Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α Χρήστος Παπαδογεωργόπουλος


Οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της Πατρίδας μας είναι ξενιτεμένοι Έλληνες που φεύγοντας για την ξενιτειά πήραν για φυλακτό τους και βοηθό στον αγώνα, που θα επακολουθούσε για επιβίωση, αναγνώριση και επιτυχία, την αγάπη για τον τόπο τους, το σεβασμό στις αξίες της Πατρίδας, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητα του Έλληνα.

 Έχοντας λοιπόν Εθνική συνείδηση, δηλαδή επίγνωση των κοινών πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων του Έθνους τους, και φιλοπατρία χαραγμένα στο νου τους αγωνίζονται στα ξένα και δημιουργούν με την εργατικότητά τους στο έπακρο, το ταλέντο τους σε εγρήγορση και την απαράμιλλη τόλμη τους.

Όταν σταθεροποιήσουν τη ζωή τους εκεί, προσφέρουν με απλο χεριά και ευχαρίστηση στην Πατρίδα.

Ένας από αυτούς και το μέλος του Συνδέσμου μας Έφεδρος Ανθυπίλαρχος Αφεντάκης Κωνσταντίνος, ο οποίος έκανε το δικό του αγώνα στα ξένα, σεβόμενος αυτούς που τον φιλοξενούσαν, κρατώντας όμως άσβεστη μέσα του την φλόγα της αγάπης για τον τόπο του, τις αρχές του, τα ιδανικά του, που και τα τήρησε, αλλά και τα πρόβαλε με τη ζωή του εκεί, τιμώντας την Ελλάδα μας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση είδαμε τις φωτογραφίες που μας έστειλε από τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Τορόντο του Καναδά, εκεί που ζει και δραστηριοποιείται. Μπορεί να θαυμάσει κανείς με τι καμάρι, υπερηφάνεια και σεβασμό κρατούσε το ιερό σύμβολο του Έθνους μας, χαιρετούσε στρατιωτικά, φορούσε το κάλυμμα κεφαλής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθρακισμένων, συνεπαρμένος από το συναίσθημα αγάπης προς την πατρώα γη.

Σπάνια βλέπεις τέτοιες εικόνες Εθνικής ανάτασης και πατριωτισμού, ακόμη και στη Ελλάδα δυστυχώς που μερικοί επιμένουν στην κατάργηση των παρελάσεων και όχι σε μια άγνωστη για πολλούς χώρα.

Τέτοιες εικόνες καθηλώνουν για τον αγνό πατριωτισμό και προβάλλουν στα ξένα τη λεβεντιά της Ελληνικής φυλής.

Να ευχηθούμε στον καλό μας συνάδελφο κ. Αφεντάκη να συνεχίσει με τον τρόπο ζωής του να τιμά την Πατρίδα μας και να τη στηρίζει στις δύσκολες ώρες που περνάει. Έτσι δίνει συγχρόνως μαθήματα ζωής στους νεώτερους που η μοίρα τους κρατάει μακριά από τη χώρα που τους γέννησε και του έδωσε τις βασικές αρχές και αξίες για μιαν αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή.

Τα υποδείγματα ήθους δρουν σαν μαγνήτες για τους νεώτερους και τους οδηγούν σταθερά και χωρίς παρεκκλίσεις στο δρόμο της δημιουργίας και της προσφοράς.

 Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και του ευχόμαστε να έχει πάντα αυτή τη δημιουργική δύναμη που μαγνητίζει και καθοδηγεί, δίνοντας μαθήματα ζωής αξιοθαύμαστα.