Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Οι Τζιχαντιστές καταλαμβάνουν πόλεις, όπως τη Μουσούλη και το Τικρίτ, και περιοχές στο βόρειο Ιράκ και με πρωτεύουσα τη Μουσούλη δημιουργούν, με επέκταση στη Συρία, το αυτοαποκαλούμενο “Χαλιφάτο”, της παλαιάς εποχής με τις δικές τους ακραίες θεωρίες και αντιλήψεις. Ελέγχουν και μέρος της επαρχίας 
Anbar δυτικά της Βαγδάτης. Εξοντώνουν τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες όχι γιατί έκαναν τίποτε αλλά γιατί είναι αυτές που είναι.

Αποδεκατίζουν και διαπράττουν γενοκτονία κατά της φυλής των Yazidis γιατί θεωρούν τη θρησκεία τους αιρετική, εκδιώκουν τους χριστιανούς γιατί δεν ασπάζονται το μουσουλμανισμό και τους μη Σουνίτες μουσουλμάνους γιατί τους θεωρούν αποστάτες.
Τα χωριά 
Kocho και Sinjar στο βόρειο Ιράκ μας θυμίζουν το Deir El Zol στην ανατολική Συρία,όπου διαπράχθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, για την οποία ακόμη καταγίνεται η διεθνής κοινότητα για την αναγνώρισή της.
Οι Τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους καταλαμβάνουν το χωριό 
Kocho. Διδάσκουν τους εκεί Yazidis την δικής τους μουσουλμανική θεωρία, προσπαθούν να τους πείσουν και απαιτούν την αποδοχή τους. Διαχωρίζουν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, τους φορτώνουν σε αυτοκίνητα και τους οδηγούν, χωρίς προορισμό, σε τόπους ομαδικής εκτέλεσης, γιατί δεν αποδέχθηκαν να υπακούσουν στο “Χαλιφάτο” τους και προτίμησαν το θάνατο, χωρίς να τους δίδεται άλλη επιλογή.
Εκδιώκουν τους 
Yazidis από το χωριό Sinjar, κοντά στα σύνορα με την Συρία, επειδή αρνούνται να συμπορευθούν μαζί τους. Τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτιά τους και να καταφύγουν στο κοντινό βουνό της περιοχής Sinjar, όπου ζήτησαν και πήραν αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως σε νερό και ψωμί για να μπορέσουν να ζήσουν.
Έχουν καταλάβει ,από τις 7 Αυγούστου 2014,το στρατηγικής σημασίας για νερό και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος φράγμα του Τίγρη ποταμού, το οποίο όμως ανακαταλαμβάνουν οι ιρακινές δυνάμεις με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη. Επίσης, οι Τζιχαντιστές έχουν καταλάβει και περιοχές με πετρέλαιο και προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα για το “Χαλιφάτο” τους.
Οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες και από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν από τον Περσικό και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για πληροφορίες, συγκρατούν την προώθηση των Τζιχαντιστών προς την πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, 
Irbil.
Εγκρίνεται η προμήθεια από τις Η.Π.Α. όπλων προς τους Κούρδους πολεμιστές. Αλλά και επιτρέπεται και στο καθένα ξεχωριστά μέλος από τα 28 της Ε.Ε. να παρέχει όπλα στους Κούρδους και λοιπή ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισθέντες που ανέρχονται περίπου στο 1.5 εκατομμύριο, με πρώτη για διάθεση τη Βρετανία και ακολουθεί η Γερμανία.
Οι Τζιχαντιστές αποκεφαλίζουν στη Συρία τον κρατούμενο από το 2012 αμερικανό δημοσιογράφο 
James Foley, με διεθνή προβολή της εκτέλεσής του που προκάλεσε φρίκη σε όλο τον κόσμο. Ο Foley είχε κρατηθεί και προηγούμενα στη Λιβύη και το Ιράκ αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος. Δηλώνουν αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και απειλούν να εκτελέσουν και δεύτερο κρατούμενο αμερικανό δημοσιογράφο, εάν δε σταματήσουν τα αεροπορικά κτυπήματα.
Το Σ.Α. των Η.Ε. επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη και τους υποστηρικτές του ισλαμικού κράτους με διεθνή απαγόρευση ταξιδιών, πάγωμα χρηματικών κεφαλαίων και εμπάρκο όπλων.
Μήπως τώρα απαιτείται και δεύτερη στρατηγική σκέψη, εφόσον ακολουθείται ανοχή στους Τζιχαντιστές στη Συρία και πολεμούνται στο Ιράκ; Πάντως ένας είναι ο κοινός στόχος, να μην επικρατήσει το “Χαλιφάτο” με τις όποιες καταστρεπτικές συνέπειες για την περιοχή. Μάλιστα με την πρόσφατη νέα κυβέρνηση του 
Haider al-Abadi πολιτικής συνεργασίας και από τους Κούρδους και από τη Σουνική μειονότητα προβάλλει θετική προοπτική για να πολεμήσουν τους Τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους και να επιβάλλουν την τάξη στο Ιράκ, όπως παλαιότερα πολέμησαν και δεν επικράτησε η Al Qaeda στο Ιράκ.