Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

1 Οκτωβρίου 2014

Στην Ουκρανία η κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους και αργότερα οι αποκεφαλισμοί ομήρων από τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία προκαλούν ρίγη σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τώρα, τα γεγονότα του Hong Kong φαίνεται να πυροδοτούν νέες διεθνείς ανησυχίες.  Το Πεκίνο, ενσωματώνοντας το Hong Kong, είχε υποσχεθεί ελεύθερες εκλογές το 2017 και τώρα ζητά το ίδιο να επιλέγει και να εγκρίνει τους υποψηφίους.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Hong Kong, κυρίως οι νέοι, αντέδρασαν δυναμικά στους δρόμους απαιτώντας την τήρηση της υπόσχεσης για δημοκρατικές διαδικασίες και ελεύθερες ανόθευτες εκλογές, το 2017.
Η εθνική ημέρα, στις 1 Οκτωβρίου, βρίσκει το 
Hong Kong με τις χειρότερες διαδηλώσεις από τότε που η Κίνα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας, το 1997. Οι φοιτητές υπόσχονται να καταλάβουν σημαντικά κυβερνητικά κτίρια, εάν ο υπεύθυνος ηγέτης του Πεκίνου στο Hong Kong δεν παραιτηθεί. Ενώ η Κίνα ‘’είναι μια χώρα των δύο συστημάτων’’με ένα κόμμα, το Hong Kong έχει πολλά πολιτικά κόμματα. 
Το Πεκίνο το κατατρέχει το φάντασμα της 
Tiananmen πλατείας, 1989. Φοβάται μια ‘’κινεζική άνοιξη’’στο Hong Kong, στο πιο ισχυρό οικονομικό κέντρο της χώρας και ανησυχεί μήπως επεκταθεί και στο Μακάο και στη Σαγκάη. Μέχρι τώρα, η Κίνα αγωνίζεται ανυποχώρητα να εμποδίσει κάθε βιαιότητα στην περιφέρεια: στο Tibet περιορίζει τα αναφέρετα δικαιώματα των ανθρώπων με τη χρήση δύναμης, στη βορειοδυτική επαρχία Xinjiang, όπου οι εθνικιστές Uighurs μάχονται για την αυτονομίας τους, επιβάλλεται με καταπιεστικές επιχειρήσεις και με την Taiwan το Πεκίνο βασανίζεται με την ακατόρθρωτη τελικά επανένωσή της. 
Αν το Πεκίνο επιχειρήσει να καταστείλει βίαια τις κινητοποιήσεις, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων. Πριν, συνδυαζότανε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ με την μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη ζώνη του Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα γεγονότα, όμως, των Τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή ανέκοψαν τη μετατόπιση. Βέβαια, η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή αποτρέπει το χειρότερο, με τις αντιθέσεις Κινέζων-Ιαπώνων στην ευρύτερη ζώνη της Κινεζικής θάλασσας.
Εξάλλου, οι Αμερικανοί δεν καλοβλέπουν και την κινεζική οικονομική επεκτατικότητα και δεν παραμένουν αδιάφοροι στην ισχυροποίηση της Κίνας για ανάδειξή της σε πρώτη οικονομική δύναμη του πλανήτη.