Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τα αποκαλυπτήρια του παρόντος Μνημείου Ιππικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων με τα μέλη και τους φίλους του και με την τιμητική παρουσία  Ανωτάτων Αξιωματικών Στρατού και τοπικών αρχών, οργάνωσε την τελετή αυτή για να γιορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωϊκώς πεσόντες Ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του 1940.
Με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο Σύνδεσμός θα είναι εδώ, για να διατηρεί άσβεστη την μνήμη αυτών που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας και για να παραδειγματίζονται και διδάσκονται οι νέες γενεές, για τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες πρέπει να διαπνέονται.
Σε λίγες μέρες το Ελληνικό Έθνος θα γιορτάσει και πάλι την 73η επέτειο του θρυλικού έπους 1940 στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου. Ένα έπος που έχει γραφτεί στις ένδοξες σελίδες, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είχε υποταγεί στον Χίτλερ και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχος της Γερμανίας, η Ελλάδα μόνη στην Ευρώπη, δέχτηκε επίθεση από τη φασιστική Ιταλία , την οποία και ενίκησε.
Εάν η Ελλάδα ηττάτο ή παρεδίδετο, με δεδομένο ότι όλες οι Βαλκανικές χώρες είχαν θετική επαφή με τον Χίτλερ, ο Λίβανος και η Συρία ήταν υπό την κατοχή της Γαλλίας του Βισύ και το Ιράκ είχε φιλογερμανικές τάσεις, ο Άξονας θα κέρδιζε τον Πόλεμο, όπως δήλωσαν τότε Άγγλοι Υπουργοί και Στρατιωτικοί ηγέτες.
Η Ελληνική νίκη επί της Ιταλίας, ήταν η πρώτη νίκη κατά του Άξονα και έδωσε ελπίδες στους καταπτοημένους λαούς από τη ναζιστική κυριαρχία, απέτρεψε τον Χίτλερ να καταλάβει το Γιβραλτάρ, διότι ο Φράνκο μετά τη νίκη των Ελλήνων, αρνήθηκε παραχωρήσεις στον Χίτλερ. Η νίκη αυτή κατά του Άξονα ανάγκασε τον Χίτλερ, για να βοηθήσει τον Μουσολίνι, να επιτεθεί κατά της Ελλάδος, μετά από σύμφωνο γνώμη και του Στάλιν. Παράλληλα επιτέθηκε και κατά της Γιουγκοσλαβίας, διότι την 27 Μαρτίου 1941 ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός ανέτρεψε την Κυβέρνησή του, η οποία την 25 Μαρτίου 1941 είχε συνάψει Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ.
Ιταλία και Γερμανία χρειάστηκαν συνολικά 7 μήνες για να καταλάβουν την Ελλάδα. Έτσι ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αναβάλει την επίθεσή της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ενώσεως κατά 6 εβδομάδες, με συνέπεια τις αρχικές σαρωτικές νίκες του, να διαδεχθεί η δεινή ήττα του στο Ανατολικό μέτωπο, που αποτέλεσε αφετηρία της ήττας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Άμεση διαβεβαίωση αυτών των συνεπειών αποτελεί η δήλωση του Χίτλερ, τόσο στη γνωστή κινηματογραφίστρια φίλη του Leni Riefenstahl το 1943, όσο και η ομολογία του στην πολιτική του διαθήκη το 1945 ότι : «Η κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα από την Ιταλία, υπήρξε καταστροφική για τη Γερμανία. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθεια μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένιγκραντ και τη Μόσχα, πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος».
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Φραγκλίνος Ρούσβελτ, δήλωσε τότε : «Όταν οι ανδρείοι άνδρες έχασαν το θάρρος τους, ο Ελληνικός λαός τόλμησε να προκαλέσει το ανίκητο μηχανοκίνητο Γερμανικό τέρας, προτάσσοντας την υπερήφανη αυτού ιδέα της ελευθερίας».
Στη μεγάλη επιτυχία των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού κατά των εισβολέων Ιταλών φασιστών του Μουσολίνι, συνέβαλε αποφασιστικά και η δράση της Μεραρχίας Ιππικού υπό τη ηγεσία του θρυλικού Στρατηγού Γεωργίου Στανωτά, αφού αντιμετώπισε με επιτυχία την Μεραρχία Αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ και έτρεψε σε φυγή τους Ιταλούς μέσα στο βορειοηπειρωτικό έδαφος μέχρι της Πρεμετής.
Για το ιστορικό της δράσεως της Μεραρχίας Ιππικού αναφερθήκαμε λεπτομερώς στην περσινή μας εκδήλωση με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του παρόντος Μνημείου Ιππικού, η ανέγερση του οποίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας και την συνδρομή των μελών και φίλων μας και άλλων φορέων. Για το λόγο αυτό σήμερα εβρισκόμενοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους πεσόντες Ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού, να μας επιτρέψετε να αναφερθούμε σε δηλώσεις που έγιναν από θεσμικούς φορείς, που επισημαίνουν το μέγεθος της δράσεως και των επιτυχιών της Μεραρχίας Ιππικού : Συγκεκριμένα
Το «Ιστορικόν Πολεμικών Επιχειρήσεων 1940-1941» που συντάχθηκε μετά τον πόλεμο, αναφέρει :
«...είναι  όλως  επιβεβλημένη  η  έξαρσις  αφ ενός μεν του  Επιτελείου  του Β’ ΣΣ δια τας επιτυχεστάτας αυτού προσπαθείας, αφ ετέρου δε η αναγνώρισις του ομαδικού έργου το οποίον απέδωσε το Όπλον του Ιππικού, το οποίον ως είδομεν απετέλεσε τον κύριο παράγοντα θριάμβου της Πίνδου. Όλαι λοιπόν αι υποβληθείσαι Εκθέσεις των Μεγάλων Μονάδων είναι ομόφωνοι εις το να εξάρουν την συμβολήν των Μονάδων του Ιππικού, παραδεχόμεναι οτι η χρησιμοποίησις αυτού ως ταχέως μεταφερομένου Πεζικού επέτυχεν τα μέγιστα, αντικαταστήσασα εν πολλοίς τας εις άλλα στρατεύματα εισαχθείσας ταχείας μηχανοκινήτους Μονάδας. Η εκ του εγγύτερον όμως εξέτασις του ζητήματος και η τακτική έρευνα όλων των εκδοθεισών διαταγών, μας πείθει οτι η μεγαλυτέρα συμβολή του όπλου του Ιππικού προήλθεν απο την  γενικήν  αναζωπύρωσιν  του επιθετικού πνεύματος. Η ηρωική νεολαία του Ιππικού, ώρμησεν ακάθεκτος προς τα εμπρός ανατρέπουσα τους ορμητικούς χιονοδρόμους της Τζούλια, εμπεομένη μόνον απο τας επιθετικάς παραδόσεις του όπλου της...». 

Ο Στρατηγος Στανωτάς, Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού, έγραψε σχετικά σε άρθρο της εφημερίδας ΒΡΑΔΥΝΗ στις 3 Νοεμβρίου 1961 :
«Το γενικόν συμπέρασμα εκ των αγώνων της Μεραρχίας είναι ότι, τα οργανικά τμήματα αυτής, ως και τα διατεθέντα τοιαύτα προς ενίσχυσιν, ευτυχήσαντα να μετάσχουν αρχικώς εις την μάχην της Πίνδου, εν τη κατευθύνσει Μέτσοβον-βωβούσα-Ελεύθερον-Κόνιτσα, εδημιούργησαν δια της αφθάστου αυτοθυσίας των και των ηρωικών των πράξεων, μετά των άλλων Μονάδων, την βάσιν του Αλβανικού έπους που κατέπληξεν όλον τον κόσμον... Το θαύμα τούτον, διότι περί θαύματος πρόκειται, οφείλεται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων, διοικούντων και διοικουμένων, διότι οι μέν διοικούντες προπαρασκεύασαν και κατήυθηναν τον ελληνικόν λαόν εις τας πρωτοφανείς και μεγαλειώδεις νίκας, οι δε διοικούμενοι διότι δια της αυτοθυσίας, της υπερανθρώπου αντοχής, του πατριωτισμού των, των ηρωικών πράξεών των, της αμέσου προσελεύσεως υπό τας σημαίας, και της εν συνεχεία πρωτοφανούς προελάσεώς των από νίκης εις νίκην, συνέτριψαν τον εχθρόν. Και συνεχίζει ο Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού.
