Γράφει ο Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχ.μέλος του ΔΣ

Οπως είναι γνωστό ότι την 30 Οκτωβρίου 2012 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ΜνημείουΙππικού στο Μέτσοβο με την παρουσία πλήθους μελών και φίλων του Συνδέσμου. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας του Συνδέσμου να στηθεί το Μνημείο και να αποδοθεί η τιμή και ο σεβασμός στους αγωνιστές της Μεραρχίας Ιππικού που διέκοψαν την προχώρηση των Ιταλών αποτρέποντας χειρότερες επιπτώσεις στην Πατρίδα μας. Το Μνημείο ευρίσκεται στη θέση του αλλά επειδή ο περιβάλλον χώρος είχε ανάγκη να διαμορφωθεί

στο επίπεδο που χρειάζεται για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η οπτική εικόνα του Μνημείου ο Σύνδεσμος έκανε μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλισθούν τα χρήματα κάλυψης του κόστους των εργασιών και για να ολοκληρωθεί η αποπεράτωση του. Πριν αναγραφούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης τον Μάϊο του 2015 θα αναφερθούν συνοπτικά τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί και οδήγησαν στην τωρινή εξέλιξη.

Την 29-31 Οκτωβρίου 2014 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπτγος ε.α Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος καιτα μέλη του ΔΣ Αντγος ε.α Μεντεσίδης Χαράλαμπος και Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχαήλ, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες επισκέφθηκαν το Μέτσοβο και ήλθαν σε επαφή με τη νέα Δημοτική αρχή του Μετσόβου και ακολούθησε επίσκεψη στην VIII Μεραρχία στα Ιωάννινα. Μετά τη συνάντηση και συζήτηση στη Μεραρχία με τον Διοικητή Ταξίαρχο κ. Γκίζα Σπυρίδωνα, τον Διοικητή ΜΧ Τχη κ. Κίτσιο Ανδρέα και τον Λοχαγό ΜΧ κ.Παππά Κων/νο εξασφαλίθηκαν επαφές με τεχνικά γραφεία που συνεργάζονται με τη Μεραρχία, έγινε ενημέρωση τους για τις εναπομένουσες εργασίες και ζητήθηκαν προσφορές. Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος έλαβε προσφορές και έγινε επιλογή της καλύτερης που προσφέρθηκε από το τεχνικό Γραφείο του κ.Ντάφλη Γεωργίου ο οποίος πριν την αποστολή της προσφοράς επισκέφθηκε το Μνημείο παρουσία των μελών του ΔΣ για να λάβει γνώση των εργασιών επί τόπου.

Ακολούθησε συνάντηση και εκτενής συζήτηση με τον νέο Δήμαρχο Μετσόβου κ. Τζαφέα Κωνσταντίνο, ο οποίος το 2006 ως Δήμαρχος είχε παραχωρήσει τον χώρο για την τοποθέτηση του Μνημείου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μνημείο όπου έγινε λεπτομερής παρουσίαση των εργασιών αποπεράτωσης του περιβάλλοντος χώρου. Η θέση του Δημάρχου ήταν θετική στην παροχή ακόμη και απλής βοήθειας για την εκτέλεση των εργασιών, όπως παροχή νερού για τις εργασίες κλπ. Ακολούθησε επίσκεψη στο εργαστήριο μαρμάρων στο χωριό Κατσικά για να γίνει ενημέρωση για τη διαδικασία και τον τρόπο χάραξης των ονομάτων των πεσόντων. Η ενημέρωση ήταν εμπεριστατωμένη και διαπιστώθηκε ότι η χάραξη είναι σύγχρονη με παντογράφο. Ο Σύνδεσμος ζήτησε προσφορά η οποία δόθηκε και εφαρμόζεται σήμερα. Το χρηματικό ποσό που απαιτήθηκε για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, μετά από προσπάθειες του Συνδέσμου εξασφαλίσθηκε από γενναίες προσφορές μελών και φίλων του Συνδέσμου αλλά και άλλων φορέων.

Οι επαφές με τον μηχανικό κ. Ντάφλη ήταν συνεχείς αλλά οι εργασίες καθυστέρησαν λόγω του καιρού. Αμέσως μετά την βελτίωση του καιρού στην περιοχή υπήρξε συννενόηση για έναρξη των εργασιών την 6 Μαϊου 2015, οπότε το ΔΣ αποφάσισε να γίνει η επίσκεψη για να είναι εκεί ο Σύνδεσμος κατά την έναρξη των εργασιών. Την 4 Μαϊου 2015 αναχώρησαν για το Μέτσοβο ο Πρόεδρος Υπτγος ε.α κ. Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος, ο Ανπρόεδρος Αντγος ε.α κ. Σπυρίδων Δημήτριος και ο Ειδικός Γραμματέας Σχης ε.α κ. Σταματογιαννάκης Μιχαήλ.

