Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*

www.analystsforchange.org

Τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην Συρία και στο Ιράκ, μας προκαλούν θλίψη, κατάπληξη , οργή και ερωτηματικά στο αν οι ΗΠΑ, η παγκόσμια υπερδύναμη, που επιδιώκει ένα μονοπολικό κόσμο, στον οποίο θα ηγείται, αν είναι ικανή για τον σκοπό αυτό, ή ανίκανη να προβλέψει, να σχεδιάσει να επιβλέψει και να εκτελέσει ένα γεωστρατηγικό οραματισμό, που θα εξυπηρετούσε τα δικά της τουλάχιστον σχέδια και συμφέροντα, αδιαφορώντας βέβαια για τις επιπτώσεις σε λαούς και χώρες. Και τα αποτελέσματα της ολέθριας αμερικανικής πολιτικής στον χώρο της Μέσης Ανατολής είναι απολύτως ορατά σήμερα, με αυτά που διαδραματίζονται στο Κουρδικό Κομπάνι και στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Και διερωτάται κανείς αν τα περίφημα «think tanks» που αφθονούν στις ΗΠΑ και οι σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προέβλεψαν αυτά που γίνονται σήμερα ή έπεσαν τελείως έξω στις εκτιμήσεις των, βάζοντας ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ, σαν αυτά που βλέπουμε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και χαμογελούμε, μόνο που εδώ μας γεμίζει θλίψη, πόνο και οργή. Το ISIS ή το Ισλαμικό κράτος (Χαλιφάτο), το δημιούργημα τέρας των ΗΠΑ (δες το άρθροhttp://www.analystsforchange.org/2014/09/isis_14.html#more ), που ο αρχικός σκοπός του ήταν η ανατροπή του προέδρου της Συρίας Άσαντ και η εγκαθίδρυση ενός Σουνιτικού φιλοδυτικού και αμερικανοελεγχόμενου προτεκτοράτου, μετά την αποτυχία των στην επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού των, λόγω της ήττας από τον Συριακό στρατό, ξέφυγε των αρχικών σχεδιασμών και επιδιώξεων, αυτονομήθηκε από τους (ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ) δημιουργούς και δυτικούς προστάτες του και αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την Μέση Ανατολή σήμερα, αλλά και για την Ευρώπη και την Ασία αύριο. Δημιουργεί ένα αναχρονιστικό και ακραίο θρησκευτικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου η Ισλαμική θρησκεία στην ακραία ερμηνευτική της αντίληψη αποτελεί την βάση και τον ακρογωνιαίο λίθο για κάθε μορφή πολιτιστικής διαβίωσης και πολιτικής διακυβέρνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Και ερχόμαστε στις ΗΠΑ, όπου πλέον οι κριτικές κατά της αυτογκόλ πολιτικής αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι και μεγάλα ΜΜΕ να θέτουν αμείλικτα ερωτήματα και να μην παίρνουν απάντηση. Οι Τζιχαντιστές του ISIS σήμερα επιτίθενται σε δύο μέτωπα. Στο Βόρειο μέτωπο πολιορκούν με πρωτοφανή αγριότητα την Κουρδική πόλη Κόμπανι, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονίου, ενός εκ των τριών που δημιούργησαν πέρυσι στη Βόρεια Συρία, κοντά στα Τουρκικά σύνορα, όπου οι ηρωικοί Κούρδοι αγωνιστές (άνδρες και γυναίκες) μόνοι τους χωρίς καμιά βοήθεια έξωθεν, αποκλεισμένοι από παντού δημιουργούν το σύγχρονο Μεσολόγγι, ένα έπος που θα θαυμάζεται στο μέλλον για την θυσία και των ηρωισμό τους. Στο νοτιανατολικό τομέα, εντός του Ιράκ έχουν φθάσει στις παρυφές της πρωτεύουσας του, στο διαβόητο (για τους αμερικανούς, λόγω των βασανιστηρίων) προάστιο του Αμπού Γκράιμπ και πιέζουν όλο και πιο πολύ να φθάσουν στην περίφημη «πράσινη ζώνη», μια περιοχή υψίστης ασφάλειας, όπου ευρίσκονται όλες οι Ιρακινές κρατικές υπηρεσίες και εντός αυτής η αμερικανική πρεσβεία, υπό μορφή ανεξάρτητου κρατιδίου. Και ακόμη χειρότερα. Οι Τζιχαντιστές είναι κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, την μοναδική «θύρα διαφυγής», των αμερικανών.

