Γράφει ο Σχης ε.α Μιχαήλ Σταματογιαννάκης, μέλος ΔΣ

Οπως είναι γνωστό τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ιππικού έγιναν την 30 Οκωβρίου 2012  στο Μέτσοβο μετά από την πολυετή προσπάθεια του Συνδέσμου μας.

Με την επέτειο των αποκαλυπτηρίων ο Σύνδεσμος αποφάσισε να γίνει μία τριήμερη εκδρομή στο Μέτσοβο με κύριο σκοπό την πραγματοποίηση τελετής στον χώρο όπου έχει τοποθετηθεί για απόδοση τιμής στους ηρωϊκώς πεσόντες αγωνιστές του Ιππικού το έπος του 1940. Μετά από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η εκδρομή οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την 19-21 Οκτωβρίου 2013 με τη συμμετοχή μελών και φίλων του Συνδέσμου από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Η μετακίνηση προς Μέτσοβο έγινε το Σάββατο 19 Οκτ.2013 διά της Εθνικής οδού μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας. Πριν την άφιξη στην Καλαμπάκα έγινε επίσκεψη στο σπήλαιο της Θεόπετρας, ένα εξαιρετικό  σπήλαιο στο οποίο με τις εσωτερικές ανασκαφές εντοπίσθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα όπως ανθρώπινα αποτυπώματα, λίθινα εργαλεία, οστά κλπ και έχει αποδειχθεί ότι κατοικήθηκε πριν από 120.000 χρόνια. Στο σπήλαιο έγινε ξενάγηση και ενημέρωση από την κ. Στέλλα Τζεβελέκη σύζυγο του μέλους του Συνδέσμου Εφ.Υπιλάρχου κ. Τζεβελέκη Σπυρίδωνα. Ακολούθησε λήψη ελεύθερου γεύματος στην όμορφη πόλη της Καλαμπάκας και συνεχίσθηκε η μετάβαση στο Μέτσοβο.
Την επόμενη ημέρα Κυριακή 20 Οκτ.2013 και ώρα 11.00 έγινε η τελετή της επιμνημόσυνης δέησης στον χώρο του Μνημείου με τη βοήθεια της VIII ΜΠ που διέθεσε μετά από έγκριση από το ΓΕΣ το απαραίτητο προσωπικό του αγήματος, της μουσικής και τους στρατονόμους, καθώς και τη μεγαφωνική συσκευή με τα μεγάφωνα. Επίσης στην τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης βοήθησαν ο Δήμος Μετσόβου με την εξασφάλιση ιερέως και η Αστυνομία με τον έλεγχο της κυκλοφορίας στον κόμβο του Μετσόβου.
Το πρόγραμμα της τελετής ξεκίνησε με την προσφώνηση των επισήμων και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη Μετσόβου κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Υπτγου ε.α κ. Παπαδογεωργόπουλου Χρήστου (η ομιλία ολόκληρη)  με περιεχόμενο το ιστορικό της μάχης της Μεραρχίας Ιππικού και του έπους του 1940, αλλά και για την αξία του Μνημείου που τοποθέτησε ο Σύνδεσμος. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Διευθυντού της ΔΙΤ/ΓΕΣ Υπτγου κ. Θωμαϊδη Δημητρίου (επισυνάπτεται η ομιλία) με σύντομο περιεχόμενο των ιστορικών στοιχείων για το έπος του 1940 και την μάχη του Ιππικού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του κ. Α/ΓΕΣ Διοικητή του Α΄ ΣΣ, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, τον Δήμαρχο Μετσόβου και τον εκπρόσωπο της ΕΑΑΣ Σχη ε.α κ. Τσερπέ Θεόδωρο. Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου και έτσι αποδόθηκε η πρέπουσα τιμή προς τους ήρωες του Ιππικού το 1940.
