152 χρόνια Σχολη Αξιωματικών Τεθωρακισμένων
“Δια του ελιγμού η Νίκη”

 Για πρώτη φορά γιορτάστηκε η γενέθλιος ημέρα της Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 στο Στρατόπεδο “Επιλάρχου Μελίδη” στον Αυλώνα, παρουσία των Β' Υπαρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου κ. Αθ. Στυλιανόπουλου, ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστρατήγου κ. Δημητρίου Θωμαΐδη, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. κ. Κωνσταντίνου Τζιατζιά, εν ενεργεία και ε.α. Αξιωματικών οι οποίοι διατελέσαν Δκτες της Σχολής, καθώς και Αξιωματικοι εν ενεργεία και ε.α.

Η εκδήλωση άρχισε με δοξολογία και την ευχή του π. Αθανάσιου Χρυσούλα και στην συνέχεια αναγνώστηκαν τα ονόματα των εκλιπόντων Αξιωματικών του Ιππικού - Τεθωρακισμένων που έπεσαν ηρωϊκώς πεσόντες στις μάχες για την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Μετά την ανάγνωση της Η.Δ. από τον Δκτη της Σχολής Συνταγματάρχη (ΤΘ) κ. Αντώνιο Χατζηγεωργίου, άρχισε η άριστη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική παρουσιάση του Όπλου, από το ιππικό στην αρχαιότητας μέχρι την μετεξέλιξή του στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τις τελευταίες εκπαιδευτικές εξελίξεις της Σχολής Τεθωρακισμένων.

Ρίγη συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας προκάλεσε το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου, αλλά και το “Χαλύβδινη Ψυχή” από τα χείλη των παρόντων μαθητών της Σχολής νέων Ανθυπιλάρχων και ΥΕΑ.

Στο τέλος ο οικοδεσπότης Διοικητής της Σχολής Συνταγματάρχης (ΤΘ) κ. Αντώνιος Χατζηγεωργίου δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους τους στην Λέσχη Αξιωματικών.

Τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Υποστράτηγος ε.α. κ. Χρήστος Παπαδογεωργόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Αντιστράτηγος κ. Θεόδωρος Κατσάρης το μέλος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Καραβίας και μέλη του Συνδέσμου.

 

Η ομιλία του ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστρατήγου κ. Δημ. Θωμαΐδη

Σεβαστέ μας Πατέρα Αθανάσιε,

 

Κύριε Αρχηγέ,

 

Κύριε Β’Υ/ΓΕΣ,

 

Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Αποστράτων Αξκών Ιππικού Τεθ-νων,

 

Σεβαστοί μας Στρατηγοί και Αξκοί των άλλων βαθμών ε.α.,

 

Κύριοι Συνάδελφοι ε.ε.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και βαθειά συγκίνηση που από τη θέση του Διευθυντού της Διευθύνσεως Ιππικού - Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συμμετέχω σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση εορτασμού για πρώτη φορά της γενέθλιας ημέρας της Σχολής ΤΘ (7 Αυγ 1861).

 

 

Η ημερήσια διαταγή που μόλις αναγνώστηκε μας θέτει εν πρώτοις εμπρός στην μακρά ιστορία της Σχολής, αποκαλύπτοντάς μας ταυτόχρονα και πτυχές του πνεύματος των Τεθωρακισμένων.

 

 

Η Σχολή μας εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί το θεμέλιο λίθο στην αρχή της σταδιοδρομίας και της εκπαίδευσης κάθε νεοεισερχόμενου στελέχους στην οικογένεια των Τεθωρακισμένων. Όλοι μας θυμόμαστε με συγκίνηση και νοσταλγία τα πρώτα μας βήματα στον ιερό εδώ χώρο του λίκνου των Τεθωρακισμένων, τις δυσκολίες της προσαρμογής και ανταπόκρισης στις σκληρές απαιτήσεις του Όπλου μας, αλλά και ταυτόχρονα την αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση που μας περιέβαλαν η Δκση της Σχολής και οι εκπαιδευτές μας.

