Γράφει Σχης ε.α Μιχ. Σταματογιαννάκης, μέλος ΔΣ

Την 18 Οκτωβρίου 2015 ολοκληρώθηκε το όραμα του Συνδέσμου που ξεκίνησε το 2006 για να τοποθετηθεί το Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο για απόδοση τιμής στον ηρωϊκό αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού το 1940 που ξεκίνησε από το Μέτσοβο και έφθασε μέχρι την Πρεμετή ανατρέποντας τα σχέδια και τους σκοπούς των Ιταλών. Αφού ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του πριβάλλοντος χώρου του Μνημείου ο Σύνδεσμος οργάνωσε εκδρομή από 17–19 Οκτωβρίου στο Μέτσοβο με σκοπό να πραγματοποιηθεί τελετή για τα εγκαίνια του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες ιππείς.

Η συνεργασία με την Μεραρχία και τον Δήμο για την διεξαγωγή της τελετής ήταν άψογη. Η συμμετοχή επισήμων, μελών και φίλων του Συνδέσμου ήταν ικανοποιητική.

Το πρωϊ της Κυριακής 18–10–2015 έγινε η προετοιμασία του χώρου και η τελετή άρχισε την 12.00ω. Το πρόγραμμα της τελετής άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μετσόβου και τον στρατιωτικό ιερέα της Μεραρχίας. Ακολούθησε ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Υποστρατήγου ε.α κ. Παπαδογεωργόπουλου Χρήστου η οποία περιελάμβανε ένα σύντομο ιστορικό της μάχης, τις προσπάθειες του Συνδέσμου για την κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου, τη βοήθεια που έλαβε από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, τον Δήμο Μετσόβου και τους χορηγούς για την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Διευθυντού της ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστρατήγου κ. Κυριάκου Δημητρίου και σύντομος χαιρετισμός της γλύπτριας κ.Αγγέλικας Κοροβέση που εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του Συνδέσμου και την ιστορία που απεικονίζει το Μνημείο και τον αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού. Ακολούθησε προσκλητήριο των πεσόντων υπέρ της Πατρίδας με την ανάγνωση των 11 ονομάτων των Αξιωματικών και 15 ονομάτων Οπλιτών από τα 207 του συνόλου. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων Αξιωματικών και Οπλιτών ρίφθηκαν πυροβολισμοί από το άγημα της 8ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως της VIII Μεραρχίας Πεζικού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του κ. Αρχηγού ΓΕΣ, τον εκπρόσωπο του κ. Υπουργού Αμυνας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, τον εκπρόσωπο της ΕΑΑΣ και τον Δήμαρχο Μετσόβου

Την τελετή εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντγος κ. Θωμαϊδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΣ, ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α κ. Ζιαζιάς Κων/νος, ο Διευθυντής της ΔΙΤ/ΓΕΣ Υπτγος κ. Κυριάκος Δημήτριος,ο Διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Υπτγος κ. Βασιλειάδης Κωνσταντίνος, ο Υποδιοικητής της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Ταξχος κ. Τσερπές Σταύρος ως εκπρόσωπος του Γ΄ ΣΣ, ο Διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού Ταξχος κ. Γκίζας Σπυρίδων, ο Διοικητής του ΚΕΤΘ Ταξχος κ. Υφαντής Γεώργιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ασφαλείας ΓΕΣ Ταξχος κ. Τζανιδάκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ιωαννίνων Αντγος κ.Κωστούλας Δημήτριος ως εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ, ο Διοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μοσχοφίδης Πέτρος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος και ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας Κωνσταντίνος.

