Τις τελευταίες ημέρες πολύς «ντόρος» γίνεται για μια ενδεχόμενη, κατ’ πολλούς βέβαιη, επίθεση των Νατοϊκών Δυνάμεων στη Συρία εξαιτίας της χρήσης χημικών όπλων εναντίον αμάχων στη χώρα αυτή. Η ώρα μηδέν έφτασε γράφουν οι εφημερίδες, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε “κραυγάζουν” τα ραδιόφωνα και οι ΤV, αλλά ο Ομπάμα βάζει «φρένο» σε όλα αυτά και αναμένει τώρα το πόρισμα των ελεγκτών του ΟΗΕ. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε πως έχει το θέμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας την 21η Αυγούστου 2013 έγινε μέσης κλίμακας χρήση Χ.Ο στα περίχωρα της Δαμασκού από την οποία βρήκαν το θάνατο εκατοντάδες άτομα και κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς (Α/Κ), ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στα 1300 άτομα στο σύνολό τους άμαχοι. Είναι η δεύτερη φορά όπου γίνεται χρήση Χ.Ο στη χώρα αυτή από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου ( Μάρτιος του 2011), η προηγούμενη ήταν στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 όπου έγινε περιορισμένη χρήση και είχαν βρει το θάνατο 25 άτομα. Οι έρευνες που έγιναν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του Μαρτίου δεν κατέληξαν σε ασφαλή συμπεράσματα, διότι δεν κατάφεραν να βρουν ποία πλευρά χρησιμοποίησε τα Χ.Ο .

Παρενθετικά αναφέρεται ότι με βάση τη Χημική Συνθήκη Όπλων του 1993 τα Χ.Ο θεωρούνται όπλα μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 687 ψήφισμά τους και επομένως η χρήση τους αποτελεί έγκλημα πολέμου καθόσον όποιος τα χρησιμοποιεί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά συνέπεια η όποια τιμωρία του παραβάτη για να έχει ηθική νομιμοποίηση απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α) του ΟΗΕ. Το Σ.Α με τη σειρά του για να εκδώσει απόφαση για εκτέλεση αντιποίνων πρέπει να διαθέτει ατράνταχτα στοιχεία.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε έναν εμφύλιο πόλεμο είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξακριβωθεί ποία εκ των δύο αντιμαχομένων πλευρών έκανε τη χρήση των Χ.Ο. Έτσι και σ’αυτή την περίπτωση στο μόνο απόλυτο συμπέρασμα που θα καταλήξουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα είναι η διαπίστωση για τη χρήση ή μη Χ.Ο και όχι η κατάδειξη με κατηγορηματικό τρόπο αυτού που έκανε τη χρήση.

Οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για τη χρήση των Χ.Ο την 21 Αυγούστου από το καθεστώς Άσαντ . Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε τηλεφωνική συνομιλία αξιωματούχου της Συρίας με το Διοικητή της Μονάδας Χ.Ο η οποία υποκλάπηκε κατά πάσα πιθανότητα από ισραηλινό κατάσκοπο και παραδόθηκε στη CIA. Για το λόγο αυτό τα υπόψη κράτη, παρά τη διαφωνία των κοινοβουλίων τους και της κοινής γνώμης, προϊδέασαν τη στρατιωτική τους μηχανή για επικείμενη επέμβαση περιορισμένης κλίμακας στη Συρία. Όλα είναι έτοιμα και ο στρατός της Δύσης περιμένει την ώρα «Η» για να αναλάβει δράση.

Oι Υποστηρικτές του Άσαντ δηλώνουν ότι η χρήση των Χ.Ο αποτελεί «προβοκάτσια» προκειμένου να βελτιωθεί η θέση των Α/Κ μέσω ξένης επέμβασης καθόσον το κίνημά τους καταρρέει. Επίσης δηλώνουν ότι δεν θα “κάτσουν” με «σταυρωμένα χέρια» αλλά θα ενεργήσουν ανάλογα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγορεί τον Άσαντ για τη χρήση των Χ.Ο και καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αφού απέφυγε επιμελώς τον εγκλωβισμό του από τις ΗΠΑ, ότι, δηλαδή, οι έρευνες εκ μέρους του ΟΗΕ για τη χρήση Χ.Ο είναι περιττές καθόσον οι αποδείξεις που διαθέτουν (οι ΗΠΑ) είναι ισχυρές, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι το Σ.Α θα λάβει τις αποφάσεις του βασιζόμενο ΜΟΝΟ στην αναφορά των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ενεργούν τον έλεγχο για το υπόψη θέμα στη Συρία.

