Πέρασαν τρία χρόνια από τη 15η Μαρτίου του 2011, όπου ένα μεγάλο μέρος του συριακού λαού μιμούμενο την «αραβική άνοιξη» των λαών της Β. Αφρικής, άρχισε τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Bashar al Assad. Οι διαδηλώσεις αυτές γρήγορα μετατράπηκαν σε ...

Μια εικόνα που σοκάρει. Χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται ανάμεσα σε ερειπωμένα κτίρια για ένα πιάτο φαγητό. Αυτή η φωτογραφία της UNRWA που «τραβήχτηκε» την 31 Ιανουαρίου 2014 είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άμαχοι στη Συρία.

….βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας του συριακού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να πάρουν το χαρακτήρα της εξέγερσης που με τη σειρά της εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, σε πόλεμο, δηλαδή, χωρίς αρχές και όρια.

Με την πάροδο του χρόνου και εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι ενέργειες των αντικαθεστωτικών (Α/Κ) δεν είχαν αποτέλεσμα, παρά την απίστευτη υλική και χρηματική βοήθεια που τους δόθηκε από τους ξένους υποστηρικτές τους (HΠΑ,ΕΕ, Τουρκία, Σ.Αραβία, Κατάρ, κ.λπ), ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν ηγετικές θέσεις στο πολιτικό και στρατιωτικό διευθυντήριο τους με στόχο να επιβάλλουν θεοκρατικό καθεστώς προβαίνοντας ταυτόχρονα σε εγκληματικές πράξεις παντός είδους χειρότερες και από αυτές που κατηγορούσαν ότι διέπραττε ο Assad.

Το φαινόμενο αυτό είχε τέσσερις αρνητικές συνέπειες για τους Α/Κ: Πρώτον προβλημάτισε τη διεθνή κοινότητα για το εάν οι δυνάμεις αυτές είναι σε θέση να εκδημοκρατίσουν τη Συρία, δεύτερον ο αγώνας για την ανατροπή του Assad σε πολλές περιπτώσεις μεταλλάχθηκε σε λυσσώδη διαμάχη ανάμεσα στις συνιστώσες τους, τρίτον έδωσε στον Assad την ευκαιρία να παρουσιασθεί ως ο μοναδικός φορέας που εξασφαλίζει όχι μόνο την ασφάλεια όλων των πολιτών της Συρίας αλλά και τον κοσμικό χαρακτήρα αυτής και τέταρτον διάφορες κατηγορίες πολιτών (μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, κ.λπ) που δεν συμπαθούσαν τον Assad, φοβούμενοι τα χειρότερα εάν επικρατήσουν οι Α/Κ στάθηκαν στο πλευρό του καθεστώτος.

Πολλοί αναλυτές, με τη έναρξη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των (Α/Κ) και των κυβερνητικών δυνάμεων (Κ/Δ), προεξοφλούσαν ότι σε τρεις μήνες το πολύ ο Assad θα αποτελούσε παρελθόν για τη Συρία. Διαψεύστηκαν, όμως πανηγυρικά, καθόσον κατά τις προβλέψεις τους φαίνεται ότι δεν εκτίμησαν σωστά δύο παράγοντες την στρατιωτική δύναμη του καθεστώτος και την σταθερή στάση των υποστηρικτών του ( πρωτίστως της Ρωσίας και του Ιράν και δευτερευόντως της Κίνας).

Σήμερα, μετά από τρία χρόνια φρικτού πολέμου ο απολογισμός είναι τραγικός. Πόνος και καταστροφή παντού. Ειδικότερα:

> Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχουν: 140.000 νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, χιλιάδες αγνοούμενοι, 2.500.000 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όμορα κράτη και μη και 6.500.000 ξεσπιτωμένοι( εσωτερικοί πρόσφυγες).