Το Μνημείο Ιππικού που ολοκληρώθηκε με τη διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου και την τοποθέτηση των πλακών με τα ονόματα των ηρωϊκώς πεσόντων, τοποθετημένο στην είσοδο της πόλης του Μετσόβου, θα θυμίζει στους επισκέπτες τον ηρωϊκό αγώνα των Ιππέων και θα αποδίδεται η προσήκουσα τιμή στους πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς την Iταλική Μεραρχία των Αλπινιστών Julia.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κατά την ομιλία του αναφέρθηκε ονομαστικά σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου που ήταν πρόβλημα από το 2012. Αρχικά αναφέρθηκε η βοήθεια του Εφέδρου Ανθυπιλάρχου κ.Αφεντάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος προς τιμή του μετακινήθηκε από το Τορόντο του Καναδά, όπου έχει επαγγελματική δραστηριότητα, για να τιμήσει με την παρουσία τους πεσόντες του Ιππικού το έπος του 1940. Η πράξη του αποδεικνύει την αγάπη του στην Πατρίδα αλλά και στο Οπλο Ιππικού – Τεθωρακισμένων. Ακολούθησε η αναφορά του ονόματος του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου ο οποίος μετά από συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε το μεγαλύτερο κόστος των τεχνικών κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο, ενέργεια που αποδεικνύει την αγάπη του στην Πατρίδα, στην Ιστορία αλλά προφανώς και στο Όπλο μας.

Αναφέρονται στη συνέχεια μικρά αποσπάσματα από τους λόγους του Προέδρου του Συνδέσμου Υπτγου ε.α Παπαδογεωργόπουλου Χρήστου και της γλύπτριας Αγγέλικα Κοροβέση. Ο Πρόεδρος ανέφερε «…..είμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την 3η επέτειο από την τοποθέτηση του Μνημείου Ιππικού, την εγκαινίαση του άρτι περατωθέντος και καλαίσθητου περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και την τοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών του Ιππικού και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού, οι οποίοι στα πλαίσια της αποστολής τους το 1940 αντιμετώπισαν επιτυχώς την επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια και έτρεψαν τους εισβολείς σε φυγή εντός του Αλβανικού εδάφους…» Στη συνέχεια ανέφερε το ιστορικό της μάχης και την απόφαση του Συνδέσμου να κατασκευαστεί το Μνημείο Ιππικού, σκοπός ο οποίος επέτυχε με τη βοήθεια των μελών του Συνδέσμου και μερικών φορέων. Ακολούθησε η φράση «….Το Μνημείο αυτό θα διατηρεί άσβεστη τη μνήμη σ’ αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας και για να παραδειγματίζονται και διδάσκονται οι νέες γενεές για τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες πρέπει να διαπνέονται….»

Η γλύπτρια στον σύντομο χαιρετισμό της για το Μνημείο ανέφερε «…..Ο Σύνδεσμος αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια γιατί με το Μνημείο ανέδειξε τις θυσίες και τον αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του 1940…. Η συμμετοχή μου ως γλύπτρια στο ιστορικό Μνημείο που απεικονίζει του αγώνες των ιππέων για την αντιμετώπιση των Ιταλών θα παραμείνει στην καρδιά μου και θα είμαι στη διάθεση του Συνδέσμου για οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιασθεί ή χρειασθεί στο μέλλον».

Το απόγευμα της Κυριακής 18-10-2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Ιωάννινα για να δοθεί ευκαιρία περιήγησης στην πόλη. Η συμμετοχή στην επίσκεψη ήταν εθελοντική και συμμετείχαν αρκετοί.

Η τοποθέτηση του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο εκτός από την απόδοση τιμής στους πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού αποτελεί και μία προβολή της αυθεντικής ιστορίας της Πατρίδας μας.O Σύνδεσμος Ιππικού-Τεθωρακισμένων με μία μεγάλη προσπάθεια των μελών του και τη βοήθεια φίλων και φορέων, εκπλήρωσε ένα χρέος που όφειλε σε εκείνους που με τη θυσία τους, κράτησαν ψηλά το γόητρο της Πατρίδας μας.