Την τελετή εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής του Α΄ΣΣ  Υπτγος κ. Ντζιμάνης Γεώργιος ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΣ, ο Διευθυντής της ΔΙΤ/ΓΕΣ Υπτγος κ. Θωμαϊδης Δημήτριος, ο Υποδιοικητής του Β΄ΣΣ Υπτγος κ. Δαγκόπουλος Θεόδωρος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ασφαλείας ΓΕΣ Ταξχος κ. Δοκμετζόγλου Βασίλειος, ο Διοικητής της VIII ΜΠ Ταξχος κ. Γκίζας Σπυρίδων, ο Διοικητής του ΚΕΤΘ Ταξχος κ. Παπαδόπουλος Βσίλειος και  ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τσομπίκος Νικόλαος και μέλη της Δημοτικής Αρχής. Τα ονόματα αναφωνήθηκαν με την έναρξη της τελετής από τον τελετάρχη Σχη ε.α Σταματογιαννάκη Μιχαήλ μέλος του ΔΣ και παράλληλα εκφράστηκαν ευχαριστήρια για την παρουσία των ιδίων αλλά και των μελών του Συνδέσμου από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Αμέσως μετά το πέρας της τελετής αναχώρησε το πούλμαν για την περιοχή των Ιωαννίνων και προηγήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Παύλο Βρέλλη που είχε αγάπη και λατρεία στους ήρωες της περιόδου πριν την επανάσταση του 1821 αλλά και τους ήρωες ολόκληρης της ιστορικής περιόδου μέχρι και σήμερα. Απέδωσε τιμή στους ήρωες που φώναζαν «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»  δημιουργώντας το Μουσείο των ομοιωμάτων. Το Μουσείο είναι γεμάτο κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος με απόλυτη αναπαράσταση παλαιών ιστορικών προσώπων αλλά και της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται μερικά ομοιώματα όπως Ηπειρώτες ευεργέτες, Φιλική Εταιρεία, Ρήγας Φεραίος, Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Μακρυγιάννης, ο Κανάρης, ο Κολοκοτρώνης σαν μαχητής αλλά και φυλακισμένος στη φυλακή του Ναυπλίου, ο Παύλος Μελάς, το Ρούπελ, η Κυρά της Ρώ, η Μάχη της Κρήτης, η Κύπρος και άλλα.
Ο Σύνδεσμος για να περιορίσει τα έξοδα των συμμετεχόντων στην τριήμερη  εκδρομή προσπάθησε  και εξασφάλισε τη λήψη γεύματος στη Λέσχη Αξιωματικών των Ιωαννίνων φυσικά με έξοδα τους. Ακολούθησε για όσους δήλωσαν επίσκεψη στο σπήλαιο Περάματος το οποίο είναι πολύ κοντά στα Ιωάννινα και  έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι για την υπέροχη οπτική του εικόνα. Οσοι δεν μετέβησαν απόλαυσαν την φυσική ομορφιά της πόλης. Μετά το πέρας έγινε επιστροφή στο Μέτσοβο για τη δεύτερη διανυκτέρευση στο υπέροχο ξενοδοχείο Αστέρι.
Την τελευταία ημέρα της εκδρομής, Δευτέρα 21 Οκτ.2013, η επιστροφή έγινε από την εθνική οδό μέσω Ιωαννίνων, Αρτας, Μεσολογγίου και Κορίνθου. Είναι γνωστό ότι όταν πραγματοποιούνται εκδρομές από τον Σύνδεσμο τιμούνται με επίσκεψη ιστορικά μέρη που έχουν δοθεί ηρωϊκοί αγώνες στο παρελθόν, στους οποίους υπάρχει σήμερα η Πατρίδα μας. Εγινε λοιπόν επίσκεψη στο Χάνι του Εμίν Αγά, το στρατηγείο του ηρωϊκού αγώνα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913, που ευρίσκεται στην περιοχή Μπιζανίου. Ο χώρος και το μικρό κτίριο έχουν αποκατασταθεί από τον Στρατό και αποτελούν μνημείο για την ιστορία μας, τη στιγμή που δυστυχώς το όνομα της  πλατείας Μπιζανίου στα Ιωάννινα αντικαταστάθηκε με άλλο όνομα όπως έγινε και στον κεντρικό δρόμο της πόλης που είχε ιστορικό όνομα.
