Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 24 Ιουνίου 2018, διεξάγονται στην Τουρκία πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, όπως κατέληξε ο Erdogan. Κανονικά οι εκλογές έπρεπε να γίνουν ένα χρόνο μετά, το φθινόπωρο 2019. Όμως, λόγοι πολλαπλών σκοπιμοτήτων επέβαλαν το πρόωρο των εκλογών.


Επικρατεί μέχρι τώρα ανεκτή κοινωνική ανοχή για τον 
Erdogan, που με τον καιρό προβλεπότανε να καταρρεύσει, όπως όλες οι προβλέψεις συνηγορούν.
Η οικονομία, παρά τα φιλοδωρήματα προς στοχευμένες κοινωνικές τάξεις, άρχισε πτωτική πορεία. Δημιουργήθηκε ένα πρόσχημα εθνικιστικού φρονήματος με την τουρκική εισβολή στην βορειό- δυτική Συρία και την κατάληψη της πόλης Afrin από τους Κούρδους. Αλλά, και το επικρατούν πολιτικό σκηνικό επέβαλε τις πρόωρες εκλογές. Η αποχώρηση της Aksener- της άλλης Lepen για την Ανατολή- από το εθνικιστικό κόμμα του Bahceli το οποίο προσεταιρίζεται τώρα το κόμμα του Erdogan, έφερε ανησυχίες για τις εκλογές αργότερα.
Η 
Aksener έχει το δικαίωμα να συμμετέχει μόνο στις προεδρικές εκλογές και όχι στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες δεν συμπληρώνει τον προβλεπόμενο χρόνο ίδρυση του κόμματός της, που εξασφαλιζότανε στην περίπτωση εκλογών το 2019.
Το δημοψήφισμα του 2017- του οποίου είχε προηγηθεί το προ ενός έτος αποτυχημένο προξικόπημα 2016- προέβλεπε και διεξαγωγή εκλογών και στη συνέχεια και δημοψήφισμα για τροποποίηση του Συντάγματος. 
Με το νέο σύνταγμα ο Erdogan αποβλέπει να καταστεί κυρίαρχος Σουλτάνος με δύο ακόμη θητείες και μέχρι το 2029 ακόμη. Να εγκαταστήσει ένα ισχυρό ερντογκανικό οθωμανικό σύστημα αντί του ισχύοντος κεμαλικού. Να εξουσιάσει απόλυτα το στρατό και τη δικαιοσύνη. Να υλοποιήσει το υπερφίαλο σχέδιό του για ανυπέρβλητους πολεμικούς εξοπλισμούς με αεροπλανοφόρο, με Drones, με το αντιαεροπορικό σύστημα S -400, με υπερσύγχρονα jet F-15 plus και με πολλαπλή εγχώρια παραγωγή πολεμικού υλικού, ώστε να καταστεί η κύρια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη.
Ωστόσο, και η απόσπαση μεριδίου από το ενεργειακό θαλάσσιο πλούτου στη Μεσόγειο και το Αιγαίο εμπίπτει επίμονα στις τουρκικές στοχεύσεις. Σήμερα, η Τουρκία έχει ενεργειακό έλλειμμα 20%, μέρος του οποίου προβλέπεται να καλυφθεί από με το προς υλοποίηση σχέδιο από τη Ρωσία για πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου της Μερσίνης, από το 2023.

Σήμερα η Τουρκία κατατάσσεται σε μία από τις πρωτιές στις φυλακίσεις δημοσιογράφων, υπαλλήλων, δικαστικών, στρατιωτικών και δήθεν Γκιουλενιστών. 
Εκτιμάται ότι οι προεκλογικές κορώνες συνεχίζονται στο δίμηνο μέχρι τις εκλογές, αλλά και με υπό οποιαδήποτε άλλη επιθετική μορφή και στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, που συνηθίζει εύκολα να βρίσκει η Τουρκία, που ασφαλώς επηρεάζουν και την Ελλάδα.
Η Ελλάδα μόνο με ενισχυμένες αποτρεπτικές Ένοπλες δυνάμεις, με σύγκλιση συμμαχιών εταίρων και ένα ενισχυμένο-αξιόπιστο- ευέλικτο και ανεξάρτητο εθνικό σύστημα ασφαλείας, εξασφαλίζει να μην παρασυρθεί σε ανεπιθύμητες καταστάσεις από τις οποίες να βγαίνουμε ζημιωμένοι και με υποχωρήσεις. Αυτό επιβάλλει ο επιθετικός χαρακτήρας του γείτονα αντιπάλου μας, που συνηθίζει ενίοτε να προβάλλει, όπως μετά από ένα και μισό περίπου μήνα, δήλωσε καθαρά ο Erdogan για ανταλλαγή των δύο συλληφθέντων Eλλήνων στρατιωτών στον Έβρο με τους οκτώ Τούρκους, αξιωματικούς που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, παρά και τη με ομοφωνία καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.