Το Μνημείο Ιππικού θα αποτελεί μόνιμα για τον Σύνδεσμο τον πόλο διατήρησης της μνήμης και της τιμής προς τους ηρωϊκώς πεσόντες της Μεραρχίας Ιππικού.

Ζήτω η Ελλάδα μας. Ζήτω οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.

  

Η ομιλία του Προέδρου του ΣΑΙΤΘ στα εγκαίνια του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου Ιππικού

Σε λίγες μέρες θα εορταστεί και εφέτος σε όλη την Ελληνική επικράτεια η μεγάλη μας εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μία ακόμη μεγάλη ημέρα του Έθνους μας, μία επέτειος, ένας θρύλος, μία μνήμη, ένα χρέος ! Ένα έπος που έχει γραφτεί στις ένδοξες σελίδες, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είχε υποταγεί στον Χίτλερ, η Ελλάδα μόνη στην Ευρώπη, δέχτηκε επίθεση από τη φασιστική Ιταλία, την οποία και ενίκησε.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ένα από τα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας, τα οποία ανθίστανται στη δοκιμασία του χρόνου και στη μοιραία λήθη, που προκαλεί ο χρόνος, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει από τότε 75 ολόκληρα χρόνια και τους λαούς – μαζί και τον ελληνικό – συνέχουν άλλες αγωνίες και απασχολούν πολυποίκιλα προβλήματα. Έτσι το 1940 διατηρεί ακόμη το θρύλο, τη δόξα του και όταν την εποποϊα αυτή την φέρνουμε στη μνήμη μας αισθανόμαστε ότι τη ζούμε για άλλη μια φορά.

Όσοι κατέχουν το βαθύτερο νόημα της Ιστορίας γνωρίζουν ότι το «ΟΧΙ» του 1940 στο φασισμό από τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά, ήταν η συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων, ριζωμένων από μακρούς αιώνες στα σπλάχνα της φυλής μας.

Η μοίρα επέλεξε τη μικρή μας Πατρίδα για θέατρο των μεγαλύτερων αγώνων του πολιτισμού.

Δεν αναφέρεται στην ιστορία των εθνών πιο λακωνικό, πιο εύγλωτο, αλλά και πιο πειστικό παγκόσμιο κήρυγμα από τις δύο συλλαβές ΟΧΙ.

Ένα όχι, που το στήριξε ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή προθυμία και αυταπάρνηση, απλά και αυτονόητα, σαν φυσιολογική εκδήλωση της Ελληνικής ψυχής, όπως αυτή διαπλάστηκε ανάμεσα στους αιώνες, γιατί τα μεγάλα κεφάλαια της ελληνικής Ιστορίας αρχίζουν και τελειώνουν με ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Γιαυτό και πρέπει να μην λησμονούμε αυτούς που ρίχτηκαν πρόθυμοι στο πανηγύρι του πολέμου, με ασυγκράτητο ενθουσιασμό, αλλά και πίστη στη νίκη.

Δεν ανέκοψαν την ορμή τους, ούτε ο χειμώνας, ούτε η δύναμη του αντιπάλου, ούτε τα σύγχρονα μέσα τους, ούτε και ο θάνατος.

Εμείς λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού-Τεθωρακισμένων με τα μέλη μας και τους φίλους του Συνδέσμου και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, είμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την 3η επέτειο από την τοποθέτηση του Μνημείου Ιππικού, την εγκαινίαση του άρτι περατωθέντος και καλαίσθητου περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου και την τοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών του Ιππικού και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού, οι οποίοι στα πλαίσια της αποστολής τους το 1940 αντιμετώπισαν επιτυχώς την επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια» και έτρεψαν τους εισβολείς σε φυγή εντός του Αλβανικού εδάφους.

