρόνια για στρατεύματα και εγγυήσεις και επαναξιολόγηση εάν παραμείνουν ή όχι, η ελληνοκυπριακή πλευρά, μάλλον 18 μήνες με από τώρα έναρξη προετοιμασιών γιά αποχώρηση και οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές. 
- Μόνιμη στάθμευση, η Τουρκία, μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων και βάση στο νησί στο πρότυπο των βρετανικών βάσεων, δηλαδή με τουρκική κυριαρχία. Η Λευκωσία, βάση μόνο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, χωρίς να καθορίζεται χρόνος διάρκειας της παραμονής.