Γράφει ο Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχ. μέλος του ΔΣ

Επίσκεψη στην VIII ΜΠ και συζήτηση παρουσία του                                     Προέδρου Υπτγου ε.α κ.Παπαδογεωργόπουλου Χρήστου,                                    Δικτού VIII ΜΠ Ταξχου κ.Γκίζα Σπυρίδωνα, Δκτού ΜΧ                                   της Μεραρχίας Τχου κ.Κίτσιου Ανδρέα και Λγού ΜΧ                                   Λγού κ.Παππά Κων/νου και των μελών του ΔΣ Αντγου ε.α κ.Μεντεσίδη Χαράλαμπου και Σχη ε.α  κ. Σταματογιαννάκη ΜιχαήλΟπως είναι γνωστό ότι την 30 Οκτωβρίου 2012 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ΜνημείουΙππικού στο Μέτσοβο με την παρουσία πλήθους μελών και φίλων του Συνδέσμου. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας του Συνδέσμου να στηθεί το Μνημείο και να αποδοθεί η τιμή και ο σεβασμός στους αγωνιστές της Μεραρχίας Ιππικού που διέκοψαν την προχώρηση των Ιταλών αποτρέποντας χειρότερες επιπτώσεις στην Πατρίδα μας.

Το Μνημείο ευρίσκεται στη θέση του αλλά επειδή ο περιβάλλον χώρος έχει ανάγκη να διαμορφωθεί στο επίπεδο που χρειάζεται για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η οπτική εικόνα του Μνημείου ο Σύνδεσμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προωθηθεί η αποπεράτωση του.

Ο Σύνδεσμος συνεχίζει σε συνεργασία με διάφορους φορείς και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξσφαλίσει το κόστος των εργασιών και κάθε είδους βοήθεια για να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015 η αποπεράτωση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου για την καλύτερη ανάδειξη και ασφάλεια του Μνημείου. Μετά από τις επαφές ο Σύνδεσμος απέστειλε τα στοιχεία με τις εναπομένουσες εργασίες του περιβάλλοντος χώρου στον Δήμο Μετσόβου, στην VIII ΜΠ και σε άλλους φορείς για να λάβει προσφορές εκτέλεσης των εργασιών. Επίσης συγκέντρωσε τα ονόματα των πεσόντων κατά τον ηρωϊκό αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού το έτος του 1940 και συνεργάστηκε με την Μεραρχία για την ανεύρεση τεχνικού χάραξης των ονομάτων σε μαρμάρινες πλάκες.

Την 29 – 31 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπτγος ε.α Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος καιτα μέλη του ΔΣ Αντγος ε.α Μεντεσίδης Χαράλαμπος και Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχαήλ, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες επισκέφθηκαν το Μέτσοβο για να έλθουν σε επαφή με τη νέα Δημοτική αρχή του Μετσόβου και με άλλους φορείς προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών. Το βράδυ της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση και συζήτηση στη Μεραρχία με τον Διοικητή Ταξίαρχο κ. Γκίζα Σπυρίδωνα, τον Διοικητή ΜΧ Τχη κ. Κίτσιο Ανδρέα και τον Λοχαγό ΜΧ κ.Παππά Κων/νο. Συζητήθηκαν με λεπτομέρεια οι εναπομένουσες εργασίες αποπεράτωσης του περιβάλλοντος χώρου,οι δυνατότητες παροχής βοήθειας και η διαδικασία χάραξης των ονομάτων των πεσόντων που θα γίνει με την επίβλεψη του Λοχαγού κ. Παππά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε η δυνατότητα λήψεως δύο προσφορών για την εκτέλεση των εργασιών από δύο τεχνικά γραφεία και με πρωτοβουλία της Μεραρχίας την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη συνάντηση με το ένα γραφείο όπου έγινε ενημέρωση για να λάβουμε προσφορά. Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση και εκτενής συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Τζαφέα Κωνσταντίνο, ο οποίος το 2006 ως Δήμαρχος είχε παραχωρήσει τον χώρο για την τοποθέτηση του Μνημείου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μνημείο όπου έγινε λεπτομερής παρουσίαση των εργασιών αποπεράτωσης του περιβάλλοντος χώρου. Η θέση του Δημάρχου είναι θετική στην παροχή βοήθειας για την εκτέλεση των εργασιών.

