Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Καθώς οι φλόγες των εμφυλίων συγκρούσεων πυκνώνουν στην ανατολική Ουκρανία, οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, κρίνουν το μέλλον της Ουκρανίας, με την ασταθή εθνική ταυτότητα. Οι φιλορώσοι έχουν διενεργήσει δημοψήφισμα στις όμορες με τη Ρωσία περιοχές του Donetsk(Ντονέτσκ) και του Luhansk (Λουγκάνσκ), που εκπροσωπούν περί τα 7 εκατ. κατοίκους και το 1/3 του ουκρανικού ΑΕΠ.
Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει εκτός ελέγχου από κάθε πλευρά.
Δύο σενάρια διαγράφονται ως πιθανότερα: 
› 
Mια μαζική εισβολή του ουκρανικού στρατού για την καταστολή της εξέγερσης , που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια ρωσική ‘’ειρηνευτική” επέμβαση.
› Η μετατροπή της ανατολικής Ουκρανίας σε μια ‘’παγωμένη σύγκρουση”, σε 
de facto ρωσικό προτεκτοράτο χωρίς διεθνή υπόσταση, κατά το πρότυπο της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας, της Υπερδνειστερίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. 
Και στις δύο περιπτώσεις, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της “βοσνιοποίησης”, με τις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές να αντιστοιχούν στην αυτόνομη, σερβική Δημοκρατία
SRPSKA εντός ενός ομοσπονδιακού ή συνομοσπονδιακού κράτους.
Το φρικιαστικό έγκλημα του τραγικού θανάτου των 42 ρωσόφωνων διαδηλωτών, όταν αντίπαλοί τους πυρπόλησαν εν ψυχρώ το μέγαρο των συνδικάτων της Οδησσού, αποτέλεσε σημείο καμπής των εξελίξεων, με τη Μόσχα να μιλά ανοιχτά πλέον για τη “Νέα Ρωσία”, αντί της ονομασίας της τσαρικής εποχής για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.

Καλούνται σε διάλογο Ουκρανία και φιλορώσοι αυτονομιστές

Σε διάλογο υπό τον ΟΑΣΕ καλούνται το Κίεβο και οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία, με διαμεσολαβητή το γερμανό ΥΠΕΞ. Η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει διαβουλεύσεις σε ισότιμη βάση με τους φιλορώσους τρομοκράτες.
Η Μόσχα μετά το θετικό για ανεξαρτησία δημοψήφισμα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ αποφεύγει να απαντήσει στην πρόσκληση των δύο επαρχιών για ένωση. 
Η ΕΕ συνεχίζει να προσθέτει ονόματα στη λίστα για την ουκρανική κρίση.
Οι επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου 2014.
Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, δήλωσε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στο σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί δυνάμεις κατοχής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Το Κίεβο Δέχεται διαπραγματεύσεις για την Κρίση, χωρίς όμως τους Αυτονομιστές

Με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) αρχίζει η πρώτη σειρά συνομιλιών στο Κίεβο για να τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή των αυτονομιστών. 
Συμμετέχουν ο προσωρινός πρόεδρος 
Olexander Turchynov και ο πρωθυπουργός Arseniy Yatsenyuk ως και πρώην ουκρανοί ηγέτες. 
Οι συζητήσεις διεξάγονται σε φορτισμένο κλίμα, αν και υπάρχει συμφωνία ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry περιγράφει το διάλογο βασικό βήμα για την πολιτική αποκλιμάκωση της έντασης και αναμένει οι συζητήσεις να εστιασθούν στον αποκεντρωτικό και συνταγματικό μετασχηματισμό.