Η Συρία από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα αμυνθεί σθεναρά κατά οποιασδήποτε απειλής.

Για τη λήψη της απόφασης εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ θα «παίξουν» σημαντικό ρόλο τέσσερα πράγματα. Πρώτον η μη ύπαρξη διάδοχης κατάστασης στη Συρία εξ αιτίας της ακαταλληλότητας των Α/Κ καθόσον αποδείχθηκαν χειρότεροι από τον Άσαντ σε βιαιοπραγίες και εγκλήματα πολέμου καθώς και της ανεπάρκειας και επικινδυνότητας των ανταρτών, δεύτερον η ολοκλήρωση των ερευνών για τη χρήση των Χ.Ο των επιθεωρητών του ΟΗΕ και η τυχόν επίρριψη ευθύνης και στους Α/Κ, τρίτον ο διχασμός του Σ.Α του ΟΗΕ εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας και της Κίνας και τέταρτον οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εάν και τώρα δεν επέμβη στρατιωτικά στη Συρία, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τη χρήση των Χ.Ο την έκανε ο Άσαντ, τότε θα φανεί αναξιόπιστος στην κοινή γνώμη με την «κόκκινη γραμμή» που ο ίδιος έχει θέσει και κατά πολλούς αποτελεί και αυτοπαγίδευσή του. Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα έχει κάνει τρεις δηλώσεις περί «κόκκινης γραμμής», όμως για να είμαστε ειλικρινείς αναφερόταν για απόλυτα τεκμηριωμένη και ευρεία χρήση Χ.Ο, επίθετα με διασταλτικές έννοιες που μένει να επιβεβαιωθούν.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, δεν έχει στη διάθεση ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μετά Άσαντ Συρία που να το θεωρεί λειτουργικό γιαυτό και αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του για το δια ταύτα και αρκείται στο παρά ταύτα. Γιαυτό και η επέμβαση, αν τελικά γίνει, θα είναι προσεκτική και προειδοποιητικού χαρακτήρα προς συμμόρφωση και όχι για την αλλαγή του συριακού καθεστώτος.

Τέλος όσον αφορά στη στάση της χώρας μας στην υποτιθέμενη επέμβαση, η άποψή μας είναι ξεκάθαρη, ότι η Ελλάδα ως ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε πρέπει να διευκολύνει τις αποφάσεις της Δύσης έχόντας ως πρώτο μέλημά της τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προστασία των συνόρων μας έναντι των λαθρομεταναστών που θα αυξηθούν εξ αιτίας της επέμβασης αυτής.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και με δεδομένο ότι η στάση της διεθνούς κοινότητας παραμένει αμετάβλητη ( Λεπτομέρειες για τη θέση και στάση των κρατών στη συριακή κρίση στο άρθρο « ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ στον Anparatiritis»)

Ε Κ Τ Ι Μ Α Τ Α Ι

Ως πιθανότερο ότι η κατά τα θρυλούμενα επέμβαση αναβάλλεται προς το παρόν για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και σε περίπτωση που το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν είναι ξεκάθαρο για το ποίος έκανε τη χρήση των Χ.Ο τότε το όλο θέμα θα κλείσει με μια αυστηρή προειδοποίηση του Σ.Α, ή το πολύ-πολύ με έναν άνευ επιχειρησιακής σημασίας για το καθεστώς του Άσαντ βομβαρδισμό, ενέργειες που ουσιαστικά σημαίνουν ματαίωση της επέμβασης.

Ιωάννης Δημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α- Μαθηματικός