Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης www.analystsforchange.org

Στην ΒΔ πλευρά της θάλασσας της Γαλιλαίας στην περιοχή της Τάμπγχα (Tabgha), ευρίσκεται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Πολλαπλασιασμού, όπου συνέβη το θαύμα του Πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων από τον Ιησού Χριστό μας, για να θρέψει πάνω από πέντε χιλιάδες ανθρώπους, που είχαν προστρέξει στους λοφίσκους της περιοχής, όταν πληροφορήθηκαν ότι ο Χριστός με τους Μαθητές του ευρίσκοντο στην περιοχή αυτή.

Στο σημείο που έγινε το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων, έχει κτισθεί πάνω στα ερείπια μιας Βυζαντινής εκκλησίας μια σύγχρονη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διευθύνεται από το Καθολικό Τάγμα των Βενεδικτίνων, είναι δε γνωστή για τα περίφημα ψηφιδωτά της του πέμπτου αιώνα, μεταξύ των οποίων ένα που απεικονίζει δύο ιχθείς να πλαισιώνουν ένα καλάθι με άρτους.

 Η περιοχή είναι εξαιρετικής ομορφιάς και ο επισκέπτης ατενίζει από τον λόφο που ευρίσκεται η εκκλησία ολόκληρη την λίμνη (θάλασσα) της Γαλιλαίας , τα υψώματα του Γκολάν, την πόλη της Τιβεριάδος και τον Ιορδάνη ποταμό.

Αυτή την εκκλησία έβαλαν στόχο τα ξημερώματα της Πέμπτης 18/6/15 εβραίοι φανατικοί εθνικιστές και προκάλεσαν εμπρησμό, όπως ανακοίνωσε και η Ισραηλινή αστυνομία. Στην αυλή της Εκκλησίας, όπου πιστεύεται από τους Χριστιανούς ότι έγινε το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων, βρέθηκαν, γκράφιτι στην εβραϊκή με το σύνθημα «Οι ψευδείς θεοί θα εξαλειφθούν».Η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, δήλωσε ο ισραηλινός εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. Ο πατέρας MatthiasKarl, Γερμανός μοναχός της εκκλησίας, είπε ότι ένα κατάστημα με σουβενίρ, ένα γραφείο για τους προσκυνητές και μια αίθουσα συσκέψεων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ Άγιες Γραφές και προσευχητάρια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

 Το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε μεμονωμένο. Δεξιοί Εβραίοι εξτρεμιστές έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει πολυάριθμους εμπρησμούς και επιθέσεις εναντίον Χριστιανικών τόπων, καθώς και εναντίον περιουσιών Αράβων στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο «αντιποίνων». Ο όρος «αντίποινα» χρησιμοποιείται από τους Εβραίους εξτρεμιστές για να περιγράψει βανδαλισμούς ή επιθέσεις εις βάρος μη-Εβραίων ή της περιουσίας τους. Ο υπολοχαγός Σάντι Χαλούλ, δήλωσε στον Ρ/Σ των ΕΔ ότι οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι αυτές οι ενέργειες εξυπηρετούν τους σκοπούς τους.Ο Χαλούλ τόνισε, επίσης, ότι αυτοί οι Εβραίοι ζηλωτές σαφώς δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους Εβραίους. Είναι εγκληματίες που θα πρέπει να φυλακιστούν και όχι να περπατούν ελεύθερα.

«Αν νομίζουν ότι έτσι βοηθούν τον εαυτό τους και ενισχύουν τις πεποιθήσεις τους, θα ήθελα να πω μόνο ότι βλάπτουν τις πεποιθήσεις τους, απεμπολούν το δίκαιό τους και απονομιμοποιούν την ύπαρξη τους σ’ αυτό τον τόπο»

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας [Shin Bet ] Yoram Cohen, να ξεκινήσει άμεσα έρευνες για το περιστατικό.

«Ο συγκλονιστικός εμπρησμός του Ναού είναι επίθεση εναντίον όλων μας», είπε ο Νετανιάχου. «Η ελευθερία της λατρείας στο Ισραήλ είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους των αξιών μας και προστατεύεται από το νόμο. Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη νομοθεσία για να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για αυτή την εγκληματική πράξη. Το μίσους και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας». Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Gilad Erdan κατήγγειλε την επίθεση ως «πράξη δειλίας» και την καταδίκασε έντονα. Έδωσε εντολή στην αστυνομία να θεωρήσει την έρευνα για το περιστατικό ύψιστη προτεραιότητα, προσθέτοντας: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαταράξει τη συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών και των εθνοτήτων στο Ισραήλ . Η περιφρόνηση της αρχής της ανεκτικότητας των θρησκειών αποτελεί πλήγμα στις πιο κρίσιμες αξίες του Ισραήλ. Η ανοχή μας σε τέτοιου είδους πράξεις είναι μηδενική».

 

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η Ισραηλινή Αστυνομία ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί 16 νεαροί Εβραίοι για την εμπρηστική επίθεση. Η "μονάδα εθνικιστικών εγκλημάτων" της Ισραηλινής αστυνομίας της Δυτικής Όχθης ερευνά το περιστατικό. Οι νέοι που έχουν συλληφθεί είναι όλοι μαθητές εβραϊκού ιεροδιδασκαλείου από την περιοχή της Δυτικής Όχθης.

Όπως προαναφέραμε το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Κατά καιρούς συμβαίνουν κάποια περιστατικά, συνήθως βανδαλισμοί και γκράφιτι με συνθήματα, σε μάντρες και τοίχους εκκλησιών και σε εκκλησίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Στις 12 Δεκεμβρίου 2012, άγνωστοι της γνωστής εβραϊκής οργανώσεως “Price-tag” έγραψαν αντιχριστιανικά συνθήματα στους τοίχους της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού, με ηγούμενο τον εξαίρετο Αρχιμανδρίτη π. Κλαυδίου, στην Δυτική Ιερουσαλήμ, κοντά στο Εβραϊκό Κοινοβούλιο, την Κνέσετ. Τα συνθήματα στην Εβραϊκή γλώσσα ήταν προσβλητικά προς το πρόσωπον του Ιησού Χριστού.

Δυστυχώς ο θρησκευτικός φανατισμός τυφλώνει τον άνθρωπο και την πίστη του και τον οδηγεί σε πράξεις αντίθετες προς τις διδαχές της Θρησκείας του. Οι πράξεις παραλογισμού και απίστευτης βαρβαρότητας από τους Τζιχαντιστές του ISIS και άλλων παρεμφερών οργανώσεων, το αποδεικνύει. Και στους Αγίους Τόπους υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι, πλην όμως και αυτό είναι το παρήγορο, το Ισραηλινό κράτος και η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών είναι αντίθετη σε τέτοιας μορφής περιστατικά και αντιλήψεις. Στο Ισραήλ σαφώς προστατεύεται η ανεξιθρησκία και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει και να εφαρμόζει τα θρησκευτικά του πιστεύω με πλήρη ελευθερία, χωρίς καμιά ενόχληση και με την πλήρη προστασία των αρχών ασφαλείας. Και είναι η μοναδική και ασφαλέστερη χώρα για κάθε θρησκευτική πίστη. Εξ ου και οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ και η σχεδόν άμεση σύλληψη των 16 νεαρών μαθητών του Εβραϊκού Ιεροδιδασκαλείου.

Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) , πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.