> Ο αριθμός των προσφύγων, στα όμορα με τη Συρία κράτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αntonio Guterres ανέρχεται κατά χώρα ως εξής: Λίβανος 935.000, Ιορδανία 574.00, Τουρκία 613.000, Ιράκ 223.000 και Αίγυπτος 134.000. Οι χώρες αυτές έχουν κυριολεκτικά «βουλιάξει» από τους πρόσφυγες και δεν είναι σε θέση να τους προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη εάν δεν τους δοθεί οικονομική βοήθεια. Ο ίδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την 26η Φεβρουαρίου 2014 ότι « σε λίγο οι πρόσφυγες της Συρίας θα είναι πλέον οι πολυάριθμοι πρόσφυγες στον κόσμο, ξεπερνώντας σε αριθμό τους Αφγανούς».

> Το μεγαλύτερο θύμα σε αυτή την τραγωδία είναι τα παιδιά, τα οποία χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για τον εμφύλιο στη Συρία, καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με τις δολοφονίες, τη βία, την πείνα και τις αρρώστιες. Περισσότερα από 11.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάνω από 1,2 εκατομ. είναι πρόσφυγες , εκ των οποίων 425.000 είναι κάτω των πέντε ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF 2.000 παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο κινδυνεύουν να πεθάνουν από την ασιτία.

Περισσότερα από 3 εκατομ. παιδιά είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της Συρίας και περίπου 8.000 από αυτά έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους. Η οργάνωση Save the Children (σώστε τα παιδιά) στο Λονδίνο με μια ταινία 90 δευτερολέπτων προσπαθεί να δώσει στον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά της Συρίας εξ αιτίας του εμφύλιου πολέμου. Στόχος της οργάνωσης είναι να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τα παιδιά αυτά που επειγόντως χρειάζονται στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα, προστασία και επιστροφή στο σχολείο. Η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την 11η Μαρτίου 2014 αναφέρει ότι, «ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο στη Συρία και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται στα 5,5 εκατομ.».

> Η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας χαώδης και το μίσος της μιας πλευράς έναντι της άλλης στα ύψη με αποτέλεσμα να διαπράττονται φρικαλεότητες σε βάρος αθώων πολιτών.

> Η οικονομία της χώρας σε παράλυση. Η γεωργική παραγωγή σε πλήρη καταστροφή, ο τουρισμός που ήταν σημαντική πηγή εσόδων σε μηδενικά επίπεδα και η παραγωγή του πετρελαίου από 240.000 βαρέλια ημερησίως που ήταν πριν την κρίση να έχει μειωθεί κατά 90%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση τόσο κατά τη «Γενεύη 1» τον Ιούνιο του 2012 όσο και κατά τη «Γενεύη 2» 22-31 Ιανουαρίου και 10-15 Φεβρουαρίου 2014 απέτυχαν, διότι δεν υπήρχε κανένα σημείο επαφής μεταξύ των Κ/Δ και των Α/Κ. Ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αυτών φέρουν και οι ΗΠΑ με τη Ρωσία διότι δεν άσκησαν τις αντίστοιχες πιέσεις στα διεστώτα μέρη προκειμένου να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις αρχικές τους θέσεις που ήσαν για μεν τις Κ/Δ η πάταξη της τρομοκρατίας στη Συρία και για τους Α/Κ ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Assad . Το μόνο θετικό στον τομέα της διπλωματίας είναι η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας όπου μέχρι σήμερα έχει καταστραφεί το 15% περίπου εξ αυτών.

Τέλος, μετά από τρία χρόνια εμφύλιου αλληλοσπαραγμού επιχειρησιακά φαίνεται ότι θα επικρατήσουν οι Κ/Δ οι οποίες επιδιώκουν να επισφραγίσουν τη νίκη τους στο πεδίο της μάχης το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2014 όπου θα γίνουν κατά πάσαν πιθανότητα και οι προεδρικές εκλογές.

Περισσότερα στοιχεία για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, τις ενέργειες και την κατάσταση των εμπόλεμων πλευρών, τη χρήση χημικών όπλων, τους χριστιανούς της Συρίας, κ.λπ στο άρθρο « ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ» στο saith.gr

Ιωάννης Δημητρόπουλος - Αντιστράτηγος ε.α- Μαθηματικός