Του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την 12η Μαρτίου 2014

1. Η παρούσα Τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται σύμφωνα με την υποχρέωση την οποία επιβάλλει το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Συνδέσμου, προκειμένου να γίνει απολογισμός πεπραγμένων για το διαρρεύσαν έτος 2013 μέχρι και σήμερα, να εγκριθούν οι δαπάνες, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση του Ταμία μας και στην αντίστοιχη έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, να συζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Συνδέσμου μας και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα κριθεί αναγκαίο για την προώθηση των σκοπών του Συνδέσμου.

 

2. Όπως γνωρίζετε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που σήμερα ευρίσκεται ενώπιόν σας για να σας παρουσιάσει τον απολογισμό του για το έτος που πέρασε, προήλθε από τις αρχαιρεσίες που έγιναν την 8η Φεβρουαρίου 2012. Επομένως είναι ο δεύτερος απολογισμός της τριετούς θητείας του και έχει την αίσθηση ότι με τις μέχρι τώρα δραστηριότητές του, όπως θα αναπτυχθούν παρακάτω, έχει δικαιώσει στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού τις προσδοκίες σας, αφού προώθησε ικανοποιητικά τους τεθέντας στόχους, κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες και ανέπτυξε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με σκοπό τη σύσφιγξη και βελτίωση των συναδελφικών σχέσεων των Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα εν ενεργεία στελέχη, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση των παραδόσεων του Όπλου μας, όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου.

3. Το έτος 2013 που πέρασε μας άφησε και αυτό την πικρία της συνεχίσεως της οικονομικής όσο και ηθικής κρίσεως. Τα οικονομικά μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η Κυβέρνηση έχουν επηρεάσει δυσμενώς και τον ατομικό μας προϋπολογισμό, αλλά και κυριότερα τις αμυντικές δαπάνες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Έχουμε την αίσθηση ότι οι περικοπές αυτές έχουν επηρεάσει και την επιχειρησιακή ικανότητα των Μονάδων μας. Συνακόλουθα έχουν επηρεασθεί και τα έσοδα του Συνδέσμου μας. Παρά το γεγονός αυτό κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μας στόχο την κατασκευή και τοποθέτηση του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο. Απομένει βεβαίως ένα χρηματικό ποσό των 11.000 ΕΥΡΩ για την διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και την τοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά το έπος του 1940. Ευελπιστούμε ότι το χρόνο αυτό θα κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε αυτό το ποσόν, έτσι ώστε τον Οκτώβριο που θα γιορτάσουμε τη δεύτερη επέτειο των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου ο περιβάλλων χώρος να έχει διευθετηθεί.

 

4. Κύριες δραστηριότητες του Συνδέσμου το έτος 2013

α. Την 27 Μαρτίου 2013 Ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου παρέστησαν στην παράδοση και παραλαβή της Διοικήσεως του ΚΕΤΘ από τον Ταξίαρχο κ. Δοκμετζόγλου Βασίλειο στον Ταξίαρχο κ. Παπαδόπουλο Βασίλειο.

β. Την 9 Απριλίου 2013 ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου επισκέφθηκαν το Μέτσοβο, όπου σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου και την 8η Μ.Π. συζητήθηκαν διάφορα θέματα και κυρίως η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και η λήψη μέτρων προστασίας του Μνημείου.

γ. Την 6 Μαρτίου 2013 Ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου παρέστησαν στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το Στρατηγό κ. Γκίνη Κωνσταντίνο στον Αντιστράτηγο κ. Τσέλιο Αθανάσιο .

δ. Την 20 Μαίου 2013 το Δ.Σ του Συνδέσμου επισκέφθηκε εθυμοτυπικώς στο γραφείο του τον νέο Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Τσέλιο Αθανάσιο. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και η πρώτη ευχή ήταν συγχαρητήρια στον Αρχηγό και καλή επιτυχία στα καθήκοντά του. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου με έμφαση στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο. Ο κ. Αρχηγός μας ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο Στρατό μας για να αυξηθεί η ετοιμότητα, η οποία είναι σε καλό επίπεδο παρά τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Υποβλήθηκαν και διάφορες ερωτήσεις των συμμετεχόντων και οι απαντήσεις ήσαν σαφείς και θετικές.