Την Τετάρτη 6 Μαϊου παρουσία του ΔΣ του Συνδέσμου έφτασαν στον χώρο του Μνημείου ο εργολάβος, το συνεργείο των εργασιών, διάφορα μηχανήματα για εκσκαφή, μπετονιέρα, φορτηγό για απομάκρυνση μπάζων κλπ και φορτηγό με υλικά για τις εργασίες, υποδείγματα για τις πέτρες επένδυσης του εμπρόσθιου τοιχίου και πλάκες για επίστρωση του δαπέδου. Μετά από συζήτηση λεπτομερειών για τις εργασίες άρχισε αμέσως η εκσκαφή για τη θεμελίωση του οπίσθιου τοιχίου και η απομάκρυνση των μπαζών με φορτηγό. Ταυτόχρονα για να μη δημιουργείται πρόβλημα με τους ιστούς των σημαιών αποσυνδέθηκαν από τις βάσεις τους και μεταφέρθηκαν στην πυροσβεστική για ασφάλεια.

Την ίδια ημέρα έγινε μετακίνηση στα Ιωάννινα και με την παρουσία του κ. Παππά έγινε επίσκεψη στο εργαστήριο χάραξης των πλακών πεσόντων στο χωρίο Κατσικά έξω από τα Ιωάννινα. Εγινε εκτενής συζήτηση με τον υπεύθυνο της χάραξης κ Μπίστα Ευάγγελο σχετικά με το μέγεθος των πλακών, το μέγεθος των γραμμάτων και τον τρόπο χάραξης και ανατέθηκε οριστικά η χάραξη τους με παντογράφο στο εργαστήριο του. Οι πλάκες θα τοποθετηθούν σε τσιμεντένιες βάσεις εκατέρωθεν του Μνημείου οι οποίες στις πλάγιες πλευρές θα καλυφθούν με μάρμαρο.

Την επομένη ημέρα Πέμπτη 7 Μαϊου κατέφθασε πάλι το συνεργείο εκσκαφών και ένα άλλο συνεργείο για την τοιχοποιία. Συνεχίσθηκαν οι εκσκαφές του θεμελίου και καθορίστηκε το ύψος του σε όλο το μήκος και ο τρόπος δημιουργίας της κλιμάκωσης περιμετρικά. Παράλληλα το άλλο συνεργείο ξεκίνησε την κατασκευή της πέτρινης κάλυψης του εμπρόσθιου τοιχίου με βάση την οποία θα γεμίσει με το τσιμέντο για να γίνει και θέση καθίσματος για τους επισκέπτες. Παράλληλα μετακινήθηκαν οι προβολείς που θα ενσωματωθούν στο εμπρόσθιο τοιχίο και με τη βοήθεια του ΔΣ δημιουργήθηκε σύνδεση καλωδίου στην ηλεκτρική παροχή για να λειτουργούν τα μηχανήματα. Κατά την έναρξη των εργασιών ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της VIII ΜΠ Λοχαγός ΜΧ κ. Παππάς Κωνσταντίνος που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε μετακίνηση στα Ιωάννινα και επίσκεψη στην VIII ΜΠ παρουσία και του Λοχαγού ΜΧ κ. Παππά που επιβλέπει τη χάραξη και τις εργασίες στο Μέτσοβο. Ακολούθησε συζήτηση με τον Διοικητή Ταξίαρχο κ. Γκίζα Σπυρίδωνα σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών και την βοήθεια που θα παρασχεθεί από τη Μεραρχία και η ανταπόκριση ήταν θετική. Ακολούθησε συνάντηση με τον συνάδελφο κ. Γεωργίου Θεόδωρο ο οποίος παρέθεσε και ένα κέρασμα ούζου σε παραλίμνια ταβέρνα.

Την Παρασκευή 8 Μαϊου 2015 το ΔΣ πριν την αναχώρηση ανέμενε τα συνεργεία στον χώρο του Μνημείου για την συνέχιση των εργασιών. Αμέσως μετά την άφιξη τους έγινε συζήτηση για τις εργασίες και επισημάνθηκαν λεπτομέρειες όπως το ύψος του οπίσθιου και εμπρόσθιου τοιχίου, των θέσεων των σκαλοπατιών, την επίστρωση του δαπέδου κλπ. Ακολούθησε η αναχώρηση του ΔΣ μέσω Καλαμπάκας και Εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών.

Ο Σύνδεσμος συνεχίζει και μετά την αναχώρηση του ΔΣ από το Μέτσοβο στενή επικοινωνία με τους εργολάβους των εργασιών και της χάραξης και εκτιμά ότι η πλήρης ολοκλήρωση τους θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι 15 Ιουνίου 2015 οπότε θα οργανωθεί επίσκεψη για επιβεβαίωση και έλεγχο στον χώρο του Μνημείου.

Τον Οκτώβριο ο Σύνδεσμος θα οργανώσει εκδρομή στο Μέτσοβο και θα γίνει μία τελετή στον χώρο του Μνημείου και θα ενημερώσει τα μέλη του έγκαιρα.

 Το Μνημείο Μετσόβου αποτελεί τιμή στους ήρωες του Οπλου μας αλλά τιμή στην Ελλάδα μας και στους εν ενεργεία και αποστράτους συναδέλφους. Οι προσπάθειες του Συνδέσμου για την ολοκλήρωση του οράματος του Μνημείου θα ολοκληρωθούν και θα αναδειχθεί η ιστορία του Οπλου και η συμμετοχή του στο έπος του 1940