Εδώ να αναφέρουμε το πιο σημαντικό και ο καθείς αντιλαμβάνεται: Δαπανήθηκαν σύμφωνα με τον Joseph EStiglitz, 3-5 τρισεκατομμύρια δολάρια (!!!) συνολικά, για να νικήσουν και να εξαλείψουν έναν «τύραννο» δικτάτορα στο Ιράκ, ο οποίος όμως είχε υπό τον έλεγχό του και ανενεργούς εξτρεμιστές Ισλαμιστές, όπως το ISIS και λοιπές ομοειδείς οργανώσεις. Και τώρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Αυτό είναι ρεαλιστική, ορθή , σε βάθος εξωτερική πολιτική της ηγεμονικής παγκόσμιας υπερδύναμης ή πολιτική άσχετων, μαθητευόμενων μάγων, που δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει μετά;

Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα συνεχίζουν να είναι αμείλικτα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, από τα αμερικανικά ΜΜΕ και αναφέρουν με σκεπτικισμό ότι έχουν μέχρι τώρα

:

  • Περισσότερα από 2 τρις δολάρια, μόνο από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, για ένα πόλεμο για το τίποτα.

  • Έναν πόλεμο, που υποτίθεται ότι έγινε για την εξάλειψη των ΟΜΚ (Όπλων Μαζικής Καταστροφής), που οι δράστες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι υπήρχαν στην φαντασία των.

  • Έναν πόλεμο που προκάλεσε τον θάνατο σε περίπου 500.000 αθώα νεκρά παιδιά (!!!!!), ενώ σύμφωνα με την Βρετανική Ιατρική επιθεώρηση Lancet οι συνολικοί νεκροί ανέρχονται στους 1.366.350, με στοιχεία μέχρι το 2009, αριθμοί ενδεχομένως υπερβολικοί, αλλά σίγουρα τα νούμερα είναι υπερβολικά υψηλά.

  • Έναν πόλεμο, όπου πάνω από 3 εκατ. Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις εστίες τους, χωρίς να περιλαμβάνονται νεώτερα στοιχεία από τις πρόσφατες εξελίξεις.

  • Έναν πόλεμο με 60 δις δολάρια έξοδα των ΗΠΑ από λάθος σχεδιασμό και για εξαγορά φυλάρχων!!!!!

  • Έναν πόλεμο με 4.479 νεκρούς και 30.182 τραυματίες αμερικανούς στρατιώτες.

  • Έναν πόλεμο για τον αμερικανικό «πατριωτισμό», που δημιούργησε πρωτοφανή αντι-αμερικανική υστερία.

Και μετά από όλα αυτά τι έχουμε. Ένα ρημαγμένο Ιράκ, που στην κυριολεξία έχει τριχοτομηθεί, το Ισλαμικό κράτος (Χαλιφάτο) να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην περιοχή, αυτό που σύρει τον χορό των εξελίξεων και ο υπόλοιπος κόσμος να παρακολουθεί ανήμπορος, οι δε ΗΠΑ να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει τουλάχιστον με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που γίνονται για να σώσουν τα προσχήματα και για να αντιμετωπίσουν την γενική κατακραυγή. Χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζεται η τρομερή αυτή απειλή, το ΙSIS, που χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως «περισσότερο διαβολική, ακόμη και από τον ίδιο τον διάβολο». Και οι Αμερικανοί δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να το κάνουν, αφού έχουν μετατοπίσει το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στην Άπω Ανατολή και στην κινέζικη θάλασσα.

Έτσι το Ισλαμικό κράτος θα κυριαρχεί στην περιοχή, στο Ιράκ και στην Συρία και η επιρροή του και η απειλή του θα εμφανιστεί σύντομα στην Ευρώπη. Τελειώνοντας θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του αμερικανού δημοσιογράφου Kurt Nimmo, από το Infowars, που με μια φράση φωτογράφισε καθαρά την αμερικανική εξωτερική πολιτική : «Το ISIS σε λίγο θα κτυπά το αεροδρόμιο της Βαγδάτης (και τα αμερικανικά αεροσκάφη) με αντιαεροπορικούς πυραύλους, που τους δόθηκαν αφειδώς από τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία». Πράγματι, τι περισσότερο μπορεί να πει κανείς πλέον;

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

Πηγές: INFOWARS

LANCET

Wikipedia

 

 

 

onalert