ε. Με απόφαση του ΥΕΘΑ έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η γενέθλιος ημέρα των Μονάδων του Στρατού Ξηράς. Στα πλαίσια αυτά γιορτάστηκε την 19 Σεπτεμβρίου 2013 η γενέθλιος ημέρα του ΚΕΤΘ στην οποία είχε προσκληθεί και Σύνδεσμός μας. Στην τελετή αυτή παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου. Το ΚΕΤΘ τίμησε ξεχωριστά τον Σύνδεσμο ορίζοντας τον Πρόεδρό του να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο ηρώων και τοποθετώντας τον στο βάθρο των επισήμων κατά την επακολουθήσασα παρέλαση.

ζ. Όπως είναι γνωστό, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο έγιναν την 30 Οκτωβρίου 2012, μετά από πολυετή προσπάθεια του Συνδέσμου μας. Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε μία τριήμερη εκδρομή στο Μέτσοβο με κύριο σκοπό να αποδοθεί η δέουσα τιμή στους ηρωϊκώς πεσόντες Ιππείς κατά το έπος του 1940, κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής που οργανώθηκε στο χώρο που έχει τοποθετηθεί το Μνημείο. Η εκδρομή έγινε την 19 έως 21 Οκτωβρίου 2013 με τη συμμετοχή μελών και φίλων από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στη διαδρομή προς Μέτσοβο και πριν την Καλαμπάκα έγινε επίσκεψη στο σπήλαιο της Θεόπετρας, ένα εξαιρετικό σπήλαιο στο οποίο με τις εσωτερικές ανασκαφές εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ανθρώπινα αποτυπώματα, λίθινα εργαλεία, οστά κ.λ.π. και έχει αποδειχθεί ότι κατοικήθηκε πριν από 120.000 χρόνια. Στο σπήλαιο έγινε ξενάγηση και ενημέρωση από την αρχαιολόγο κ. Στέλλα Τζεβελέκη, σύζυγο του μέλους του Συνδέσμου Εφ. Υπιλάρχου κ. Σπύρου Τζεβελέκη. Την επόμενη ημέρα Κυριακή 20 Οκτωβρίου έγινε στο χώρο του Μνημείου η τελετή που περιελάμβανε την επιμνημόσυνο Δέηση, ομιλίες του Προέδρου του Συνδέσμου και του Διευθυντού του Όπλου μας και έκλεισε με καταθέσεις στεφάνων. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ανώτατοι ε.ε Αξιωματικοί του Όπλου μας και όχι μόνο. Μετά το πέρας της τελετής το λεωφορείο με τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου αναχώρησε για την πόλη των Ιωαννίνων και αφού έλαβε χώρα ξενάγηση στο Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη επέστρεψε στη Λέσχη Αξιωματικών Ιωαννίνων για τη λήψη γεύματος.

Η επιστροφή έλαβε χώρα την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου μέσω Ρίου Αντιρίου με στάσεις στο Χάνι του Εμιν Αγά και στο Μεσολόγγι, όπου έγιναν ξεναγήσεις και ενημερώσεις για τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα. Ευχόμαστε να έχουμε υγεία ώστε και το χρόνο αυτό να τιμήσουμε ξανά το ηρωϊκό μας Ιππικό και να θαυμάσουμε την ολοκλήρωση του μεγάλου μας επιτεύγματος.

η. Την 12 Νοεμβρίου 2013 ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου παρέστησαν στην τελετή της γενέθλιας ημέρας της Σχολής Τεθωρακισμένων.

θ. Όπως κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε και φέτος την 19 Νοεμβρίου 2013 την ετήσια χοροεσπερίδα στο Ξενοδοχείο ΒΕΡΟΡΙ στα Βίλια Αττικής, αφού προηγουμένως εξασφάλισε μία καλή τιμή με τον ιδιοκτήτη συνάδελφο και Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου κ. Πάρη Κορωναίο. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και η χοροεσπερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με ωραίο δείπνο, ζωντανή μουσική και κέφι. Την χοροεσπερίδα μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α κ. Ζιαζιάς Κωνσταντίνος, Ο π. ΑΝΥΕΘΑ Πρέσβης κ. Γεωργίου Γ. ο Διευθυντής του Όπλου μας υποστράτηγος κ. Θωμαϊδης Δημήτριος και ο Δήμαρχος Καμμένων Βουρλων-Μώλου Αντιστράτηγος ε.α κ. Τετριμίδας Ευάγγελος.

