Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Τα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα επεκτάθηκαν και στη Συρία για πρώτη φορά, μετά από 200 περίπου αεροπορικά κτυπήματα στο Ιράκ, από τον Αύγουστο 2014. Οι Η.Π.Α., μαζί με πέντε αραβικές χώρες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, σφυροκόπησαν στόχους στο ισλαμικό κράτος στη Συρία, στις 23 Σεπτέμβριου 2014. Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ενήργησαν το πρώτο κύματα κτυπημάτων και τα αραβικά αεροσκάφη συμμετείχαν, και μάλιστα και με γυναίκα πιλότο, στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα κτυπημάτων


Χρησιμοποίησαν το πλέον σύγχρονο F-22 Raptor αεροσκάφος για πρώτη φορά, τα F-18 αεροσκάφη που πετούσαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George HW Bush στον Κόλπο, τους πυραύλους Tomahawk cruise από πλοία. 
Στόχοι των κτυπημάτων: κύρια στρατηγεία στο προπύργιο της 
Raqqa- στη νοτιοανατολική Συρία-, χώροι εκπαίδευσης, οχήματα , αποθήκες πυρομαχικών και διυλιστήρια πετρελαίων, από τα οποία κέρδιζαν χρήματα οι Τζιχαντιστές. Επίσης κτυπήθηκαν και οι έχοντες σχέση με την al-Qaeda πολεμιστές γνωστοί ως Khorasan , οι οποίοι ανταγωνίζονται το IS στο κτύπημα κατά στόχων των Η.Π.Α.
Κατά ελάχιστον, 70 του ισλαμικού κράτους και 50 άλλων μαχητών που έχουν σχέση με 
al-Qaeda σκοτώθηκαν στα κτυπήματα. Τα αεροπορικά κτυπήματα, που αποτελούν την αρχή μιας διαρκούς αεροπορικής εκστρατείας κατά του ισλαμικού κράτους, μπορεί να πάρουν μερικό χρόνο, αλλά αυτό καθορίζεται από την εξέλιξη των γεγονότων στο έδαφος, για τα οποία ίσως να αποδειχθεί ότι απαιτείται και η συμμετοχή ενισχυμένου χερσαίου στοιχείου, για αναμενόμενο αποτέλεσμα
Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα κατά του Χαλιφάτου στο Ιράκ. Όμως, η Γαλλία απέχει μέχρι τώρα από τα αεροπορικά κτυπήματα στη Συρία, εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τα Η.Ε., ενώ για το Ιράκ υπάρχει η έκκληση της νόμιμης ιρακινής κυβέρνησης. Ο δε Γ.Γ. των Η.Ε. 
Ban Ki-moon τονίζει ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία αποτελούν άμεση διεθνή απειλή, αλλά αποφεύγει να υιοθετήσει τα αεροπορικά κτυπήματα. Η Βρετανία αποφασίζει για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.
Η Τουρκία υπόσχεται ανθρωπιστική βοήθεια και επιμελιακή υποστήριξη, αλλά μέχρι τώρα αιωρείται να επιτρέψει την πτήση από την αμερικανική αεροπορική βάση 
Incirlik στη νοτιοανατολική Τουρκία και εάν πρόκειται αεροσκάφη της να συμμετέχουν στα αεροπορικά κτυπήματα στη Συρία. Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε την πρόφαση για τους 46 όμοιρους που κρατούσαν οι Τζιχαντιστές στο Ιράκ. Τώρα όμως έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η Ελλάδα συμπαρίσταται στην διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των Τζιχαντιστών, αλλά χωρίς στρατιωτικά μέσα.
Επισημάνσεις για την Επέκταση των Αεροπορικών Κτυπημάτων στη Συρία.
› Οι αραβικές χώρες συμμετέχουν στα αεροπορικά κτυπήματα στη Συρία από τις ανησυχίες για την εσωτερική ασφάλεια και τη διεθνή υπόστασή τους. Πάντως, επιδιώκουν οι αραβικές χώρες να παίζουν περισσότερο ενεργητικό ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής και να επισημάνουν το ρίσκο όποιου θέλει να επιβληθεί στην περιοχή με εξτρεμιστικές μεσαιωνικές ιδεολογικές αντιλήψεις.
› Οι αραβικές χώρες με το να συμμετέχουν στα κτυπήματα κατά των Τζιχαντιστών δείχνουν ότι δεν πρόκειται περί πολέμου κατά των Μουσουλμάνων ή των Αράβων, αλλά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας με τη νέα εμφανισθείσα απειλή των Τζιχαντιστών.
› Οι Η.Π.Α. κτύπησαν και τους πολεμιστές, που έχουν σχέση με 
al QaedaKhorasan, γιατί τους εκλαμβάνουν ως άμεση απειλή κατά των Η.Π.Α.
› Η ανόρθωση του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία προκάλεσε τον σκληρό συναγωνισμό μεταξύ των διαφόρων ομάδων της 
al Qaeda, για να κτυπήσουν τις Η.Π.Α.
› Ο Άσσαντ δεν αντέδρασε, αφού τώρα κτυπιούνται εχθροί του στη Συρία. Να δούμε τι πρόκειται να κάνει όταν αντιμετωπίσει τους μετριοπαθείς μαχητές της αντιπολίτευσης, εφόσον επιτύχουν τον επαρκή εξοπλισμό τους , από χώρες της περιοχής και της Δύσης, και οι οποίοι αγωνίζονται για την αλλαγή εξουσίας στη Συρία. Η Ρωσία παρουσιάζεται συγκρατημένη για τα αεροπορικά κτυπήματα στη Συρία.
› Οι Η.Π.Α. δεν αντέδρασαν όταν ο Άσσαντ είχε περάσει την “κόκκινη αμερικανική γραμμή” για τη μη χρήση χημικών όπλων. Τώρα ο 
Obama κτυπά εχθρούς του Άσσαντ μέσα στη Συρία, σχεδόν ένα χρόνο μετά. Άλλοι βλέπουν το χρόνο των αεροπορικών κτυπημάτων στη Συρία με αμηχανία. Ίσως, τελικά να αποδειχθεί πολιτικά παραγωγική η επιλογή του χρόνου.