Προς τον πρόεδρο του ΣΑΑΙΤΘ

 Υπτγο ε.α. Παπαδογεωργόπουλο Χρ.

 Αγαπητέ στρατηγέ,

 Στο τεύχος 78 του περιοδικού «ΙΠΠΙΚΟ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ» αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ότι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδέσμου, στην οποία δυστυχώς δεν έγινε δυνατόν να παραβρεθώ, απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα, για τον ηρωισμό που επέδειξαν και την αποτελεσματική χρησιμοποίηση εγκαταληφθέντος Τουρκικού Άρματος Μ47 κατά τις επιχειρήσεως στην Κύπρο, στους τότε Λοχία Δρόσο Κων. και στρατιώτες Κριθάρη Ανδ., Τούντα Νικ., Κουδούνα Ανδ., Αποστόλου Ανδ.

 Η ενέργεια αυτή του Συνδέσμου αξίζει κάθε έπαινο, γιατί θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν αναγνωρίζονταν πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας τουλάχιστον από όσους θεωρούν χρέος τους και ξέρουν να τι αναδεικνύουν, να τις προβάλλουν και να τις τιμούν.

 Με αφορμή την αναφορά του Συνδέσμου στο συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο αφορά την 21 ΕΑΝ, θεωρώ σκόπιμο να δώσω στο περιοδικό περισσότερες πληροφορίες και να περιγράψω τα γεγονότα με μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει πληρέστερη και σαφέστερη εικόνα όχι μόνο για τη μάχη στην οποία αναφέρεται, αλλά και για το ηθικό, το μαχητικό φρόνημα και το επίπεδο εκπαίδευσης των οπλιτών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον «Αττίλα»:

 Μετά 3ήμερο αγώνα, 20-22 Ιουλίου, συμφωνήθηκε και υπογράφηκε τις απογευματινές ώρες της 22ης Ιουλίου εκεχειρία μεταξύ των εμπόλεμων, την οποία οι Τούρκοι, έχοντες σκοπό να εξαπολύσουν τον «Αττίλα 2», τη χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν στη Κύπρο δυνάμεις, κυρίως άρματα και πυροβολικό, ενώ παράλληλα συνέχισαν τις επιθέσεις ασκούντες πίεση εφ' όλου του μετώπου για τη βελτίωση των θέσεων τους. Την περίοδο αυτή η 21 ΕΑΝ ήταν αναπτυγμένη από τη διάβαση Πανάγρων (περιοχή Λάπηθος - Καραβάς) δυτικά, μέχρι τη Μια Μηλιά, Κουτσοβέντη (ανατολικώς του θύλακα Κιόνελι - Αγύρτας).

 Όταν στις 4 Αυγούστου περιήλθε στην επιλαρχία η πληροφορία ότι στους πρόποδες του υψώματος Κόρνος, στις δυτικές καταπτώσεις του Πενταδάκτυλου ήταν ακινητοποιημένο τουρκικό άρμα Μ47, συγκροτήθηκε κατάλληλη ομάδα από τους συγκεκριμένους οπλίτες με εντολή όπως, αφού ελέγξουν για υπάρχουσα παγίδευση, το επισκευάσουν και το οδηγήσουν στην περιοχή που ήταν τμήματα της επιλαρχίας και εν αδυναμία να το καταστρέψουν. Η ομάδα, η οποία αξιοποίησε το άρμα, ανακάλυψε εκεί κοντά και ένα τούρκικο ΤΟΜΠ Μ113. Και τα δύο διατέθηκαν για την ενίσχυση του τμήματος (ΟΥΛΑΝ+) της επιλαρχίας, το οποίο ήταν αμυντικά εγκατεστημένο στην περιοχή του χωριού Σκυλλούρα υπό τη διοίκηση του Ιλάρχου Χαραλάμπους Κ.

 Με το ΠΦ της 14ης Αυγούστου οι Τούρκοι παραβιάζοντας την εκεχειρία, την οποία ουδέποτε σεβάστηκαν και τήρησαν, εξαπέλυσαν τον «Αττίλα 2» κάνοντας μαζική χρήση αρμάτων, μεγάλου όγκου πυρών πυροβολικού και ισχυρής αεροπορίας, η οποία δρούσε ανενόχλητη, αφού η α/α άμυνα του νησιού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, σε ό,τι δε αφορά την επιλαρχία αντιμετώπιζε τις αεροπορικές προσβολές με τα δικά της μέσα, τα α/α πολυβόλα 0,30".

 Στις 15 Αυγούστου το τμήμα της Σκυλλούρας δέχεται ισχυρή επίθεση αρμάτων - πεζικού υποστηριζόμενων από πυρά πυροβολικού και όλμων. Το πλήρωμα του Μ47, αποτελούμενο από τους παραπάνω οπλίτες με αρχηγό πληρώματος το λοχία Δρόσο, χρησιμοποίησε κατά τρόπο άριστο τις δυνατότητες και ιδιαίτερα τη δύναμη πυρός του άρματος. Με την αλλαγή θέσεων, την ταχύτητα και την ακρίβεια των βολών μέχρις εξαντλήσεων των βλημάτων, το Μ47 διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο. Οι Τούρκοι, γνωρίζοντας ότι στην περιοχή ενεργούν ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα Μ/Η -είχαν καλό δίκτυο πληροφοριών- αιφνιδιάστηκαν από την αντιμετώπιση άρματος Μ47, υπέστησαν σύγχυση και άργησαν να συνέλθουν και να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Όπως με ενημέρωσε κατά τη μάχη ο διοικητής του τμήματος Ίλαρχος Χαραλάμπους Κ., το πλήρωμα του άρματος είχε τέτοια ψυχική έξαρση που σε κάθε εύστοχη βολή ξεσπούσε σε ζητωκραυγές από ενθουσιασμό, ο ίδιος δε διαπίστωσε πέντε εχθρικά άρματα κατεστραμμένα. Ελλείψει βλημάτων το άρμα δεν έλαβε μέρος σε άλλη μάχη. Εξ' άλλου από το απόγευμα της 16ης Αυγούστου υπογράφηκε η δεύτερη εκεχειρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν και οι εχθροπραξίες.

 Στο λοχία Δρόσο, για τη δράση και τον ηρωισμό που επέδειξε στη συγκεκριμένη μάχη, αλλά και για την εν γένει δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η 21 ΕΑΝ υπέβαλε πρόταση απονομής Πολεμικού Σταυρού Γ' Τάξεως και Αναμνηστικού Μεταλλίου Πολέμου.

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 Περικλής Κορκόντζελος

 Υπτγος ε.α.