Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 17 Απριλίου 2014, υπογράφηκε η 4μερής διεθνής συμβιβαστική συμφωνία στη Γενεύη, μεταξύ του ρώσου ΥΠΕΞ Sergey Lavrov και των ΗΠΑ, Ε.Ε. και της Ουκρανίας, ενώ τη στιγμή αυτή ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin απειλεί την Ουκρανία και τη Δύση σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα. Δηλαδή, ο Sergey Lavrov παρουσιάζεται συμβιβαστικός, στάση που μπορεί να εκληφθεί από τους ρώσους παραστρατιωτικούς στην ανατολική Ουκρανία ως προδοσία εναντίον τους και παράβλεψη της επιθετικής δήλωσης του Vladimir Putin έναντι της Δύσης. Δύο όψεις του ιδίου ρωσικού νομίσματος, που αποσκοπεί στην επέκταση των συνόρων προς την ανατολική Ευρώπη.

Πάντως, οποιοδήποτε και εάν είναι το παιγνίδι Putin και Lavrov, προβάλλει εύκολα ένα συμπέρασμα. Εφόσον, ο Putin παραβίασε με την προσάρτηση της Κριμαίας τη συμφωνία της Βουδαπέστης το 1994 για εγγύηση των συνόρων της Ουκρανίας, τώρα δε θα διστάσει να παραβλέψει και την πρόσφατη διεθνή συμφωνία της Γενεύης, εάν και όταν τον βολεύει. Φαίνεται ότι η Ρωσία να ακολουθεί και τώρα τα χνάρια της πολιτικής για την Οσετία, το 2008. Αφήνει να κορυφωθεί η κρίση με την ουκρανική αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά των ρώσων αυτονομιστών, που υποστηρίζει και η Δύση,και τότε να επέμβει για προστασία τους, να εγκαταστήσει ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και μετά, και ανάλογα με τη διεθνή αντίδραση και ανεκτικότητα, να αποχωρήσει, έχοντας εξασφαλίσει κατά ελάχιστο την επιρροή της στην ανατολική Ουκρανία, εάν όχι και την προσάρτηση, ανάλογα πως τι βολεύει αφού μέχρι τώρα έχει και τη πρόσφατη διεθνή κατακραυγή για την Κριμαία.

Η συμφωνία της Γενεύης είναι μια τακτική μέχρι τώρα νίκη για τη Ρωσία; Ο Lavrov και ο Putin παίζουν τον καλό και τον κακό χωροφύλακα, ελπίζοντας να πείσουν για δίκαιες δραστηριότητες και ότι δε έχουν επιθετικούς σκοπούς; Παίζεται παιγνίδι για κέρδος χρόνου ενώ οι προετοιμασίες για παραπέρα κλιμάκωση της κρίσης συνεχίζονται; Έγινε αντιληπτό ότι η επέμβαση και η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας φέρνει στη Ρωσία οδυνηρές δυτικές κυρώσεις και πιθανό εξοπλισμό του Ουκρανικού στρατού;

Οποιαδήποτε και εάν είναι η απάντηση, φαίνεται έκδηλο ότι μια συνεπής εκδήλωση δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και η καταδίκη της Ρωσίας για παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, με παράλληλη τελική απόφαση του Κιέβου να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, παίζουν ρόλο στο να συνετίσουν τον Putin και τον Lavrov για το καλύτερο και να αποφύγει μια επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία.