Του Λιβερίου Πετρίδη

Γλυκές αναμνήσεις από την στρατιωτική ζωή ήλθαν στο νου των απόστρατων αξιωματικών του ΣΑΑΙΤΘ, αλλά και των εν ενεργεία συναδέλφων με την καθιερωμένη πλέον συνάντηση εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

Η εκδήλωση γίνεται τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς κάθε Ιανουάριο στη κοιτίδα των Τεθωρακισμένων το ΚΕΤΘ στον Αυλώνα και έχει καθιερωθεί σαν θεσμός πλέον στη συνείδηση των μαυροσκούφηδων.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός της συνάντησης των παλαιών διοικητών με τους υφιστάμενους τους, που ανασύρουν από την μνήμη τους όμορφες και δύσκολες στιγμές που πέρασαν μαζί κάποια στιγμή της σταδιοδρομίας τους, ενημερώνονται και από τον Διευθυντή του Όπλου για τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία του Όπλου, ο οποίος απάντησε στο τέλος σε ερωτήσεις των παρισταμένων.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου υπέρ των πεσόντων στο μνημείο ηρώων, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων Υποστράτηγο ε.α. κ. Χρήστο Παπαδογεωργόπουλο και στη συνέχεια ξεκίνησε η ενημέρωση.

Η ενημέρωση έγινε από τον ΔΙΤ/ΓΕΣ Ταξίαρχο κ. Δημήτριο Θωμαΐδη ο οποίος έκανε εκτενή ενημέρωση με παράλληλη προβολή βίντεο, από δραστηριότητες της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας. Μεταξύ άλλων, ενημερωθήκαμε για τον εξοπλισμό των μονάδων με άρματα τελευταίας γενιάς Leopard 2Hell τα οποία θεωρούνται μεταξύ των κορυφαίων αρμάτων του κόσμου, τα προβλήματα σε υλικό και τις λύσεις που δρομολογούνται, καθώς και την διακίνηση των παλαιοτέρων και πλεοναζόντων αρμάτων.

“Σήμερα η αληθινή δύναμη του Όπλου πηγάζει από το προσωπικό” ξεκαθάρισε ο κ. Θωμαΐδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση εξομοιωτών σε μεγάλες μονάδες για την εκπαίδευση του προσωπικού που θεωρεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματικότητα των μέσων.

Σαν θέματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη ανέφερε την επαναφορά της στολής υπ' αριθμόν 2 που καταργήθηκε το 1979, με αφορμή και την πρόσφατη απόδοση τελαμώνας σε αξιωματικούς του Όπλου, καθώς και τον εμπλουτισμό του Μουσείου Ιππικού – Αρμάτων.

“Μας στηρίξατε με την αγάπη σας” παραδέχτηκε στον χαιρετισμό του προς τους απόστρατους αξιωματικούς ο Δκτης του ΚΕΤΘ και οικοδεσπότης, Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Δοκμετζόγλου, εκφράζοντας και την ικανοποίησή του που για δεύτερη συνεχή χρονιά υποδέχεται “...αυτούς που έδωσαν στα τεθωρακισμένα. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μαυροσκούφηδες” τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποστολή του Κέντρου σε καιρό ειρήνης και πολέμου, ενώ τόνισε ότι το στρατόπεδο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων αφού περιέχεται σε 7.000 στρέμματα και στρατωνίζει πάνω από 3.000 άτομα. Στο στρατόπεδο “Επιλάρχου Μελίδη”, εκτός των Τεθωρακισμένων, στρατωνίζονται μονάδα των Πεζοναυτών καθώς και των Διαβιβάσεων. Έχει πεδία βολής αρμάτων και φορητών όπλων, χειροβομβίδων, ξενώνα για 82 άτομα, σύγχρονο ιατρείο, ενώ εντός του στρατοπέδου, λειτουργεί και βιολογικός καθαρισμός. Είναι με λίγα λόγια ένα μικρό χωριό στην περιοχή του Αυλώνα Αττικής.

Ο Δκτής της Σχολής Τεθωρακισμένων Συνταγματάρχης (ΤΘ) κ. Αντώνιος Χατζηγεωργίου μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της Σχολής, “...έπαψε να είναι κλειστή και μόνο για την οικογένεια των Τεθωρακισμένων” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την αλλαγή του χαρακτήρα της σχολής όπου πλέον εκπαιδεύονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και άλλων όπλων. “...Πρώτα η τεχνική των όπλων και μετά η τακτική” τόνισε σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χατζηγεωργίου δίνοντας το στίγμα της πορείας της εκπαίδευσης, εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του η Σχολή Τεθωρακισμένων να γίνει σχολή πρότυπο του Ελληνικού Στρατού.

Στην ενημέρωση μεταξύ των αποστράτων αξιωματικών ήταν και επίσημοι προσκεκλημένοι, ο π. ΑΝΥΕΘΑ, Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο Β' Υπαρχηγός ΓΕΣ (ΓΕΠΣ) Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Κουτρουμπέλης, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Τελλίδης, ο Δκτής ΑΣΔΥΣ Υποστράτηγος κ. Αθανάσιος Στυλιανόπουλος και ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Η συνέχεια στη Λέσχη Αξιωματικών όπου ο π. Αθανάσιος Χρυσούλας ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Συνδέσμου των Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων και έκοψε ο Πρόεδρος του ΣΑΑΙΤΘ κ. Παπαδογεωργόπουλος.

Ο κ. Παπαδογεωργόπουλος έδωσε στον ΔΙΤ/ΓΕΣ κ. Θωμαΐδη αντίγραφο του μνημείου του Ιππικού που στήθηκε από τον Σύνδεσμο με τη συνδρομή των μελών και του ΚΕΤΘ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Θωμαΐδη, τον κ. Δοκμετζόγλου, τον Επίτιμο Αρχηγό κ. Ζιαζιά και ιδιαίτερα τον κ. Πάρη Κορωναίο για τη βοήθεια που προσέφεραν και προσφέρουν στον Σύνδεσμο.

Σημειώνεται ότι το τυχερό φλουρί έπεσε στον Διοικητή του ΚΕΤΘ κ. Δοκμετζόγλου ο οποίος δήλωσε ότι... δεν ήταν στημένο, παίρνοντας μία εικόνα, ενώ από τα μέλη το φλουρί πήρε η κυρία Παπαδάτου κερδίζοντας μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Η απαλή μουσική, το καλό φαγητό και το κρασί, συνέτειναν στην ευχάριστη συζήτηση μεταξύ των παλαιών και νέων εν όπλοις συναδέλφων.

Και του Χρόνου!