Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Το ερώτημα του εσπευσμένου δημοψηφίσματος, που αποφασίσθηκε στις 27 Ιουνίου 2015,για την 5η Ιουλίου 2015 είναι:‘’ Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ’’

Οι προτάσεις, όμως, πολλάκις φαίνεται να ήταν ακόμη έρπουσες, χωρίς την υποστήριξη επισήμων εγγράφων, χωρίς τελική κατάληξη των συζητήσεων, να επικρατεί έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και αλληλο-εμπιστοσύνης.

Με μια αποτίμηση και το μετά ξεδίπλωμα των προτάσεων, αυτές φαίνεται να ήταν, με την κήρυξη του δημοψηφίσματος:
- Πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ (
VAT), έναντι της
ελληνικής κυβέρνησης για 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση
- Τα βασικά τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και τα φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και τα θέατρα στον 6%, ενώ τα εστιατόρια στο 23%.
- Διατηρείται η έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, με αναθεώρηση από το 2016 (
discountonislands).
- Δε γίνεται περικοπή των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. 
- Για τη φορολογία επιχειρήσεων, ζητείται να αυξηθεί από το 26% σήμερα στο 28% και όχι στο 29%, επίσης η πρόταση για εφάπαξ φορολόγηση 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για το 2015.
- Μερική αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων (
tonnagetax), έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για μια τελική σταδιακή αποτελεσματική φορολογία για τον εμπορικό στόλο(commercialshipping). 
- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, στα 67 μέχρι το 2022 και στα 62 με 40 χρόνια, που να ισχύσει, όπως οι θεσμοί προτείνουν, το ταχύτερο. 
- Για τις εισφορά υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη) (
Pensionreform), αύξηση κατά 1% από το 4% στο 5%, όταν οι θεσμοί προτείνουν αύξηση από το 4% στο 6%. 
- Στο ασφαλιστικό( 
socialinsurancefunds), εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.
- Για το ΕΚΑΣ (
solidaritygrantspecialbenefitlow-incomepensioners), σταδιακή αντικατάστασή του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019, ως η νέα πρόταση των θεσμών, με άμεση ωστόσο ισχύ για το 20% των πιο εύπορων δικαιούχων του επιδόματος ,δηλαδή το χάνουν άμεσα οι 2 στους 10 δικαιούχους.. 
Στα εργασιακά (
Labourmarket), οι θεσμοί ζητούν να μη γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις(collectiveconventios) πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Στις αμυντικές δαπάνες (
militaryspending), μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ, μαζί με περιορισμό προσωπικού και εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι  κατά 400 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι θεσμοί. .
- Στις αποκρατικοποιήσεις( 
Privatization) η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες  για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015. Δεσμεύεται δε να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ , ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού.
- Η Αθήνα θέλει σαφή δέσμευση για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, κάτι που οι πιστωτές δε φαίνεται σαφώς να αποδέχονται, προς το παρόν και που εκκρεμεί από το 2012
- Το ΔΝΤ επιμένει για περισσότερη περικοπή στις δαπάνες και όχι στην αύξηση των φόρων.