Γράφει ο Δημήτρης Λακαφώσης Αντιστράτηγος ε.α.
Οι
IS είναι παρακλάδι της Al-Qaida. Στη σύντομη μέχρι τώρα, όμως, διαδρομή θέλησαν να πάρουν την πρωτιά με δική τους διαφορετική ιδεολογία. Πιστεύουν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι του κόσμου οφείλουν να ασπασθούν τα μεσαιωνικού τύπου δόγματα του αρχηγού τους AbuBakral-Baghdadi.

Οι IS εξοντώνουν ακόμη και τους άλλους μουσουλμάνους, που θεωρούν αποστάτες, τους Χριστιανούς, τις θρησκευτικές μειονότητες, και όποιον δεν ασπάζεται τη δική τους καθημερινότητα. Εκτελούν τους ομήρους, στρατολογούν νέους ξένους και τους καθιστούν γενίτσαρους στη δική τους πατρίδα. Παρουσιάζουν σχετική δυναμική στη μέχρι τώρα παρουσία τους. Έχουν προσεταιρισθεί συμμάχους της AQ και έχουν κτυπήσει τους εκλαμβανομένους ως υβριστές του Μωάμεθ στη Δανία, στη Γαλλία, στον Καναδά και για πρώτη φορά στις Η.Π.Α.στο Dallas.
Οι
IS έχουν εκτοπίσει στη Λιβύη εκείνους που έχουν σχέση με την AQ και έχουν ενεργήσει κτύπημα σε ξενοδοχείο στην Τρίπολη, με ξένους κυρίως επισκέπτες. Υποστηρίζονται από τα πρώην στοιχεία της AQ στην αιγυπτιακή χερσόνησο Σινά και από τους εξτρεμιστές BokoHaram στη Νιγηρία. Έχουν επιτεθεί σε τεμένη στην πρωτεύουσα Sanaa της Υεμένης.
Στη Συρία, το
IS πορεύεται με τη Nursa, το ισχυρότερο εξτρεμιστικό ισλαμικό στοιχείο, και επιτίθεται μαζί κατά του στρατοπέδου παλαιστινίων προσφύγων, σε προάστιο της Δαμασκού.
Όμως, ο ηγέτης της
AQ, Aymanal-Zawahri καλεί τους πολεμιστές της AQ να αποφεύγουν τις θηριωδίες του IS, με τους αποκεφαλισμούς των ομήρων και με το να κάνουν σκλάβες τις γυναίκες, να μην επιτίθενται σε εκκλησίες και τεμένη, όπου συνέρχονται πολίτες, αλλά να κτυπούν τους απίστους, τους αμερικανούς και τους Ισραηλίτες και τους τοπικούς άραβες συμμάχους τους. Εξάλλου, η AQ παρουσιάζεται περισσότερο αδύναμη, χωρίς τώρα να έχει τη δυνατότητα για επίθεση στην καρδιά των Η.Π.Α., όπως το 2001, αλλά έχει στοιχεία διασκορπισμένα σε όλο σχεδόν τον κόσμο για επιθέσεις κατά στόχων δυτικών συμφερόντων.
Η
AQ στην Υεμένη, παίζει το ρόλο του ‘’Αλόγου της Τροίας’’, της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, και αναμένει να παρουσιασθεί κενό και να το εκμεταλλευθεί. Συμπορεύεται με τους πριν εχθρούς της, τους οπαδούς του πρώην προέδρου Saleh. Συμπαρίσταται προς τις τοπικές φυλές και τις υποστηρίζει όπου αυτές επικρατούν, όπως στη νότια παραλιακή πόλη της Mukalla, με συμπεριφορές η AQ εντελώς αντίθετες από αυτές του IS, προφανώς επενδύει η AQ σε μελλοντικά κέρδη. Δεν επιδιώκει τώρα να ελέγξει μία ή δύο πόλεις, αλλά όλη τη νότια Υεμένη αργότερα. Τώρα, στην Υεμένη η AQ δεν έχει ως προτεραιότητα να κατακτήσει περισσότερο έδαφος, αλλά μάλλον περιορίζεται να μάχεται τους Houthi αντάρτες και τα αεροπορικά αμερικανικά κτυπήματα Drones, από τις επιθέσεις των οποίων είναι μάρτυρες νεκροί ηγέτες της AQ στην Υεμένη.
Στο Αφγανιστάν στη νότια επαρχία
Zabul, οι Ταλιβάν, συνοδοιπόποι της AQ, που βλέπουν στο μετά από περισσότερο από δεκαετία αγώνα να κερδίζουν οι IS, υψώνουν τώρα αντί της μέχρι τώρα άσπρης σημαίας, τη μαύρη σημαία των IS και κρατούν 30 Σιίτες ομήρους.
Στο Τικρίτ του Ιράκ, η
AQ μάλλον ‘’καμαρώνει’’τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων κατά των πολεμιστών του IS, το Μάρτιο 2015, που κατείχαν το Τικρίτ, όπως αισθάνονται και άλλες μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες. Αυτό ίσως να μαρτυρεί ότι η ίδρυση του IS διχάζει το μουσουλμανικό κόσμο με πιθανές δυσοίωνες προοπτικές για το ίδιο το IS.
Στη Σομαλία, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια επισκέπτεται ο αμερικανός ΥΠΕΞ, η
AQ με τη σκιώδη παρουσία της υποστηρίζει την εξτρεμιστική οργάνωση Shabab, που υποδαυλίζει κτυπήματα στην περιοχή και τη Δύση.
Στον ανταγωνισμό, λοιπόν, μεταξύ
IS και AQ λογικό είναι να επικρατήσει ο ένας και όχι να μειωθεί η απειλή και από τους οι δύο, όπως θέλουν να αναμένουν άλλοι.