Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 24 Ιουνίου 2018, 55περίπου εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, με προσέλευση 90%, προσέρχονται στις κάλπες στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Νικητής είναι στις προεδρικές εκλογές με 52.5% των ψήφων ο Erdogan με τον αντίπαλό του Ince να παίρνει 30%, με διαφορά 2 εκατομμύρια, πράγμα που δεν αφήνει αμφισβήτηση της νίκης .

Ενώ το κόμματα του Erdogan κερδίζει και στις βουλευτικές εκλογές με 53%, στις οποίες το, με το φυλακισμένο πρόεδρο Demirtas επί 2 δύο χρόνια, Κουρδικό κόμμα συνεχίζει την παραμονή του στη βουλή. 
Ο Erdogan βρίσκεται στην εξουσία 16 χρόνια μέχρι τώρα και με τη νέα προοπτική φθάνει τα 21 χρόνια μέχρι και το 2023. Έχει υπερβεί και τα 15 χρόνια του Κεμάλ Ατατούρ. Η μακροχρόνια παραμονή του στην Εξουσία, η αυτοπροβολή του ως ακλόνητος υπέρμαχος των συμφερόντων της χώρας, η προώθηση υποδομών και η φροντίδα για τη μεσαία τάξη του εσωτερικού της Τουρκίας του έδωσε την απόλυτη νίκη, έναντι του με μικρότεηρη πολιτική εμπειρία αντιπάλου του. Πάντως, ο Erdogan προτιμήθηκε παρά την πρόσφατη οικονομική δυσχέρεια της Τουρκίας και με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελευθέρα πτώση, αλλά και με αρνητική προοπτική για το μέλλον, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ο Putin, o Maduro, o Abbas και το Quatar, είναι από τους πρώτους που συνεχάρηκαν τον Erdogan για τη νίκη του. Ενώ, οι Η.Π.Α, και η Ε.Ε. είναι μουδιασμένοι και αναμένουν από τον Erdogan να εκδηλώσει τη μετά εκλογική στάση του. Oι Η.Π.Α. σέβονται τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά περιμένουν δημοκρατικές διαδικασίες να ακολουθήσουν.
Πιθανή Μετεκλογική πολιτική του Erdogan

Απόλυτος κυρίαρχος λοιπόν της εξουσίας αναδεικνύεται ο Erdogan με όραμα για ισλαμικό μετακεμαλικό ερντογανικό προεδρικό καθεστώς, με απόλυτη επιβολή στη Δικαιοσύνη και στο στρατό. Υπό σκιά, βέβαια, αναμένουν πολλές αναπάντητες ερωτήσεις για τη μετεκλογική εποχή. Συνεχίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υπό την οποία διεξήχθηκαν πρόωρες εκλογές, με φυλακισμένους πολιτικούς αντιπάλους και ακόμη ξένους δημοσιογράφους; 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής είναι πάγιος από πολλά χρόνια πριν και δεν αναμένεται αλλαγή. Αναβαθμίζεται τελευταία η γκρίζα πολιτική σε εδαφικές εκδικήσεις στο Αιγαίο. Ενώ, μέχρι πρότινος απλώς ενοχλούσε την προσπάθεια για εκμετάλλευση φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ, τώρα εμποδίζει με πολεμικά πλοία ξένες εταιρίες για έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δεν πρόκειται να απόσχει από περιοχές της ΑΟΖ με λιγότερο ενδιαφέρον εκδικώντας ενεργειακό μερίδιο. 
Έχει αντιδικίες με τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Επιμένει στην παραπέρα από το Afrin επέκταση στα βόρεια σύνορα της Συρίας και ρισκάρει να βρεθούν οι τουρκικές δυνάμεις αντιμέτωπες με τα εκεί αμερικανικά στρατεύματα, με πρόσχημα τον έλεγχο της περιοχής και την επιστροφή των Συρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Αλλά, και αντιδικεί στην απόφαση Trump να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Άλλοτε, κατέρριψε για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρο ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος και μετά επέτρεψε ρωσικά πολεμικά να πετούν μέσω της Τουρκίας προς τη Συρία. Προσπαθεί να ισορροπεί την προμήθεια των ρωσικών S-400 με την αμερικανική προμήθεια των F-35plus αεροπλάνων. Έχει, βέβαια, και την ανάγκη των αμερικάνικων ανταλλακτικών για την ενίσχυση της εγχώριας πολεμικής τουρκικής βιομηχανίας. Προσπαθεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., όχι τόσο για τις ενταξιακές της διαδικασίες αφού έχει καταλάβει το αδύνατο ένεκα των δημοκρατικών ελλείψεών της, αλλά για τελωνειακές διαδικασίες άλλων χωρών με την Ε.Ε.
Τελειώνοντας, ο 
Erdogan συνεχίζει με απόλυτο συγκεντρωτικό νέο προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία ως ο ένας με απρόβλεπτες τακτικές στην εξωτερική πολιτική, απηλλαγμένος του προεκλογικού άγχους.