Η επιστροφή συνεχίσθηκε και οι συμμετέχοντες έφτασαν στο Μεσολόγγι και επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων ένα αξιοσημείωτο χώρο με ακραιφνή Μνημεία που τιμούν τον αγώνα και την έξοδο του Μεσολογγίου. Η ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο κ. Καβάγια Αριστείδη ήταν άψογη και μετά το πέρας της επίσκεψης στον Κήπο των Ηρώων ακολούθησε η λήψη γεύματος στη Λέσχη Αξιωματικών για τους ίδιους λόγους που έγινε και στα Ιωάννινα. Αμέσως μετά το γεύμα έγινε επίσκεψη στην Πινακοθήκη Μεσολογγίου, ένα ιστορικό μουσείο πινάκων σχετικών με την ιστορία της πόλης και κυρίως με την ηρωϊκήε έξοδο. Η εικόνα της Πινακοθήκης είναι άριστη και ελκυστική και δίδει την ευκαιρία στους επισκέπτες να θυμηθούν την πραγματική ιστορία της πόλης και να νοιώσουν συγκίνηση για αυτούς που έδωσαν τη  ζωή τους για την Πατρίδα. Ακολούθησε σύντομη περιήγηση και λήψη καφέ σε χώρο εντός χερσαίου χώρου στη λιμνοθάλασσα(Τουρλίδα) ακολουθώντας τον δρόμο που εισέρχεται αναδεικνύοντας την ομορφιά της πόλης αλλά και την ιστορία της.
Με το πέρας της ολιγόωρης παραμονής στο Μεσολόγγι συνεχίσθηκε η επιστροφή στην Αθήνα με άφιξη περίπου την 21.30. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε με την επέτειο των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου που ο Σύνδεσμος εγκατέστησε στο Μέτσοβο τιμώντας τον ηρωΪκό αγώνα του Ιππικού στο έπος του 1940, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και τις καλές συνθήκες οργάνωσης και εξυπηρέτησης. Στην επιτυχία της εκδρομής εκτός από την οργάνωση συνέβαλαν και οι καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια, καλή θερμοκρασία και χωρίς ίχνος βροχής.
Ο Σύνδεσμος με την τοποθέτηση του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο απέδωσε την πρέπουσα τιμή στους πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού που αποτελεί μία προβολή της αυθεντικής ιστορίας της Πατρίδας μας. Το Μνημείο ευρίσκεται στη θέση του αλλά ο περιβάλλον χώρος δεν έχει αποπερατωθεί λόγω των οικονομικών δυσχερειών του  Συνδέσμου. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάγκη ο Σύνδεσμος χρειάζεται την καταβολή της ετήσιας συνδρομής των μελών αλλά και κάθε δυνατή οικονομική ενίσχυση ούτως ώστε στην επόμενη τελετή που θα οργανωθεί να έχει πλήρως ολοκληρωθεί η αποπεράτωση του χώρου οπότε θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η αξία του Μνημείου
Το Μνημείο Ιππικού θα αποτελεί μόνιμα για τον Σύνδεσμο τον πόλο διατήρησης της μνήμης και της τιμής προς τους ηρωϊκώς πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού και για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιείται περιοδικά παρόμοια εκδρομή και εκδήλωση.

 

Ομιλία Προέδρου ΣΑΙΤΘ

 

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τα αποκαλυπτήρια του παρόντος Μνημείου Ιππικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων με τα μέλη και τους φίλους του και με την τιμητική παρουσία  Ανωτάτων Αξιωματικών Στρατού και τοπικών αρχών, οργάνωσε την τελετή αυτή για να γιορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωϊκώς πεσόντες Ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του 1940.
