Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η κατάσταση των αντικρουόμενων ομάδων πριν την αεροπορική επίθεση

Houthis: Σιιίτες αντάρτες από τη βόρεια περιοχή Saada τηςΥεμένης κατέλαβαν το μισό της πρωτεύουσας Sanaa το 2014 και από τότε επέκτειναν τον έλεγχό τους προς νότο και δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν.

Οι Houthis σκοπεύουν να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του Hadi, που κατηγορούν για διαφθορά και να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου που έγινε όταν ο τότε πρόεδρος Saleh αναγκάσθηκε να παραχωρήσει την εξουσία το 2011, μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Hadi: κατέφυγε στο Aden τον Απρίλιο 2015, αφού αναχώρησε από την πρωτεύουσα Sanaa, όπου είχε τεθεί σε κατά οίκον περιορισμό όταν οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα τον Ιανουάριο 2015 . Ο πρόεδρος Hadi, υποστηριζόμενος από το στρατό, την αστυνομία και παραστρατιωτικούς της γνωστής Επιτροπής Λαϊκής αντίστασης, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους αντάρτες από το καταφύγιό του στο νότο. Οι πιστοί του Hadi δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν την προς νότο προώθηση των Houthis ανταρτών. 
Η 
AlQaeda(AQ) στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP): κρίνεται από τις Η.Π.Α. ως το πλέον επικίνδυνο παρακλάδι της Al-Qaeda στην Υεμένη. Η AQAP φαίνεται να πολεμά και τους Houthis αντάρτες και τον πρόεδρο Hadi.
Ισλαμικό κράτος(
IS): φιλικό της AQ στοιχείο, αναδυόμενο τελευταία, επιδιώκοντας όμως την επισκίαση της AQAP και θρασύδειλα και προπαγανδιστικά μέσω των κοινωνικών μέσων πληροφόρησης προσπαθεί να οικειοποιήσει τις πρόσφατες επιθέσεις σε τεμένη της Υεμένης και ακόμη την τελευταία αεροπορική τραγωδία στις γαλλικές Άλπεις!!!. 
Συνασπισμός Αεροπορικών Κτυπημάτων υπό τη Σαουδική Αραβία 
Συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία άρχισε αεροπορική, όπως και στο παρελθόν, επίθεση με την επωνυμία’’ αποφασιστική καταιγίδα’’ κατά των Σιιτών ανταρτών 
Houthis στην Υεμένη, που βρίσκεται σε εμφύλιο με κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή, για να υποστηρίζει τον πρόεδρο MansourHadi.Στον αεροπορικό συνασπισμό συμμετέχουν: τα Η.Α.Ε., το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Ιορδανία, το Μαρόκο και το Σουδάν. Ενώ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν ετοιμάζονται να πάρουν μέρος σε χερσαίες επιθέσεις. Το Ομάν είναι η μόνη αραβική χώρα του Κόλπου που δε συμμετέχει. Οι Η.Π.Α. παρέχουν και λογιστική και επιμελητείας υποστήριξη στο χερσαίο αγώνα.
Το σιιτικό Ιράν, το οποίο η σουνική Σαουδική Αραβία και ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους αντάρτες και τους εξοπλίζει, επίσης απαιτεί άμεσο σταμάτημα των αεροπορικών κτυπημάτων, με τα οποία ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται η κυριαρχία της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία υπόσχεται ότι θα κάνει το πάν για να προστατεύσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης 
Hadi της Υεμένης, ενώ κλιμακώνονται οι αεροπορικές επιθέσεις μέχρι απομάκρυνσης των ανταρτών Houthis και για αποφυγή ενός Αρμαγεδδώνα στη χώρα.
Με τις συγκρούσεις, μειώθηκε η παγκόσμια προμήθεια του πετρελαίου και αυξήθηκε η τιμή του κατά 6%, από τότε που άρχισαν τα κτυπήματα.

Αποτελέσματα των Αεροπορικών Κτυπημάτων
Με αεροπορικά κτυπήματα προσβλήθηκαν στόχοι με κατευθυνόμενα βλήματα αεροπλάνων στην πρωτεύουσα 
Sanaa, στη βόρεια επαρχία Saada των Houthiss , στο Aden, στην τρίτη πόλη, Taiz, στην αεροπορική βάση al-Dulaimi κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, σε βάσεις βλημάτων των Houthiss ως και αποθήκες καυσίμων και σπίτια κοντά στο αεροδρόμιο. Οι αντάρτεςHouthiss αντέδρασαν με αντιαεροπορικά βλήματα. Στις συγκρούσεις νεκροί είναι μερικές δεκάδες άνθρωποι.
Ο πρόεδρος 
Hadi κάλεσε το Συμβούλιο συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και τον Αραβικό Σύνδεσμο να επέμβει.
Οι συνοδοιπόροι και οι υποστηρικτές 
Μερικοί κάτοικοι της 
Sanaa βλέπουν τα αεροπορικά κτυπήματα σαν ένα τρόπο για να τελειώσει η κρίση και κατηγορούν τους αντάρτες Houthis ότι τους άρπαξαν την πόλη τους. Όμως, συνοδοιπόροι των Houthis και υποστηρικτές του πρώην προέδρου προκαλούν διαμαρτυρίες κατά των επιθέσεων και ζητούν τον αποκλεισμό της Ερυθράς θάλασσας. Το σιιτικό Ιράν κατηγορείται ότι βοηθά τους Houthis αντάρτες στην Υεμένη, στο πλαίσιο των επιδιώξεων του να κυριαρχήσει στην περιοχή με έλεγχο περιοχών και στο Ιράκ και στο Λίβανο και αλλού, σε ανταγωνισμό με την σουνιτική Σαουδική Αραβία αλλά και την Τουρκία. Εξάλλου, και ξένοι διπλωμάτες και τα Η.Ε. αποχωρούν από την Υεμένη, μέσω κυρίως του λιμένα Aden.

Ο πρόεδρος 
Hadi στη Σαουδική πρωτεύουσα Riyadh 
Ο πρόεδρος 
Hadi έφθασε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ συνεχίζονται τα αεροπορικά κτυπήματα κατά των σιιτών ανταρτών Houthis στην Υεμένη. Είναι η πρώτη επιβεβαίωση για το που βρίσκεται από τότε που άφησε την πόλη Aden. Ο Hadi ταξιδεύει στην Αίγυπτο για να παρακολουθήσει τη 2ήμερη σύνοδο του Αραβικού συνδέσμου σαν νόμιμος πρόεδρος της Υεμένης.