H Xαμάς είναι μια παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα που γεννήθηκε το 1987 κατά τη διάρκεια της 1ης Iντιφάντα (εξέγερση δι΄όλων των μέσων) από τις τάξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με ισραηλινή ενθάρρυνση. Σήμερα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις συγκρούσεις και τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

 Το δόγμα της είναι «δεν υπάρχει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, εκτός μέσω τζιχάντ» , δηλαδή, θέτει ως μοναδικό σκοπό και στόχο τη διάλυση του Ισραήλ. Χαρακτηρίζεται στο σύνολό της ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την ΕΕ, και το Ισραήλ, ενώ η Αυστραλία και η Αγγλία χαρακτηρίζουν ως τέτοια μόνο τη στρατιωτική της πτέρυγα. Χρηματοδοτείται κυρίως από τα αραβικά κράτη και την παλαιστινιακή ομογένεια.

Χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του ένοπλου αγώνα της ( επιχειρησιακά κέντρα, στρατηγεία, σταθμούς διοικήσεως, αποθήκες, ορμητήρια και βάσεις εκτόξευσης ρουκετών) Νοσοκομεία, Τζαμιά ,Σχολεία Νηπιαγωγεία, κ.λπ. Με την τακτική αυτή όχι μόνο προκαλεί αλλά και επιδιώκει τη δημιουργία αθώων θυμάτων προκειμένου να συγκινήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις κάνει χρήση τής μεθόδου των «ανθρώπινων ασπίδων».

Την 08 Ιουλίου 2014 το Ισραήλ με αφορμή την απαγωγή και την δολοφονία τριών εφήβων του αλλά και τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών εναντίον του από τη Χαμάς αναγκάσθηκε να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας* προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό του από την απειλή αυτή. Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών μέσω της καταστροφής των « τούνελ» της Χαμάς ήταν να σταματήσει η εκτόξευση των ρουκετών εναντίον ισραηλινών στόχων και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.

Από καθαρά στρατιωτική θεώρηση η ενέργεια αυτή στερείτο στρατιωτικού αντικειμενικού σκοπού, με απλά λόγια, δεν είχε καθορισθεί εντολή τέτοια, η οποία θα μπορούσε με την υλοποίησή της να συμβάλει στην καταστροφή ή τη συντριβή των ανταρτών και εν πάση περιπτώσει στην παράλυση της θελήσεώς τους για συνέχιση ή επανάληψη των εχθροπραξιών. Η καταστροφή των υποδομών (τούνελ) του αντιπάλου που δεν συνοδεύεται από τη συντριβή του, όταν το επιχειρησιακό περιβάλλον είναι κατοικημένες περιοχές μικρά αξία έχει διότι οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε τρία επίπεδα (τριών διαστάσεων αγώνας) στην επιφάνεια του εδάφους ( δρόμους , πλατείες, ισόγεια, κ.λπ) , πάνω από την αυτήν (όροφοι , ταράτσες, κ.λπ) και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ( υπόνομοι, μετρό,κ.λπ).

Μερικοί αναλυτές έχουν την άποψη ότι ο πραγματικός σκοπός των ισραηλινών σε αυτές τις επιθέσεις δεν ήταν η συντριβή της Χαμάς, αλλά το «σπρώξιμό» της ακόμη περισσότερο προς τον εξστρεμισμό με απώτερο στόχο τον αποκλεισμό της από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις του ΟΗΕ και τον αλληλοσπαραγμό της.

Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο θύμα σε αυτή την τραγωδία ήσαν οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, τα οποία χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για τις πολεμικές συγκρούσεις βρέθηκαν σε καθημερινή βάση αντιμέτωπα με τις δολοφονίες, τη βία, την πείνα και τις αρρώστιες. Μέχρι την 08 Αυγούστου είχαν χάσει τη ζωή τους 1875 παλαιστίνιοι κυρίως άμαχοι, εξ ων 300 περίπου παιδιά και 68 ισραηλινοί.

Για την πρόκληση των θυμάτων αυτών την βασική ευθύνη έχει η Χαμάς η οποία χρησιμοποιεί τα δημόσια κτίρια για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών της αναγκών.

Η διεθνής κοινή γνώμη έβαλε το ζήτημα αυτό στις πραγματικές του διαστάσεις και θεώρησε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς εντάσσονται στις νόμιμες ενέργειες ενός Κράτους προκειμένου να προστατευθεί από τη στρατηγική απειλή της Χαμάς ,ακόμη και τα αραβικά κράτη κατά τη διάρκεια των εν λόγω εχθροπραξιών τήρησαν ουδετερότητα.

Εξαίρεση στο θέμα αυτό αποτέλεσε η Ελλάδα , η οποία αν και επισήμως έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, εντούτοις τα περισσότερα ΜΜΕ, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα έδειξαν μια άνευ προηγουμένου υποκριτική ευαισθησία. Οι φορείς αυτοί με την υιοθέτηση μιας ρητορικής, που ταιριάζει μόνο σε ακροαριστερές οργανώσεις , σε 24ώρη βάση καταφέρονταν κατά των ισραηλινών τους οποίους χαρακτήριζαν εγκληματίες πολέμου που δολοφονούν αδιακρίτως αθώους πολίτες,κ.λπ.

Βέβαια κανείς δεν επιχαίρει όταν σκοτώνονται άμαχοι και κυρίως μικρά παιδιά, όμως, αποτελεί μέγιστη υποκρισία το γεγονός όταν μερικοί διαμαρτύρονται υπερβαλλόντως για τον άδικο χαμό 300 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας με ευθύνη και της Χαμάς, ενώ για τα πάνω από 12.000 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Συρία δεν ψέλλισαν ούτε λέξη. Η στάση αυτή καταδεικνύει κατά τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι απώλειες των αμάχων στη Γάζα αποτέλεσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους διαμορφωτές της ελληνικής κοινής γνώμης για να προπαγανδίσουν εναντίον του Ισραήλ και να εκφράσουν τα αντιαμερικανικά τους συναισθήματα.

Με βάση τα πιο πάνω και με τη βεβαιότητα ότι οι πολεμικές ενέργειες όπως διεξάγονται δεν θα επιφέρουν αποτέλεσμα, ένας είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας να τεθεί η περιοχή αυτή υπό την εποπτεία του ΟΗΕ μέχρις ότου βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, διαφορετικά

Ε Κ Τ Ι Μ Α Τ Α Ι βάσιμα, ότι η εκτόξευση των ρουκετών εναντίον των ισραηλινών πόλεων θα συνεχισθεί, με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων τριάντα ημερών να επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ιωάννης Δημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α – Μαθηματικός

* Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια χερσαία έκταση 360 τ.χ, που βρίσκεται στο ΝΑ άκρον της Μεσογείου μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ και στην οποία κατοικούν 1.500.000 Παλαιστίνιοι. Είναι περίπου ίση σε έκταση με την 9.170 κατοίκων ν. ΄Ανδρο . Δημιουργήθηκε το 1948 και πήρε το όνομα αυτό από την κυριότερη πόλη τής περιοχής, τη Γάζα.