Γράφει ο Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχ. μέλος του ΔΣ

Οπως είναι γνωστό την 30 Οκτωβρίου 2012 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ΜνημείουΙππικού στο Μέτσοβο με την παρουσία πλήθους μελών και φίλων του Συνδέσμου. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας του Συνδέσμου να στηθεί το Μνημείο και να αποδοθεί η τιμή και ο σεβασμός στους αγωνιστές της Μεραρχίας Ιππικού που διέκοψαν την προχώρηση των Ιταλών αποτρέποντας χειρότερες επιπτώσεις στην Πατρίδα μας.

Το Μνημείο ευρίσκεται στη θέση του αλλά επειδή ο περιβάλλον χώρος έχει ανάγκη να διαμορφωθεί στο επίπεδο που χρειάζεται για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η οπτική εικόνα του Μνημείου ο Σύνδεσμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προωθηθεί η αποπεράτωση του.

Τον Αύγουστο υπήρξε συνάντηση για υπόθεση άλλου φορέα των αποστράτων του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Σταματογιαννάκη Μιχαήλ με δύο άτομα μεταξύ των οποίων και ο Σμηναγός Μηχανικός ε.α κ.Τσολακίδης Στέφανος. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν αναφέρθηκε η ύπαρξη του Μνημείου και ο κ. Τσολακίδης, εκφράζοντας τα πατριωτικά του αισθήματα, εξέφρασε με έντονο συναίσθημα την επιθυμία του να βοηθήσει στην αποπεράτωση του περιβάλλοντος χώρου. Αμεσα επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του στα Ιωάννινα κ. Παπάζογλου Αναστασία την ενημέρωσε και ζήτησε να υπάρξουν επαφές μαζί της για να προχωρήσει το θέμα. Ακολούθησαν συνεχείς επαφές με την κ. Παπάζογλου η οποία επισκέφθηκε τον χώρο του Μνημείου στο Μέτσοβο και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της για το έργο.

Μετά από τις επαφές ο Σύνδεσμος απέστειλε τα στοιχεία με τις εναπομένουσες εργασίες του περιβάλλοντος χώρου μαζί με το περιοδικό που περιγράφει το ιστορικό των προσπαθειών τοποθέτησης του Μνημείου, τα αποκαλυπτήρια που έγιναν κλπ στον κ. Τσολακίδη Στέφανο και στην κ. Παπάζογλου Αναστασία και η πρόθεση τους για βοήθεια συνεχίζεται δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό τα πατριωτικά τους αισθήματα και τον σεβασμό με την ιστορία μας. Με τη συνέχιση των επαφών υπήρξε συννενόηση με την κα Παπάζογλου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στον χώρο του Μνημείου στο Μέτσοβο για να συζητηθούν με λεπτομέρειες οι εναπομένουσες εργασίες και η διαδικασία υλοποίησης της πρόθεσης τους.

Την 10 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπτγος ε.α Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος το μέλος του ΔΣ Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχαήλ επισκέφθηκαν το Μέτσοβο και αμέσως μετά την άφιξη έγινε συνάντηση στον χώρο του Μνημείου με την κ. Παπάζογλου όπου συζητήθηκαν με λεπτομέρεια οι εναπομένουσες εργασίες αποπεράτωσης του περιβάλλοντος χώρου. Η κ. Παπάζογλου εξέφρασε με ειλικρίνεια τις προθέσεις της εταιρίας του κ. Τσολακίδη να βοηθήσει ή να αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε συνάντηση στα Ιωάννινα με τον Διοικητή της VIII ΜΠ Ταξίαρχο κ. Γκίζα Σπυρίδωνα και συζητήθηκαν οι δυνατότητες παροχής βοήθειας στην εκτέλεση των εργασιών. Ακολούθησε νέα συνάντηση με την κ. Παπάζογλου και το μέλος του Συνδέσμου εφ. Ίλαρχο κ. Καλλή Νικόλαο και συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την εξεύρεση του εργολάβου κατασκευής των εργασιών και του απαιτούμενου προσωπικού.

Το πρωϊ της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου έγινε συνάντηση στον χώρο του Μνημείου με τον Λοχαγό Μηχανικού κ. Παππά Κων/νο και τον Αντιδήμαρχου Μετσόβου κ. Ταλάρη Στέργιο καθώς και με μηχανικό του Δήμου. Συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τις εργασίες και ζητήθηκε να μας δοθεί το κόστος των εργασιών που είχαμε ζητήσει μετά την επίσκεψη του Απριλίου 2013. Εγινε ενημέρωση του Αντιδήμαρχου για τις προθέσεις της εταιρίας και ζητήθηκε να επιταχυνθεί ο υπολογισμός του κόστους των εργασιών για να παραδοθούν τα στοιχεία στην εταιρία που προτίθεται να αναλάβει την εκτέλεση τους. Ο Δήμος Μετσόβου έχει τοποθετήσει δύο προβολείς στο δάπεδο του Μνημείου οι οποίοι λειτουργούν τη νύκτα και όπως φάνηκε κατά την επιστροφή από τα Ιωάννινα η θέα του Μνημείου είναι άψογη και επί πλέον εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου έγινε η επιστροφή του Προέδρου και του μέλους του ΔΣ στην Αθήνα και συνεχίζονται οι επαφές για να αρχίσει το δυνατό γρηγορότερα η έναρξη των εργασιών. Πριν την αναχώρηση τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα σε αντικατάσταση της κλαπείσης με τον τίτλο του Μνημείου, του Συνδέσμου και το όνομα της γλύπτριας.

Το Μνημείο Μετσόβου αποτελεί τιμή στους ήρωες του Οπλου μας αλλά τιμή στην Ελλάδα μας και στους εν ενεργεία και αποστράτους συναδέλφους. Οι προσπάθειες το Συνδέσμου συνεχίζονται για την αποπεράτωση του περιβάλλοντος χώρου