Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στο μέτωπο της Συρίας, παρά τα συνεχή αεροπορικά αμερικανικά κτυπήματα, οι Τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος με την κατάληψη εκατοντάδων χωριών. Έχουν προβεί σε μαζικές εκτελέσεις, αποκεφαλισμούς και σφαγές ανθρώπων, απαγωγές και κακοποιήσεις γυναικών και κοριτσιών, χρησιμοποιούν παιδιά στον πόλεμο και όλα αυτά και άλλα αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Μετά από δύο εβδομάδες συγκρούσεων με τους Κούρδους της Συρίας, οι Τζιχαντιστές πολιορκούν από τρεις κατευθύνσεις και την κουρδική πόλη Kobane μόλις 2-3χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία. Οι Κούρδοι κάτοικοι της πόλης, μπροστά στο φόβο της σφαγής από τους Τζιχαντιστές, εγκαταλείπουν τα σπίτιά τους και περνούν κατά εκατοντάδες τα σύνορα καταφεύγοντας ως πρόσφυγες στην Τουρκία.
Κούρδοι μαχητές υπερασπιστές της πόλης της 
Kobane, που συνδέονται στενά με το PKK, συγκρούονται σε σφοδρές μάχες με τους Τζιχαντιστές στα περίχωρα και είναι ζήτημα χρόνου και μέσα στην πόλη και η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο στα τουρκό-συριακά σύνορα. 
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, προ της συνεχούς αυξανομένης έντασης στα σύνορα με τη Συρία και του αυξανομένου κύματος των προσφύγων στο έδαφός της, αποφασίζει, μετά από έγκριση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των Τζιχαντιστών στη Συρία-Ιράκ. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέπει τη στάθμευση και τη διέλευση ξένων στρατευμάτων για ενέργεια στη Συρία-Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και ενεργειών αμερικανικών δυνάμεων από την αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ, στη νοτιό- δυτική Τουρκία.
Ο φυλακισμένος στο Ιμπραλί της Τουρκίας ηγέτης του 
PKK Οτζαλάν προειδοποίησε ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας θα τερματίσουν την εκεχειρία και θα αποσυρθούν από την ειρηνευτική διαδικασία, που άρχισε το 2012, αν η Άγκυρα δεν αποτρέψει τους Τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους να διαπράξουν σφαγή στην πολιορκημένη συριακή πόλη Kobane. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διακηρύττει ότι δε θα επιτρέψει να πέσει στα χέρια των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει κάτι τέτοιο. 
Ο Άσσαντ δηλώνει ότι κάθε επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος σημαίνει επιθετική ενέργεια και η κατάσταση γίνεται ακόμη περίπλοκη και απρόβλεπτη. Ο Άσσαντ σιωπά τώρα για τα αεροποπικά αμερικανικά κτυπήματα κατά των Τζιχαντιστών, ενώ την επόμενη ημέρα έχει να αντιμετωπίσει τους μετριοπαθείς πολεμιστές της αντιπολίτευσης και μάλιστα εάν ενδυναμώσουν με την αναμενομένη υποστήριξη και ενίσχυση από τη Δύση.
Στο μέτωπο του Ιράκ, με αμερικανικά, βρετανικά, γαλλικά και αράβων συμμάχων αεροπορικά κτυπήματα σφυροκοπούνται οι Τζιχαντιστές. Στοχεύονται κτίρια, άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά φαίνεται να υπολείπονται για να 
εμποδίσουν την παραπέρα επέκταση των Τζιχαντιστών στη δυτική επαρχία 
Anbar και να σταματήσουν την προώθησή τους προς νότο, προς Βαγδάτη. Οι ιρακινές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν χωριά, αλλά είναι ακόμη ανίσχυρες για ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τις επιχειρήσεις στο Ιράκ υποστηρίζουν και αυστριακές και καναδικές δυνάμεις.
Η μη πρόληψη της χειρότερης τα τελευταία χρόνια ακόμη και από την 
Al Qaeda απειλής, έχει αιφνιδιάσει με τις μεσαιωνικές θηριωδίες τους. Δεν πρόκειται για σύντομη υπόθεση και θα πάρει πολύ χρόνο. Απαιτείται εκπαίδευση και εξοπλισμός των μετριοπαθών Συρίων ανταρτών και ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ακόμη και από ξένες δυνάμεις για την εξάλειψη αυτού του πρωτοφανούς κινδύνου στον κόσμο.