Με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο Σύνδεσμός θα είναι εδώ, για να διατηρεί άσβεστη την μνήμη αυτών που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας και για να παραδειγματίζονται και διδάσκονται οι νέες γενεές, για τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες πρέπει να διαπνέονται.
Σε λίγες μέρες το Ελληνικό Έθνος θα γιορτάσει και πάλι την 73η επέτειο του θρυλικού έπους 1940 στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου. Ένα έπος που έχει γραφτεί στις ένδοξες σελίδες, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είχε υποταγεί στον Χίτλερ και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχος της Γερμανίας, η Ελλάδα μόνη στην Ευρώπη, δέχτηκε επίθεση από τη φασιστική Ιταλία , την οποία και ενίκησε.
Εάν η Ελλάδα ηττάτο ή παρεδίδετο, με δεδομένο ότι όλες οι Βαλκανικές χώρες είχαν θετική επαφή με τον Χίτλερ, ο Λίβανος και η Συρία ήταν υπό την κατοχή της Γαλλίας του Βισύ και το Ιράκ είχε φιλογερμανικές τάσεις, ο Άξονας θα κέρδιζε τον Πόλεμο, όπως δήλωσαν τότε Άγγλοι Υπουργοί και Στρατιωτικοί ηγέτες.
Η Ελληνική νίκη επί της Ιταλίας, ήταν η πρώτη νίκη κατά του Άξονα και έδωσε ελπίδες στους καταπτοημένους λαούς από τη ναζιστική κυριαρχία, απέτρεψε τον Χίτλερ να καταλάβει το Γιβραλτάρ, διότι ο Φράνκο μετά τη νίκη των Ελλήνων, αρνήθηκε παραχωρήσεις στον Χίτλερ. Η νίκη αυτή κατά του Άξονα ανάγκασε τον Χίτλερ, για να βοηθήσει τον Μουσολίνι, να επιτεθεί κατά της Ελλάδος, μετά από σύμφωνο γνώμη και του Στάλιν. Παράλληλα επιτέθηκε και κατά της Γιουγκοσλαβίας, διότι την 27 Μαρτίου 1941 ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός ανέτρεψε την Κυβέρνησή του, η οποία την 25 Μαρτίου 1941 είχε συνάψει Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ.
Ιταλία και Γερμανία χρειάστηκαν συνολικά 7 μήνες για να καταλάβουν την Ελλάδα. Έτσι ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αναβάλει την επίθεσή της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ενώσεως κατά 6 εβδομάδες, με συνέπεια τις αρχικές σαρωτικές νίκες του, να διαδεχθεί η δεινή ήττα του στο Ανατολικό μέτωπο, που αποτέλεσε αφετηρία της ήττας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Άμεση διαβεβαίωση αυτών των συνεπειών αποτελεί η δήλωση του Χίτλερ, τόσο στη γνωστή κινηματογραφίστρια φίλη του Leni Riefenstahl το 1943, όσο και η ομολογία του στην πολιτική του διαθήκη το 1945 ότι : «Η κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα από την Ιταλία, υπήρξε καταστροφική για τη Γερμανία. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθεια μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένιγκραντ και τη Μόσχα, πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος».
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Φραγκλίνος Ρούσβελτ, δήλωσε τότε : «Όταν οι ανδρείοι άνδρες έχασαν το θάρρος τους, ο Ελληνικός λαός τόλμησε να προκαλέσει το ανίκητο μηχανοκίνητο Γερμανικό τέρας, προτάσσοντας την υπερήφανη αυτού ιδέα της ελευθερίας».
