Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Στις 23 Ιουλίου 2018, πύρινο φονικό μέτωπο, φλεγόμενο με εκτόξευση φλογών από τα ‘’κουκουνάρια των πευκών, με ισχυρούς ανέμους 8 -9 μποφόρ, σαρώνει τα προάστια της Αττικής με επίκεντρο το Μάτι της Ραφήνας στην ανατολική Αττική.

Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από την Τεχνούπολη, σε μια και μισή ώρα ασταμάτητη μέσω ρεμάτων χωρίς έγκαιρη, και δυνατότητα λόγω ισχυρών ανέμων ορθολογιστικής επέμβασης φθάνει στο Βουτσά, ξεπερνάει το δρόμο Μαράθωνα- Αθήνα και σαρώνει τα πάντα στο Μάτι μέχρι τη θάλασσα.
Ο δρόμος Μαράθωνα- Αθήνα, γνωστό και παραδεκτό από όλους και σε όλα τα σχέδια, αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ασφάλεια της παραλιακής ζώνης. Η διακοπή της κίνησης σάυτό το δρόμο, έστω και για λίγα λεπτά, διοχέτευσε, όπως φάνηκε και εκ των υστέρων, σε παγίδες εγκλωβισμού στο Μάτι.
Μέσα σε χρόνο στιγμής, καταπίνονται στο Μάτι οι κάτοικοι, τα δάση, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα. Μετά δέκα ημερών απολογισμό και βλέπουμε, 92 είναι οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες με αρκετούς διασωληνωμένους και 14 ο αριθμός των αγνοουμένων χωρίς αυτούς που δεν δηλώθηκαν ακόμη, 2.000 περίπου σπίτια να έχουν καεί, να μην υπάρχει νερό και φώς για κάποιες μέρες.
Βιβλική καταστροφή, μια τραγωδία-κόλαση γης στο Μάτι, εικόνες που αφηγούνται οι επιζήσαντες κτυπούν με γροθιά στο στομάχι του ανθρώπου, εικόνες που ας ελπίζουμε πλέον να μην ξαναυπάρξουν.
Στην Ελλάδα, με καλοκαίρι γύρω στους 40ο βαθμούς Κελσίου, είναι σύνηθες φαινόμενο οι πυρκαγιές, αλλά τώρα έφθασαν στο αποκορύφωμα. Στο πύρινο μέτωπο της τελευταίας 10ετίας, έχουμε το 2007, 60 νεκρούς στη νότια Πελοπόννησο και στο ενδιάμεσο μεγάλης διάρκειας αλλά μικρότερης έντασης πυρκαγιές στην Πεντέλη. Πάντως, τις εκλογές του 2009 μετά τις φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου χάνει η κυβέρνηση, ωστόσο το 2000 μετά τον καταστρεπτικό και με καλό χειρισμό σεισμό στην Αττική 1999 κερδίζει τις εκλογές η τότε κυβέρνηση, αν και στα προηγούμενα χρόνια επικράτησαν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε ευρεία κλίμακα.
Βέβαια, οι φωτιές υπήρξαν διαχρονικά, χωρίς κανένας να μπορέσει, εάν όχι να τις εξαλείψει, να τις μετριάσει. Πως μπορεί να μετριασθεί το φαινόμενο στο μέλλον; ιδού το πρόβλημα. Μία απλή σκέψη είναι να αναθεωρηθούν τα υπάρχοντα σχέδια, εάν βέβαια εφαρμόσθηκαν, εφόσον μέχρι τώρα δεν έφεραν τα αναμενόμενα, και με την υποστήριξη και της σύγχρονης τεχνολογίας και με την εμπειρία αντιστοίχων σχεδίων άλλων χωρών, όπως των Η.Π.Α. Πάντως αυτό μόνο του δεν λύει το πρόβλημα, δεν φθάνει.Συμπεράσματα- Απόψεις- Προοπτικές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Οι δασικές περιοχές και κυρίως με αστικούς ιστούς να διαιρεθούν, ανάλογα και με την επικινδυνότητά τους, και για κάθε διαίρεση να συνταχθεί ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχομένης έκτακτης κατάστασης. Να γίνονται ασκήσεις επί του εδάφους και κυρίως το χειμώνα οπότε δεν υπάρχουν πυρκαγιές, για διαπίστωση της εφαρμοσιμότητας του σχεδίου, με συμμετοχή όλων των περιφερειακών και τοπικών αρμοδίων.
Να γίνεται έγκαιρη, υπεύθυνη και καθοδηγούμενη εκκένωση της απειλούμενης περιοχής και δεν αρκούν μόνο ασαφείς οδηγίες να απομακρυνθούν οι κάτοικοι. Αλλά που να πάνε, ποια τα δρομολόγια διαφυγής- διάσωσης προς εντοπισμένους χώρους. Ποια μέσα προσφέρονται στους χώρους, εν προκειμένω πλοία στη θάλασσα για την απομάκρυνση των εγκλωβισθέντων και μάλιστα εν μέσω σκότους.
Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρες και άμεσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εάν είναι δυνατό, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς και με επιτόπια παρουσία όλων των υπευθύνων και όχι σε συσκέψεις για ενημερώσεις εκ του μακρόθεν, ενώ το παν κρίνεται στον τόπο της καταστροφής χωρίς τέλος.
Πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και του εξωτερικού είναι η βιβλική πυρική καταστροφή στην Ελλάδα. Πρώτοι που έστειλαν πυροσβεστικά μέσα είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η Τουρκία και η Ρωσία έδειξαν διάθεση προσφοράς βοήθειας.
Από μία ανεπιβεβαίωτη ακόμη πληροφορία, η πυρκαγιά προκλήθηκε από αμέλεια κατοίκου της ορεινής Πεντέλης, στην προσπάθεια να κάψει ξηρά χόρτα στο χωράφι του, χωρίς να αποκλείεται άλλη αιτία, όπως η έρευνα που ακολουθεί θα δείξει.