Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Οι δύο μεγάλες ανησυχίες των ευρωπαϊκών εκλογών είναι:
- Οι ακροδεξιοί ήλθαν πρώτοι στη Γαλλία, στο περίπου 70% των περιφερειών της χώρας. 
- Οι ευρωσκεπτικιστές πήραν την πρωτιά στη Βρετανία, με το ανεξάρτητο κόμμα (
UKIP) να κερδίζει το 27.5% των ψήφων και τώρα ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ ξεκινά την έξοδο της Βρετανίας(Brexit). 
Τα αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν μεγαλύτερο “λόγο” για αυτούς που επιδιώκουν “ψαλίδισμα” της ισχύος της Ε.Ε., ή και ακόμη την κατάργησή της.
Γενικότερα, 
πρώτο, με απώλειες όμως, το λαϊκό κόμμα στην Ευρώπη, ακολουθούν οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι πράσινοι και πέμπτη η αριστερά. 
Αμέσως, μετά τις εκλογές συνέρχονται οι 28 ηγέτες της Ε.Ε.,
η οποία βρίσκεται σε αναταραχή, για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα και να προδιαγράψουν την παραπέρα πορεία για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και απασχόληση. Το φθινόπωρο 2014, στην κρίσιμη αυτή καμπή της Ε.Ε., συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για να εκλέξει το νέο πρόεδρό της για πενταετία, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μπαρόζο και έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο σημερινός πρόεδρος του λαϊκού ευρωπαϊκού κόμματος και πρώηνπρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γιούνκερ. 
Στις ευρωεκλογές, στην Ελλάδα πρώτο ήλθε το κόμμα του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α, με πρώτη νίκη της αριστεράς στην ιστορία της, χωρίς όμως δυναμική για ανατροπή, όπως σχεδίαζε. Η κυβέρνηση συνεργασίας τήρησε τη σταθερότητα για να συνεχίσει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, σύμφωνα βέβαια και με τα μηνύματα
που έλαβε από τιςεκλογές, για ανάπτυξη και απασχόληση χωρίς λιτότητα.