Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2014, η Τουρκία δέσμευσε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες και αρχίζει η κρίση. Το τουρκικό ερευνητικό ‘’Barbaros’’, συνοδευόμενο και από δύο πολεμικά πλοία, παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ στα 3 και 2 οικόπεδα με προθέσεις για σεισμογραφικές έρευνες.

Το συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε., στα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, για πρώτη φορά αναφέρει ότι η αναγνώριση όλων των μελών της Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, πίεση που πιστεύεται ότι θα οδηγούσε την κρίση σε εκτόνωση. Όμως στις 29 Οκτωβρίου2014 πραγματοποιείται στη Λευκωσία σχετικά με την ΑΟΖ η υπουργική συνάντηση της τριμερούς και στις 8 Νοεμβρίου 2014 η σύνοδος κορυφής της τριμερούςΕλλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο των συμφερόντων της κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας έστειλε μια πολύ σκληρή επιστολή στον Ούγγρο ομόλογό του, ζητώντας επιτακτικά από την Ουγγαρία, να ανακαλέσει την απόφαση, που επέτρεψε τη λειτουργία γραφείου αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στη Βουδαπέστη, υπενθυμίζοντάς του τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το ψευδοκράτος.