ι. Την 19η Ιανουαρίου 2014 ημέρα Κυριακή, έπειτα από την ευγενική πρόσκληση του Διοικητού ΚΕΤΘ Ταξιάρχου κ. Παπαδόπουλου Βασιλείου, επισκεφθήκαμε το Κέντρο με τις συζύγους μας. Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ε.ε Ανώτατοι Αξιωματικοί του Όπλου μας. Είναι ο 13ος χρόνος που πραγματοποιείται η επίσκεψη αυτή και έχει ήδη καταστεί θεσμός. Το πρόγραμμα περιλάμβανε : α. Συγκέντρωση των προσκεκλημένων στην Λέσχη Αξιωματικών του ΚΕΤΘ και παράθεση καφέ β. Μετάβαση στην εκκλησία του Στρατοπέδου όπου έγινε επιμνημόσυνος δέηση για τους πεσόντας στο πεδίο της μάχης και τους κατά την ειρηνική περίοδο Θανόντας Αξιωματικούς και Οπλίτας του Όπλου μας. γ. Μετάβαση στο Μνημείο του στρατοπέδου όπου έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου ενώ άγημα δυνάμεως ουλαμού απέδιδε τιμές. δ. Συγκέντρωση ανδρών στην μεγάλη αίθουσα όπου έγινε ενημέρωση από τον Διευθυντή του Όπλου μας Ταξίαρχο κ. Θωμαϊδη Δημήτριο, η οποία ήταν πλήρης, εμπεριστατωμένη και διαφωτιστική, και αφορούσε στα διάφορα θέματα που απασχολούν το Όπλο μας, με έμφαση στο υλικό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων του Όπλου μας. Ενημέρωση επίσης μας έκανε ο Διοικητής του ΚΕΤΘ και ο Διοικητής της ΣχΤΘ σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα του ΚΕΤΘ και της Σχολής αντιστοίχως. Στη συνέχεια στη Λέσχη Αξιωματικών έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και η παράθεση εκλεκτού γεύματος.

κ. Ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΕΤΘ και της Σχολής Τεθωρακισμένων.

λ. Ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου παρέστησαν στις επικήδειες τελετές των αποβιωσάντων συναδέλφων μελών του Συνδέσμου

μ. Το ΔΣ του Συνδέσμου δίνει το παρόν σε εκδηλώσεις του Στρατού μας, αδελφών Συνδέσμων και Ενώσεων, διότι πιστεύει ότι με την συμμετοχή του αναβαθμίζεται η θέση του Συνδέσμου μας.

 

5. Με την ανάληψη των καθηκόντων το ΔΣ του Συνδέσμου που προήλθε από τις αρχαιρεσίες του Φεβρουαρίου 2012 είχε θέσει 15 μακροπρόθεσμους-μεσοπρόθεσμους στόχους . Θα αναφερθώ παρακάτω μόνο σε εκείνους τους στόχους που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή ευρίσκονται σε εξέλιξη :

α. Ο στόχος για την εγγραφή στο Σύνδεσμο μεγάλου αριθμού μελών μας έχει επιτευχθεί κατά μεγάλο μέρος αφού ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνει και μέχρι τώρα αριθμούμε 500 Τακτικά και Αρωγά μέλη. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αποστέλλονται επιστολές σε συναδέλφους (μονίμους και εφέδρους) των οποίων γνωρίζουμε τις διευθύνσεις και τους προτρέπουμε να εγγραφούν, το αποτέλεσμα δε είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνεται. Έχουμε επίσης εγγραφή μελών Εφέδρων Ανθυπιλάρχων που πρόσφατα αφυπηρετούν, καθόσον γνωρίζουν για τον Σύνδεσμο από τις επισκέψεις του Προέδρου και μελών του ΔΣ στο ΚΕΤΘ κατά τις τελετές ονομασίας σε ΔΕΑ των ΥΕΑ και απευθύνουμε προς αυτούς Χαιρετισμό και τους γίνεται ενημέρωση σχετικώς με τον Σύνδεσμό μας και την δυνατότητα συμμετοχής τους.

β. Η στενή επαφή μας με το ΚΕΤΘ, τη Σχολή ΤΘ και τη Διεύθυνση του Όπλου αποδίδει καρπούς και όσον αφορά την οικονομική και άλλη υποστήριξη και όσον αφορά τη βοήθεια για τη σύνταξη του περιοδικού μας.