Στη μεγάλη επιτυχία των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού κατά των εισβολέων Ιταλών φασιστών του Μουσολίνι, συνέβαλε αποφασιστικά και η δράση της Μεραρχίας Ιππικού υπό τη ηγεσία του θρυλικού Στρατηγού Γεωργίου Στανωτά, αφού αντιμετώπισε με επιτυχία την Μεραρχία Αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ και έτρεψε σε φυγή τους Ιταλούς μέσα στο βορειοηπειρωτικό έδαφος μέχρι της Πρεμετής.
Για το ιστορικό της δράσεως της Μεραρχίας Ιππικού αναφερθήκαμε λεπτομερώς στην περσινή μας εκδήλωση με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του παρόντος Μνημείου Ιππικού, η ανέγερση του οποίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας και την συνδρομή των μελών και φίλων μας και άλλων φορέων. Για το λόγο αυτό σήμερα εβρισκόμενοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους πεσόντες Ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού, να μας επιτρέψετε να αναφερθούμε σε δηλώσεις που έγιναν από θεσμικούς φορείς, που επισημαίνουν το μέγεθος της δράσεως και των επιτυχιών της Μεραρχίας Ιππικού : Συγκεκριμένα
Το «Ιστορικόν Πολεμικών Επιχειρήσεων 1940-1941» που συντάχθηκε μετά τον πόλεμο, αναφέρει :
«...είναι  όλως  επιβεβλημένη  η  έξαρσις  αφ ενός μεν του  Επιτελείου  του Β’ ΣΣ δια τας επιτυχεστάτας αυτού προσπαθείας, αφ ετέρου δε η αναγνώρισις του ομαδικού έργου το οποίον απέδωσε το Όπλον του Ιππικού, το οποίον ως είδομεν απετέλεσε τον κύριο παράγοντα θριάμβου της Πίνδου. Όλαι λοιπόν αι υποβληθείσαι Εκθέσεις των Μεγάλων Μονάδων είναι ομόφωνοι εις το να εξάρουν την συμβολήν των Μονάδων του Ιππικού, παραδεχόμεναι οτι η χρησιμοποίησις αυτού ως ταχέως μεταφερομένου Πεζικού επέτυχεν τα μέγιστα, αντικαταστήσασα εν πολλοίς τας εις άλλα στρατεύματα εισαχθείσας ταχείας μηχανοκινήτους Μονάδας. Η εκ του εγγύτερον όμως εξέτασις του ζητήματος και η τακτική έρευνα όλων των εκδοθεισών διαταγών, μας πείθει οτι η μεγαλυτέρα συμβολή του όπλου του Ιππικού προήλθεν απο την  γενικήν  αναζωπύρωσιν  του επιθετικού πνεύματος. Η ηρωική νεολαία του Ιππικού, ώρμησεν ακάθεκτος προς τα εμπρός ανατρέπουσα τους ορμητικούς χιονοδρόμους της Τζούλια, εμπεομένη μόνον απο τας επιθετικάς παραδόσεις του όπλου της...». 

Ο Στρατηγος Στανωτάς, Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού, έγραψε σχετικά σε άρθρο της εφημερίδας ΒΡΑΔΥΝΗ στις 3 Νοεμβρίου 1961 :
«Το γενικόν συμπέρασμα εκ των αγώνων της Μεραρχίας είναι ότι, τα οργανικά τμήματα αυτής, ως και τα διατεθέντα τοιαύτα προς ενίσχυσιν, ευτυχήσαντα να μετάσχουν αρχικώς εις την μάχην της Πίνδου, εν τη κατευθύνσει Μέτσοβον-βωβούσα-Ελεύθερον-Κόνιτσα, εδημιούργησαν δια της αφθάστου αυτοθυσίας των και των ηρωικών των πράξεων, μετά των άλλων Μονάδων, την βάσιν του Αλβανικού έπους που κατέπληξεν όλον τον κόσμον... Το θαύμα τούτον, διότι περί θαύματος πρόκειται, οφείλεται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων, διοικούντων και διοικουμένων, διότι οι μέν διοικούντες προπαρασκεύασαν και κατήυθηναν τον ελληνικόν λαόν εις τας πρωτοφανείς και μεγαλειώδεις νίκας, οι δε διοικούμενοι διότι δια της αυτοθυσίας, της υπερανθρώπου αντοχής, του πατριωτισμού των, των ηρωικών πράξεών των, της αμέσου προσελεύσεως υπό τας σημαίας, και της εν συνεχεία πρωτοφανούς προελάσεώς των από νίκης εις νίκην, συνέτριψαν τον εχθρόν. Και συνεχίζει ο Διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού.