 

 

Ανασύροντας τις δικές μου μνήμες, θυμάμαι την ημέρα που μόλις απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων, Ανθυπίλαρχοι, ξεκινήσαμε μαζί με τους συμμαθητές μου τάξεως 1982, από το χώρο της παλιάς ΣΣΕ, για να παρουσιαστούμε στη Σχολή Αξιωματικών Τεθωρακισμένων. Η φήμη της, ως ενός περιβάλλοντος πειθαρχίας και απαιτητικής εκπαίδευσης, ως χώρου εισαγωγής στην οικογένεια των Τεθωρακισμένων με την ιδιαίτερη και αυστηρή νοοτροπία, βάραινε στο μυαλό μας πριν καν περάσουμε την πύλη του Στρατοπέδου Επιλάρχου «ΜΕΛΙΔΗ», αλλά επιπλέον μας δημιουργούσε και μια ελκυστική προσμονή. Οπωσδήποτε όμως, μας δημιουργούσε μια περηφάνια, την προέλευση της οποίας συνειδητοποιήσαμε και προσδιορίσαμε αργότερα στην καριέρα μας.

 

 

Η Σχολή δεν διέψευσε την φήμη της. Οδήγησε με σεβασμό αλλά και απαιτητικότητα τα πρώτα βήματα που κάναμε τότε, τόσο οι συμμαθητές μου αλλά και όλοι οι υπόλοιποι νέοι συνάδελφοι, είτε Αξιωματικοί είτε Υπαξιωματικοί. Μας εκπαίδευσε τεχνικά, μας διαπαιδαγώγησε στρατιωτικά και μας ενέταξε με έναν αβίαστο αλλά αποφασιστικό τρόπο στην ξεχωριστή οικογένεια των Τεθωρακισμένων.

 

 

Αργότερα στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς μας, ήταν φανερή η συνεχής διαπίστωση της μεγάλης επιρροής της περιόδου εκπαίδευσης στη Σχολή. Στη συμπεριφορά και στη στάση των στελεχών μας, διακρίνει κανείς την στρατιωτική παιδεία της Σχολής. Στην συνοχή των Μονάδων μας ξεχωρίζει κανείς το Πνεύμα της. Στους επαίνους των υπολοίπων συναδέλφων των άλλων Όπλων και Σωμάτων για τα στελέχη μας, αναγνωρίζει κανείς τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των εκπαιδευτών της.

 

 

Σήμερα, συνεχίζει να επιβεβαιώνει στην πράξη την φήμη της, ως εκπαιδευτικός οργανισμός που υπερβαίνει πλέον τα Τεθωρακισμένα. Με τον ίδιο σεβασμό στην ιστορία και τους ανθρώπους, εκπαιδεύει έναν ευρύτερο κύκλο συναδέλφων άλλων Όπλων και Σωμάτων, μεταλαμπαδεύει τις αξίες μας, διατηρεί την νοοτροπία μας, προσθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και ανανεώνει την οικογένεια όχι πλέον μόνο των Τεθωρακισμένων αλλά και των υπολοίπων Όπλων. Χρόνο με τον χρόνο, τάξη με την τάξη, παράγοντας εξειδικευμένα στελέχη, κάνει περήφανους όλους όσους εκπαιδεύτηκαν εδώ, όσους υπηρέτησαν ως εκπαιδευτές και βεβαίως πάνω από όλα, όλους όσοι τη διοίκησαν.

 

 

Έτσι, διευρύνοντας το βεληνεκές της και πέραν του Όπλου μας, συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της διατήρησης και της συνέχειας της παράδοσης των Τεθωρακισμένων. Να διδάσκει ότι η υπερηφάνεια συνδέεται με τον υψηλό επαγγελματισμό, ότι η συντροφικότητα συνδέεται με την αυστηρή πειθαρχία, ότι η Δόξα συνδέεται με το Καθήκον.

 

 

Αυτή είναι η Σχολή Τεθωρακισμένων για όλους εμάς. Είναι ιστορικά το σπίτι των Τεθωρακισμένων, είναι ουσιαστικά το σχολείο των Μηχανοκίνητων, είναι η αρχή μας και η συνέχειά μας.

 

 

Σας ευχαριστώ και Χρόνια Πολλά σε όλους.