Ούτω οι ιππείς της Μεραρχίας μου εφάνησαν αντάξιοι των προγόνων ιππέων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Με την σύντομη αυτή αναφορά μας προσπαθήσαμε να τονίσουμε την αξία της νίκης του Ελληνικού Στρατού εναντίον των Ιταλών εισβολέων και να καταγράψουμε την προσφορά και τον ηρωισμό των Ιππέων, οι οποίοι συνέβαλαν στις επιτυχίες των Ελληνικών Όπλων.  Έχοντας την ικανότητα ταχείας προσαρμογής, τα στελέχη του Ιππικού κατά τη μετάπτωση του Όπλου σε Τεθωρακισμένα, μεταβίβασαν τα χαρακτηριστικά προσόντα και ιδιότητες του Εφίππου όπλου στο Μηχανοκίνητο και εμφύσησαν το έφιππο δόγμα που συνίσταται στην τριλογία: "Ταχύτητα,  τόλμη,  αιφνιδιασμός".

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι
Παρακαλώ να μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο Μνημείο Ιππικού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο στον περίοπτο αυτό χώρο του Μετσόβου, εκπληρώνοντας έτσι ένα χρέος, που οφείλαμε στους ήρωες Ιππείς του Βορειοηπειρωτικού έπους.
Στον χρόνο αυτό που διέρρευσε από την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων δεν κατορθώσαμε να εκτελέσουμε εργασίες διευθετήσεως του περιβάλλοντος χώρου, λόγω ελλείψεως του απαιτουμένου χρηματικού ποσού. Πλην όμως, όπως έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας δια του περιοδικού μας, έχουν γίνει οι παρακάτω ενέργειες :
1. Έγινε σχετική μελέτη με τη βοήθεια πολιτικού μηχανικού και της Γλύπτριας κ. Κοροβέση για τις επιμέρους εργασίες που απαιτούνται για την τελική διαμόρφωση του χώρου.
2. Ο πολιτικός Μηχανικός, βάσει της μελέτης μας έδωσε το κόστος κατασκευής των επί μέρους εργασιών, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσόν των 12.000 Ευρώ περίπου.
3. Αρμόδια επιτροπή του Συνδέσμου ερεύνησε και βρήκε τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών και Ιππέων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της υπόψη περιόδου και ήδη ετοιμάζονται οι μαρμάρινες πλάκες επί των οποίων θα γίνει η αναγραφή των ονομάτων. Ο αριθμός των πεσόντων στο πεδίο της μάχης ανέρχεται σε 11 Αξιωματικούς και 192 Οπλίτες.
4. Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων από τα μέλη, τους φίλους μας και άλλους φορείς για την ολοκλήρωση του έργου. Όλοι οι προαναφερθέντες ανταποκρίνονται θερμά και τους ευχαριστούμε θερμά.    5. Κλείνοτας την αναφορά αυτή θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες :
* Στην παρούσα Δημοτική Αρχή για την άριστη συνεργασία και αμέριστη βοήθεια που μας παρείχαν για τη διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου
* Στον Διοικητή της VIII Μεραρχίας και κατ' επέκταση στο ΓΕΣ για τις πάσης φύσεως διευκολύνσεις για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και την άψογη οργάνωση της παρούσης τελετής.
* Τέλος απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους μας, στα μέλη και τους φίλους μας και σε όλους τους παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.