Ούτω οι ιππείς της Μεραρχίας μου εφάνησαν αντάξιοι των προγόνων ιππέων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Με την σύντομη αυτή αναφορά μας προσπαθήσαμε να τονίσουμε την αξία της νίκης του Ελληνικού Στρατού εναντίον των Ιταλών εισβολέων και να καταγράψουμε την προσφορά και τον ηρωισμό των Ιππέων, οι οποίοι συνέβαλαν στις επιτυχίες των Ελληνικών Όπλων.  Έχοντας την ικανότητα ταχείας προσαρμογής, τα στελέχη του Ιππικού κατά τη μετάπτωση του Όπλου σε Τεθωρακισμένα, μεταβίβασαν τα χαρακτηριστικά προσόντα και ιδιότητες του Εφίππου όπλου στο Μηχανοκίνητο και εμφύσησαν το έφιππο δόγμα που συνίσταται στην τριλογία: "Ταχύτητα,  τόλμη,  αιφνιδιασμός".

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι
Παρακαλώ να μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο Μνημείο Ιππικού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο στον περίοπτο αυτό χώρο του Μετσόβου, εκπληρώνοντας έτσι ένα χρέος, που οφείλαμε στους ήρωες Ιππείς του Βορειοηπειρωτικού έπους.
Στον χρόνο αυτό που διέρρευσε από την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων δεν κατορθώσαμε να εκτελέσουμε εργασίες διευθετήσεως του περιβάλλοντος χώρου, λόγω ελλείψεως του απαιτουμένου χρηματικού ποσού. Πλην όμως, όπως έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας δια του περιοδικού μας, έχουν γίνει οι παρακάτω ενέργειες :
1. Έγινε σχετική μελέτη με τη βοήθεια πολιτικού μηχανικού και της Γλύπτριας κ. Κοροβέση για τις επιμέρους εργασίες που απαιτούνται για την τελική διαμόρφωση του χώρου.
2. Ο πολιτικός Μηχανικός, βάσει της μελέτης μας έδωσε το κόστος κατασκευής των επί μέρους εργασιών, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσόν των 12.000 Ευρώ περίπου.
3. Αρμόδια επιτροπή του Συνδέσμου ερεύνησε και βρήκε τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών και Ιππέων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της υπόψη περιόδου και ήδη ετοιμάζονται οι μαρμάρινες πλάκες επί των οποίων θα γίνει η αναγραφή των ονομάτων. Ο αριθμός των πεσόντων στο πεδίο της μάχης ανέρχεται σε 11 Αξιωματικούς και 192 Οπλίτες.
4. Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων από τα μέλη, τους φίλους μας και άλλους φορείς για την ολοκλήρωση του έργου. Όλοι οι προαναφερθέντες ανταποκρίνονται θερμά και τους ευχαριστούμε θερμά.    5. Κλείνοτας την αναφορά αυτή θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες :
* Στην παρούσα Δημοτική Αρχή για την άριστη συνεργασία και αμέριστη βοήθεια που μας παρείχαν για τη διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου
* Στον Διοικητή της VIII Μεραρχίας και κατ' επέκταση στο ΓΕΣ για τις πάσης φύσεως διευκολύνσεις για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και την άψογη οργάνωση της παρούσης τελετής.
* Τέλος απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους μας, στα μέλη και τους φίλους μας και σε όλους τους παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους