Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Πέντε είναι τα ονόματα στο τραπέζι σύμφωνα με τις προτάσεις του ειδικού διαπραγματευτού των Η.Ε., Μάθιου Νίμιτς: Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) και όλα αυτά σε σλαβική διάλεκτο, ήτοι Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gorna Makedonija, Republika Vardarska Makedonija, Republika Makedonija (Skopje), αντίστοιχα.

Στον όρο  ‘’Republika Vardarska Makedonija’’, οι Αλβανοί δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από παλαιότερη περίοδο, προ του Β’Π.Π. Στον όρο «Severna» (Βόρεια) και «Gorna» (Ανω), για τη Βουλγαρία η επονομαζόμενη ’’Μακεδονία του Πιρίν’’ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της. Όσο για την ονομασία ‘’Republika Makedonija (Skopje)’’, υπάρχει και η ανησυχία με την πάροδο του χρόνου η παρένθεση να πάψει να υπάρχει. Ίσως για αυτούς τους λόγους το όνομα ‘’Νέα Μακεδονία’’ στη σλαβική- ως χρονικός προσδιορισμός της σύνθετης ονομασίας- μοιάζει να έχει αποκτήσει ένα μομέντουμ, όπως το πρώτο χρησημοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Συναντώνται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου2018, χωρίς την πλέον κατάλληλη ωριμότητα του θέματος, αλλά η συγκυρία το επιβάλλει. Ο Matthew Nimetz επισκέπτεται σύντομα την Ελλάδα. Γίνεται αυθόρμητη ογκώδης συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μεγαλύτερη από το παρελθόν -και αναμένεται και στο Σύνταγμα- όχι για να ακούσουν τις ομιλίες, για αυτά που ζούν επί τόσα χρόνια, αλλά από θυμό, οργή, αγωνία και αγανάτηση των απλών και χωρίς διακρίσεις πολιτών για τις διαχρονικές προκλήσεις για ίδρυση γειτονικού κράτους με κλέψιμο ξένης ιστορίας και με υποβόσκουσες αλυτρωτικές επιδιώξεις, με ανοχή και σκοπιμότητα από άλλους.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να διαρκέσουν ακόμη μέχρι και τον Ιούνιο 2018, οπότε στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ ‘’αποκλείεται χωρίς κοινή αποδεκτή ονομασία να συζητηθεί η ένταξη ακόμη και ως FYROM και παραμένει η μέχρι τώρα θέση του ΝΑΤΟ’’, δηλώνει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ(Stoltemberg) κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, προφανώς και ως πίεση προς τα Σκόπια. Στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια είναι η αντίθεση και η Ρωσία. Η δήλωση του ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ‘’η υπόθεση του ονοματολογικού άνοιξε ξανά μόνο επειδή οι Η.Π.Α. θέλουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η σύστασή του στην Αθήνα να μην υποχωρήσει’’ είναι ενδεικτική των επιδιώξεων της Μόσχας. Η ρωσική πραγματικότητα αναμένεται να φανεί αν το ζήτημα της ονομασίας φθάσει στο Σ.Α. των Η. Ε., όπου πιθανόν ελλοχεύει και το ρωσικό βέτο.

Καταληκτικά, παράλληλα με το όποιο όνομα- γεωγραφικό, χρονικό, εθνολογικό- συνδέονται και άλλοι ουσιώδεις πολλαπλασιαστές λύσης και παράμετροι όπως της γλώσσας, της ταυτότητας, της παιδείας, της ευαισθησίας και των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για μόνιμη εξάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων. Η αλβανική γλώσσα είχε καθιερωθεί ως δεύτερη γλώσσα στα Σκόπια. Ακόμη και στην αρνητική περίπτωση, που όλοι επιθυμούν να αποφευχθεί, τα Σκόπια έχουν τελικά να χάσουν με τη αβεβαιότητα και με πιθανή διάλυσή τους-σε ακραίο σενάριο- με τις επιδιωκόμενες προσαρτήσεις για μεγάλη Αλβανία και Βουλγαρία. Η ύπαρξη γειτονικού προς βορρά κράτους με προσεγγίσεις ευνοεί την Ελλάδα στο ρόλο της προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ως το παλαιότερο μέλος της περιοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και με τώρα ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι γεωγραφικές διελεύσεις του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ(Trans Adriatic Piline.)

Οστόσο, επιπλέον προβάλλουν και οι γειτονικές σχέσεις με την Αλβανία αλλά και κυρίως οι διαχρονικές λίαν ανησυχητικές τουρκικές προκλήσεων στο Αιγαίο. Πάντως, τώρα προβάλλει –όπως και αν πρόβαλε- μια ιστορική ευκαρία που δεν πρέπει να χαθεί, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και απόλυτη συνεργάσια όλων, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο και μακριά από όποιες διαβρωτικές σκοπιμότητες.

Mε τη λήξη  της πρώτης συνάντησης των πρωθυπουργών στο Νταβός,24.1.18
Διαπιστώθηκε  θετικό κλίμα και καλή διάθεση.. Συνέχιση των διαβουλεύσεων υπό την επιτήρηση των πρωθυπουργών  και με ομάδες εργασίας των δύο ΥΠΕΞ. Μακρύς ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για εφικτή λύση και εάν ποτέ.
- Τσίπρας, σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, χωρίς παράθυρα για αλυτρωτικές επιδιώξεις και συνέχιση της 2ας φάσης των σκοπιανών ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.(σ.σ. σχετική συζήτηση στην  Ε.Ε. στις 17 Μαΐου2018, πριν από ΝΑΤΟ Ιούνιος 2018)

-  Horan Zoev, μετανομασία του ονόματος του αεροδρομίου και οδών των Σκοπίων, χωρίς αναφορά για το Σύνταγμα(σ.σ. πολιτική αδυναμία λόγω μειοψηφίας της κυβέρνησης με τρίτο το κόμμα του και με πρόεδρο του πρώτου κόμματος με σχέσεις με τονGruevski- Φέρεται να επιδιώκει το όνομα‘’Republika Makedonija (Skopje)’’.

-  Αξιωματική αντιπολίτευση, ΄΄δεν διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς’’