Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η κατάληψη της πόλης Ramadi από το IS, προβληματίζει την Επιχειρησιακή Τακτική στο Ιράκ, Μάιος 2015
Η ανακατάληψη από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις της πόλης
Tiκrit, στις 15 Απριλίου 2015, στο βόρειο Ιράκ,

ενθαρρύνει για την επανάκτηση σημαντικών περιοχών στη δυτική επαρχία Anbar, τις οποίες ελέγχουν οι IS, από πολλού. Η περιοχή Anbar του δυτικού Ιράκ προσφέρει και επικοινωνία με τη Συρία. Μάλιστα με την κατάληψη από τους πολεμιστές του IS και του τελευταίου ελεγχομένου από τη συριακή κυβέρνηση περάσματος, η διακίνηση των IS είναι σχεδόν ανεμπόδιστη μεταξύ των δύο χωρών.

Στην περιοχή, όμως, του Anbar φαίνεται η κατάσταση να είναι περισσότερη περιπλοκή από ότι η ιρακινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται για να αποκτήσει τον εκεί έλεγχο. Με τη συμμετοχή σιιτών μαχητών στις ιρακινές δυνάμεις, που ενεργούν στη με σουνίτες δυτική επαρχία, εντείνονται και οι με έντονο χαρακτήρα φυλετικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, οι
IS παρά την ήττα τους στο Ticrit του βορείου Ιράκ παρουσιάζουν δυναμική στην περιοχή Anbar του δυτικού Ιράκ και με συγκρούσεις με τις ιρακινές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη Ramadi του δυτικού Ιράκ, 100χλμ περίπου δυτικά και με φόβους για τη Βαγδάτη. Έντρομοι 40.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη Ramadi και οδεύουν επικίνδυνα το δρόμο προς τη Βαγδάτη, με κυβερνητικούς φόβους να έχουν εισχωρήσει ανάμεσά στους εκτοπισθέντες κατοίκους και πολεμιστές του IS.
Ο ιρακινός στρατός δε φαίνεται να έδειξε θέληση να υπερασπισθεί την πόλη
Ramadi και με υποστήριξη και των αμερικανικών αεροπορικών κτυπημάτων και επιλέγουν να υποχωρήσουν, αν και είναι κατά πολύ υπέρμετρος o ιρακινός στρατός των πολεμιστών IS.
Οι Η.Π.Α. έχουν επενδύσει στην πολιτική της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των ιρακινών δυνάμεων από τότε που απέσυραν τις μάχιμες μονάδες τους στο τέλος του 2011, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις υπέστησαν αρκετές ήττες από τους πολεμιστές του
IS τον τελευταίο χρόνο. Εγκαταλείπουν οι ιρακινές δυνάμεις τα άρματα, τα πυροβόλα και τα Humvees και τα τεθωρακισμένα οχήματα στην πόλη Ramadi, όπως έχουν κάνει και αλλού, που τα είχαν προμηθεύσει οι Η.Π.Α. και τώρα είναι αναγκασμένες οι Η.Π.Α να τα κτυπούν με τα αεροπορικά κτυπήματα στα χέρια βέβαια τώρα των IS.
Η ιρακινή κυβέρνηση αναπτύσσει σιίτες παραστρατιωτικούς στην περιοχή για να αναχαιτίσει την προέλαση και ο ιρακινός στρατός σχεδιάζει να αντεπιτεθεί και να απωθήσει τους
IS από την πόλη Ramadi, χωρίς βεβαιότητα για εξασφαλισμένη επιτυχία.
Μήπως λοιπόν, δικαιώνονται, και στη περίπτωση της πόλης
Ramadi, εκείνοι που εμμένουν ότι η τακτική που ακολουθείται στο Ιράκ κατά του IS, είναι ανεπαρκής και δε θα υπάρξει αποτέλεσμα μόνο με τα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα χωρίς την εμπλοκή και αμερικανικών χερσαίων μαχίμων μονάδων;
■ Η Καταστροφή από
IS των Αρχαιολογικών Χώρων της Palmyra της Συρίας και της Hatra του Ιράκ, Μάιος 2015
Το Μάιο 2015, στις μεγάλης έκτασης περιοχές που ελέγχουν οι
IS στο Ιράκ και στη Συρία, η παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO σε κίνδυνο. Οι IS καταλαμβάνουν τους αρχαιολογικούς χώρους στη Hatra του Ιράκ και στην Palmyra της Συρίας και καταστρέφουν ολοσχερώς τα εκεί μνημεία και αγάλματα και αλλού, αφού τα θεωρούν ως ειδολολατρεία. Η Unesco κατηγορεί την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων πως δείχνει το μίσος των IS για την ιστορία και την κληρονομιά του αραβικού κόσμου.
Ειδικότερα, στο έλεος των εξτρεμιστών Τζιχαντιστών η παλαιά πόλη
Palmyra της Συρίας. Οι εξτρεμιστές Τζιχαντιστές συγκρούονται με τις συριακές κυβερνητικές εκεί δυνάμεις, οι οποίες εγκαταλείπουν την πόλη Palmyra. Καταστρέφουν τον αρχαιολογικό θησαυρό παγκόσμιας σημασίας και κληρονομιάς. Υψώνουν τη μαύρη σημαία στην ακρόπολη, ψάχνουν πόρτα-πόρτα για δήθεν απίστους και για εκείνους που υποψιάζονται ότι συνεργάζονται εναντίον τους και τους εκτελούν μετά από σύντομες διαδικασίες. Αποκεφαλίζουν 400 κατοίκους, υποστηρικτές κυρίως του συριακού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.