Το ιστορικό της επιτυχίας αυτής έχει ως εξής :

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου την 28η Οκτωβρίου 1940, η Μεραρχία Ιππικού με Διοικητή το Υποστράτηγο Στανωτά Γεώργιο από τη Θεσσαλονίκη προωθήθηκε στην Καλαμπάκα με τελικό προορισμό την περιοχή της Πίνδου.

Άμεσα και ταχύτατα συγκεντρώθηκαν 5.000 επίτακτα άλογα και συγκροτήθηκαν οι υπόλοιπες μονάδες της Μεραρχίας. Ως τομέας ενεργείας ορίστηκε η περιοχή του Μετσόβου. Αποστολή του Σχηματισμού ήταν να καλύψει τον άξονα Ιωάννινα-Καλαμπάκα, ο οποίος κινδύνευε σοβαρά να αποκοπεί εξαιτίας της διεισδύσεως της 3ης Μεραρχίας Αλπινιστών «ΤΖΟΥΛΙΑ», από την άνω κοιλάδα του Αώου και την κοιλάδα του Ζαγορίτικου και να αποκαταστήσει σύνδεσμο με την σκληρά δοκιμαζόμενη VIII Μεραρχία και το Β’ ΣΣ.

Την 1η Νοεμβρίου η Διοίκηση της Μεραρχίας Ιππικού βρισκόταν στο Μέτσοβο.

Η είσοδος της Μεραρχίας Ιππικού στον αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να συμπιέζεται επικίνδυνα ο θύλακας που είχε δημιουργηθεί από την ιταλική διείσδυση στον τομέα της Πίνδου.

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου η Ταξιαρχία Ιππικού της Μεραρχίας ανακατέλαβε τη Σαμαρίνα και την επομένη η Μεραρχία Ιππικού με τα Συντάγματά της ανακατέλαβε τη Βωβούσα.

Στις 8 Νοεμβρίου η Ταξιαρχία Ιππικού κατέλαβε το Δίστρατο. Εκεί συνέλαβε αριθμό Ιταλών και ορεινό χειρουργείο της «Τζούλια», όπου νοσηλεύονταν 30 Στρατιώτες. Μία ώρα μετά την Ταξιαρχία Ιππικού, έφτασαν στο Δίστρατο και τα πρώτα τμήματα της Μεραρχίας Ιππικού, που είχε διεξαγάγει σκληρούς αγώνες μεταξύ Βωβούσας και Δίστρατου.

Στη συνέχεια η Μεραρχία Ιππικού στραφηκε προς Ελεύθερο-Κόνιτσα, ώστε να διευκολύνει την ενέργεια του Β’ ΣΣ προς την κατεύθυνση αυτή. Έπειτα από επτάωρο σκληρό αγώνα κατόρθωσαν να διαλύσουν τις ιταλικές δυνάμεις, συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους 15 αξιωματικούς και 700 οπλίτες και κυριεύοντας πολλά υλικά, 100 ημιόνους και 5 όλμους.

Η άλλοτε επίλεκτη Ιταλική Μεραρχία «Τζούλια» περιήλθε σε τραγική κατάσταση, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα των αγώνων και των επιτυχιών της Μεραρχίας Ιππικού. .

Στις 11 Νοεμβρίου το Ιταλικό 9ο Σύνταγμα Αλπινιστών διατάχτηκε να κρατήσει τον αυχένα Χρηστοβασίλη ώστε να καλύψει την υποχώρηση ιταλικών τμημάτων προς την Κόνιτσα.

Εκεί δέχτηκε σφοδρή επίθεση τμημάτων της Μεραρχίας Ιππικού. Ύστερα από πολύωρο αγώνα οι Ιταλοί ανατράπηκαν και καταδιώχτηκαν προς την Κόνιτσα, αφήνοντας πλήθος υλικών στο δρόμο προς την πόλη.