Σιγμιότυπο από την επίσκεψη και συζήτηση των εργασιών                                  στο Μνημείο με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και τον Δήμαρχο                                  Μετσόβου κ. Τζαφέα Κων/νοΣτη συνέχεια έγινε επίσκεψη στα Ιωάννινα στο γραφείο του μέλους του Συνδέσμου εφ. Ίλαρχο κ. Καλλή Νικόλαο όπου προσήλθε και ο Λοχαγός ΜΧ κ. Παππάς. Ακολούθησε επίσκεψη στο εργαστήριο μαρμάρων στο χωριό Κατσικά για να γίνει ενημέρωση για τη διαδικασία και τον τρόπο χάραξης των ονομάτων των πεσόντων. Η ενημέρωση ήταν εμπεριστατωμένη και διαπιστώθηκε ότι η χάραξη είναι σύγχρονη με παντογράφο. Μετά από την παρουσίαση άλλων χαράξεων και μαρμάρινων πλακών αποφασίστηκε ότι η χάραξη θα γίνει από αυτό το εργαστήριο στο οποίο θα αποσταλλούν στοιχεία των πεσόντων. Ακολούθησε συνάντηση στη Λέσχη Αξιωματικών με το μέλος του Συνδέσμου Υπγο ε.α κ.Μπαφατάκη Γεώργιο και άλλους συναδέλφους οι οποίο ενημερώθηκαν για το Μνημείο για να προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούν.

Επίσης στη Λέσχη έγινε συνάντηση με το άλλο τεχνικό γραφείο για ενημέρωση με σκοπό την αποστολή προσφοράς. Μετά τη συζήτηση το γραφείο εξέφρασε την επιθυμία να γίνει συνάντηση στον χώρο του Μνημείου για να υπάρχει η εικόνα και το εύρος των εργασιών. Η συνάντηση έγινε τη νύχτα της Πέμπτης και με την ύπαρξη φωτισμού η ενημέρωση και η έρευνα ήταν λεπτομερείς και ο μηχανικός θα αποστείλει προσφορά για την εκτέλση των έργων. Πριν την αναχώρηση από τα Ιωάννινα έγινε συνάντηση με την κ.Παπάζογλου Αναστασία η οποία εκπροσωπεί στην περιοχή τον κ. Τσολακίδη Στέφανο ο οποίος έχει προσφερθεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της αποπεράτωσης εντός των δυνατοτήτων του.

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου πριν την αναχώρηση του ΔΣ έγινε νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο Μετσόβου κ.Τζαφέα Κωνσταντίνο και συζητήθηκαν πάλι λεπτομέρειες για τις εργασίες αποπεράτωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου. Ο Σύνδεσμος έχει πεισθεί ότι στην προσπάθεια του να αποπερατωθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου ο νέος Δήμαρχος και οι άλλοι θα βοηθήσουν όσο είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί. Σκοπός του Συνδέσμου είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου 2015 οπότε θα οργανωθεί επίσκεψη και τελετή στον χώρο του Μνημείου τον Οκτώβριο. Η επιστροφή του ΔΣ ολοκληρώθηκε με την παράδοση του ενοικιασμένου οχήματος στην εταιρία και κάτω από καλές καιρικές συνθήκες.

 Το Μνημείο Μετσόβου αποτελεί τιμή στους ήρωες του Οπλου μας αλλά τιμή στην Ελλάδα μας και στους εν ενεργεία και αποστράτους συναδέλφους. Οι προσπάθειες το Συνδέσμου συνεχίζονται για την αποπεράτωση του περιβάλλοντος χώρου

Στιγμιότυπο από το Μνημείο με τον Πρόεδρο και το μέλος του Συνδέσμου Μιχ. Σταματογιαννάκη και τον Δήμαρχο Μετσόβου κ. Τζαφέα Κων/νο