Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η ομάδα των Η.Ε., της Ε.Ε., των Η Π.Α. και της Ρωσίας, γνωστή ως Quarteto (Κουαρτέτο), ιδρύθηκε το 2002, για να διαπραγματευθεί το παλαιότερο στον κόσμο πρόβλημα του Παλαιστινιακού, με μεσολάβηση στη διαδικασία ειρήνης στην κλιμακούμενη ισραηλό- παλαστινιακή σύγκρουση.

 Το 2005, με την απεμπλοκή του Ισραήλ από τη Γάζα, εντέλλεται ως ειδικός αποσταλμένος του Παλαιστινιακού ο πρώην διευθυντής της παγκόσμιας τράπεζας JamesWolfensohn, ο οποίος σχεδόν ένα χρόνο μετά παραιτείται αντιμέτωπος με τους περιορισμούς στη διαπραγμάτευση με τη Hamas και στην πίστωση χρημάτων στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).

Το 2007 ο Blair, με τη φήμη της επιτυχίας του για την ειρηνική διαδικασία με τη βόρεια Ιρλανδίας, γνωστής ως συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, αναλαμβάνει αμέσως μετά τη βρετανική πρωθυπουργία του με προσδοκίες ως ειδικός αποσταλμένος του Quarteto στο παλαιστινιακό, παρόλο που τα Η.Ε. του επέβλεπαν την οικονομία και την ασφάλεια της αποστολής του. Όμως, και ο Blair μετά από 8 περίπου χρόνια απελπισμένων προσπαθειών παραιτείται στο τέλος του Μαΐου 2015, παρά τις προσπάθειες για αναβίωση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη.
Βέβαια, σημασία ασφαλώς δεν έχουν τα ονόματα, όσο η αξιολόγηση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο το παλαιστινιακό έχει τελματώσει, για 50 και περισσότερα χρόνια και έως πότε. 
Μέσα και στο 
Quarteto το κλίμα δεν είναι το προσδοκώμενο. Η Ρωσία αρχικά είχε αντίρρηση στην εντολή τον Blair ως ειδικού αποσταλμένου του Quarteto. Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία εντολής. Οι Η Π.Α. ευνοούσαν την εντολή προς τον Blair, ο οποίος υπήρξε θερμός σύμμαχος των Η Π.Α. στον πόλεμο του Ιράκ 2003, πράγμα για το οποίο έτυχε κριτικής. 
Το Ισραήλ δεν πιστεύει ότι ο 
Blair θα μπορούσε να ενεργήσει σε βάρος των συμφερόντων της. 
Η Παλαιστίνη βλέπει ότι ακολουθήθηκε με επιλεκτική χορήγηση πιστώσεων η οικονομική πολιτική της Δύσης για την ΠΑ. Η 
Hamas έχει χαρακτηρισθεί από τη Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση και δεν έπρεπε να φθάσουν σ’ αυτή οι πιστώσεις, αν και πρόσφατα ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλε τη Hamas προσωρινά από τη λίστα των προς πάγωση πιστώσεων προς τρομοκράτες, μέχρι να διαπιστωθούν οι ειλικρινείς προθέσεις της, μετά προφανώς από την τελευταία συμφιλίωση HamasFatah. Το Ισραήλ διακόπτει να αποδίδει στην ΠΑ τους οφειλόμενους φόρους που εισπράττουν τα ισραηλινά τελωνεία από τα εισαγόμενα παλαιστινιακά προϊόντα. Ο Blair επικρίνεται ότι ήταν δέσμιος των οικονομικών του σχέσεων με κύκλους επί βρετανικής πρωθυπουργία του, που δεν μπορούσε να παραβλέψει και να ενεργεί αδέκαστα.
Πάντως, το 
Quarteto παρουσιάζει και εσωστρέφεια που προκαλεί απαισιοδοξία στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Η Δύση επιμένει σε ηπιότερη στάση έναντι του Παλαιστινιακού, για να μπορέσει να ασκεί σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή, όμως δε συντάσσεται ο Netanyahu και δεν καλοβλέπει τη λύση των δύο κρατών και εμμένει στην επέκταση των ισραηλινών εποικισμών και μάλιστα μετά την επανεκλογή του. 
Πάντως, έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης συμφωνία για την ειρήνη, χωρίς όμως τελικό αποτέλεσμα στο Παλαιστινιακό και οι της συμφωνίας Ράμπιν και Αραφάτ, ο πρώτος δολοφονήθηκε και ο δεύτερος, ίσως δηλητηριασμένος, πεθαίνει σε νοσοκομείο του Παρισιού. 
Ωστόσο, ας ελπίζουμε ότι ο επόμενος εδικός αποσταλμένος να μην έχει τη τύχη των προκατόχων και η ελπίδα να μην πεθάνει τελευταία, αλλά να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, πράγμα μάλλον ακατόρθωτο.