Γράφει ο Δημήτρης Λακαφώσης Αντιστράτηγος ε.α.

Ο πρόεδρος της Ρουάντας άνοιξε επίσημα με λαμπάδες την μιας εβδομάδας μνήμη για την 20η επέτειο της γενοκτονίας της χώρας.
“Τα ΗΕ ντρέπονται για την αποτυχία τους να εμποδίσουν τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994”, διαμηνύει ο ΓΓ των ΗΕ, Ban Ki-moon, απευθυνόμενος προς χιλιάδες κόσμου στην πρωτεύουσα Kigali.

Γύρω στο 85% στη Ρουάντα είναι Hutus, αλλά η μειονότητα των Tutsi κυριάρχησε επί μακρόν στη χώρα. Το 1959, οι Hutus ανέτρεψαν τη μοναρχία των Tutsi and δεκάδες χιλιάδες Tutsis έφυγαν στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγκάντα. Οι Tutsiεξόριστοι σχημάτισαν μια ομάδα ανταρτών, το Ρουαντικό πατριωτικό Μέτωπο (RPF), το οποίο εισέβαλε στη Ρουάντα, 1990 και συνέχισε να πολεμά μέχρι το 1993 οπότε συμφωνήθηκε ειρήνη. 
Το βράδυ της 6 Απριλίου 1994, το αεροπλάνο που μετέφερε και τον πρόεδρο καταρρίφθηκε. Οι παραστρατιωτικοί 
Tutsis αναφέρουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τους Hutus για να προκαλέσει την αιτία για γενοκτονία.
Σε 100 ημέρες το 1994, 800.000 άνθρωποι σφαγιάσθηκαν στη Ρουάντα από εθνικιστές εξτρεμιστές Hutus. Στους σφαγιασθέντες συμπεριλαμβάνονται μέλη της μειονότητας των Tutsi, καθώς επίσης και πολιτικοί αντίπαλοι, άσχετα από την εθνικής τους προέλευση.
Τα ΗΕ και το Βέλγιο είχαν δυνάμεις στη Ρουάντα, αλλά τα ΗΕ δεν έδωσαν εντολή για να σταματήσει η σφαγή. Ένα έτος μετά από τη σφαγή αμερικανών στη Σομαλία, οι ΗΠ αποφάσισαν να μην εμπλακούν ξανά σε άλλη αφρικανική χώρα. Οι δυνάμεις του Βελγίου και το πλείστον των δυνάμεων των ΗΕ έφυγαν, μετά το φόνο 10 βέλγων στρατιωτών. Η Γαλλία, σύμμαχος της κυβέρνησης 
Hutus, έστειλε δύναμη για ζώνη ασφαλείας, αλλά κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει τη σφαγή στην περιοχή, πράγμα που αρνείται το Παρίσι.