Στις 8 Αυγούστου 2014, οι Η.Π.Α. ενεργούν με αεροπορικά σκοπευμένα κτυπήματα στο Ιράκ για πρώτη φορά από το 2011.
Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Ο πρόεδρος Barack Obama ενέκρινε τα αεροπορικά κτυπήματα όταν οι αντάρτες του Ισλαμικού κράτους προωθούντο προς το Irbil (Ερμπίλ), στο βόρειο-ανατολικό Ιράκ, όπου αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές είχαν σταθμεύσει. Στα αεροπορικά κτυπήματα δε δίδεται χρονικός περιορισμός, ωστόσο αποκλείεται επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Δύο αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα F/A-18 jets έρριψαν 500 λιβρών βόμβες κατά των Ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ και κτυπούν κινητό πυροβόλο πυροβολικού και το όχημα που το ρυμουλκούσε έξω από το Irbil. Τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν από τον Κόλπο και έπληξαν με έξυπνες κατευθυνόμενες μεLazer βόμβες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS) κοντά στο Irbil, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι αεροπορικές επιδρομές αποβλέπουν και στο να αποφευχθεί και ο “κίνδυνος γενοκτονίας” στο ιρακινό έδαφος. Απειλούνται δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί και μέλη της μειονότητας Γεζίντι (
Yazidis). Η ομάδα του ισλαμικού κράτους θεωρεί ότι οι Yazidis ανήκουν σε παλαιά θρησκεία η οποία είναι αιρετική, τους Σιίτες Μουσουλμάνους ως αποστάτες και απαιτεί από τους Χριστιανούς είτε να ασπασθούν το Ισλάμ είτε να πληρώσουν φόρο.
Επί πλέον δημιουργούνται και διάδρομοι ανθρωπιστικής βοηθείας. Εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες φεύγουν από φόβο από τα σπίτιά τους. Αμερικανικά μεταφορικά αεροπλάνα ρίχνουν εφόδια ανακούφισης σε δεκάδες χιλιάδες απομονωμένους 
Yazidis – οι μισοί από αυτούς παιδιά- σε απομακρυσμένα έρημα βουνά για μέρες, χωρίς φαγητό και νερό, αφού οι αντάρτες κατέλαβαν τις πόλεις τους κοντά στα συριακά σύνορα.