γ. Έχουμε δημιουργήσει τη δική μας ιστοσελίδα (http://www.saith.gr) στο διαδίκτυο, την οποία προτρέπουμε να επισκέπτονται όσοι έχουν σχετική πρόσβαση, αφού εκεί θα βρίσκουν τις εκδηλώσεις μας και άλλα νέα του Συνδέσμου, τα κυριότερα άρθρα του περιοδικού μας και όχι μόνο και πολλά χρήσιμα στοιχεία που αφορούν το Σύνδεσμό μας. Την ιστοσελίδα μας δημιούργησε την αναβαθμίζει και την ενημερώνει συνεχώς το μέλος του Συνδέσμου μας Έφεδρος Ίλαρχος κ. Πετρίδης Λιβέριος τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά.

δ.Το περιοδικό του Συνδέσμου. Έχουμε την αίσθηση ότι μέσα στο χρόνο που πέρασε και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η δομή, η εμφάνιση και το περιεχόμενο του περιοδικού μας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Απόδειξη τούτου είναι αφενός μεν τα δικά σας ευμενή σχόλια, αφετέρου δε το ενδιαφέρον που δείχνουν φίλοι του Συνδέσμου να γραφτούν συνδρομητές. Οι προσπάθειές μας θα είναι συνεχείς για τη βελτίωσή του. Λόγω διαθέσεως του μεγαλυτέρου μέρους του προϋπολογισμού του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση του κόστους του Μνημείου Ιππικού, η συνέχιση εκδόσεως του περιοδικού μας καθίσταται προβληματική. Γι’ αυτό απευθύναμε επιστολή στα μέλη μας και στον μεγάλο αριθμό των αποδεκτών μη μελών που δεν καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους των 20 ΕΥΡΩ να το πράξουν. Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθούν.

6. Προγραμματισμός για το 2014

α. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση ή δρομολόγηση και των υπολοίπων μεσοπρόθεσμων-μακροπρόθεσμων στόχων που έχουμε θέσει.

β. Κυρία προσπάθεια του Συνδέσμου το χρόνο αυτό θα είναι η συγκέντρωση του ποσού των 11. 000 Ε. για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου. Προσβλέπουμε στη βοήθεια συγκεκριμένων φορέων στους οποίους θα απευθυνθούμε.

γ. Θα προγραμματίσουμε ημερήσια εκδρομή περί τα τέλη Μαϊου

δ. Θα προγραμματίσουμε εντός του Οκτωβρίου εκδρομή στην περιοχή των Ιωαννίνων και με την ευκαιρία να καταθέσουμε στεφάνι στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο και να αποτίσουμε φόρος τιμής στους πεσόντας ιππείς στην μάχη της Πίνδου.

ε. Θα πραγματοποιήσουμε την ετήσια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου τον μήνα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

ζ. Έχουμε προτείνει στο ΓΕΣ τη ίδρυση Μουσείου Ιππικού στο ΚΕΤΘ. Την εξέλιξη του θέματος την παρακολουθούμε. Παρακαλούμε τους συναδέλφους που έχουν υπηρετήσει στο Ιππικό για τυχόν προτάσεις τους ή εάν έχουν τυχόν εκθέματα.

η. Κλιμάκιο του Συνδέσμου στα μέσα Απριλίου θα επισκεφθεί το Μέτσοβο ώστε σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου την 8η Μ.Π και τον εργολάβο να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και την τοποθέτηση μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα των πεσόντων ιππέων.

 

7. Γενικά

 

Κατά το χρονικό διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση απεβίωσαν οι παρακάτω συνάδελφοι-μέλη του Συνδέσμου :

(α) Αντιστράτηγος ε.α Λαναράς Ηλίας

(β) Ταξίαρχος ε.α Ολύμπιος Χαράλαμπος

(γ) Η σύζυγος του αειμνήστου Στρατηγού Κουτρουμπέλη Βασιλική

Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των μνημονευθέντων παραπάνω συναδέλφων. Παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

9. Επίλογος

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να συμμετέχετε ενεργά στις διάφορες εκδηλώσεις μας, γεγονός που θα μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το δημιουργικό μας έργο. Η συμμετοχή σας μπορεί να εκδηλωθεί και να πραγματοποιηθεί με διαφόρους τρόπους όπως : α. Με εκδήλωση ενδιαφέροντος από νέους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στα προσεχή ΔΣ του Συνδέσμου β. Με συγγραφή θεμάτων στο περιοδικό μας. γ. Με το να δώσετε ονόματα συναδέλφων, ώστε εμείς, στέλνοντας τα κατάλληλα έγγραφα να τους προτρέψουμε να γίνουν μέλη του Συνδέσμου μας. δ. Με υποδείξεις πηγών χρηματοδοτήσεως του Συνδέσμου μας. ε. Με διατύπωση σκέψεων και ιδεών.