Στις 16 Νοεμβρίου, με την απελευθέρωση της Κόνιτσας, τελείωσε και τυπικά η Μάχη της Πίνδου, μία από τις πιο αποφασιστικές και δραματικές του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Αν η επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών κατόρθωνε να καταλάβει το Μέτσοβο, οι ελληνικές δυνάμεις του μετώπου της Ηπείρου θα χωρίζονταν από κείνες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Η Μεραρχία Ιππικού, με Διοικητή το Στρατηγό Γεώργιο Στανωτά, συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάλειψη αυτού του κινδύνου και δικαίωσε τις προσδοκίες του Γενικού Στρατηγείου.

Οι αγώνες της Μεραρχίας Ιππικού δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 21 Νοεμβρίου τα πρώτα τμήματά της διέσχισαν την ελληνοαλβανική μεθόριο, διαβαίνοντας τον χείμαρο Σαραντάπορο εντός της Βορείου Ηπείρου. Στις 3 Δεκεμβρίου μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εχθρικές δυνάμεις, ο σχηματισμός εισήλθε στην Πρεμετή.

Οι νίκες ακολουθούν η μία την άλλη, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα και η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την αντίσταση ενός μικρού αλλά γενναίου , περήφανου λαού που αντιστέκεται θαρραλέα για την Ελευθερία, την Ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία.

Και εδώ μας έρχονται στο νου τα λόγια του Κωστή Παλαμά : Παιδιά μου, ο πόλεμος για σας περνάει θριαμβευτής των αδίκων, ο πόλεμος δεν είναι εκδικητής. Είναι ο θυμός της άνοιξης και της δημιουργίας. Η Ελλάδα είναι στεφανωμένη με δάφνες και κρίνα της νίκης. Παντοδύναμος την έπλασε τεχνίτης. Η δόξα, το καμάρι της. Η αλήθεια είναι δική της. Κι αν είναι και στον πόλεμο μέσα, η ζωή θυσία, ο τάφος είναι πέρασμα προς την αθανασία.

Η ανέγερση του παρόντος Μνημείου Ιππικού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας και τη συνδρομή των μελών και φίλων μας, άλλων φορέων και δύο Ελλήνων δωρητών, που διαπνέονται από φιλανθρωπικά και πατριωτικά αισθήματα του Εφοπλιστού κ. Μαρτίνου Αθανασίου και του Εφέδρου Ανθυπιλάρχου κ. Αφεντάκη Κωνσταντίνου. Για το λόγο αυτό σήμερα ευρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους πεσόντας Ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού, και για να τονίσουμε το μέγεθος της επιτυχούς εκτελέσως της αποστολής της.

 

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου Ιππικού στον ιστορικό και περίοπτο αυτό χώρο του Μετσόβου, ένα όραμα του Συνδέσμου μας έγινε πραγματικότητα και συγχρόνως εκπληρώθηκε ένα χρέος που η Πατρίδα όφειλε στους ήρωες Ιππείς του Βορειοηπειρωτικού έπους. Το Μνημείο αυτό θα διατηρεί άσβεστη τη μνήμη σ’ αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας και για να παραδειγματίζονται και διδάσκονται οι νέες γενεές για τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες πρέπει να διαπνέονται.

Κλείνοντας την αναφορά μας αυτή θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου του παρόντος Μνημείου :

- Στην παρούσα και την προηγούμενη Δημοτοκή Αρχή, για την αρίστη συνεργασία και αμέριστη βοήθεια, που μας παρείχαν κατά την διάρκεια των εργασιών του έργου.

- Στο Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας και κατ’ επέκταση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, για τις πάσης φύσεως διευκολύνσεις και την άψογη οργάνωση της παρούσης τελετής.

Στο μηχανικό κύριο Μάρκου Χρήστο ο οποίος συνέταξε τη στατική μελέτη του Μνημείου, χωρίς καμία αμοιβή, συμβάλλοντας και ο ίδιος στο κόστος της κατασκευής.

- Στον εργολάβο-μηχανικό κύριο Ντάφλη Γεώργιο για την έγκαιρη και άψογη κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου

- Στον Εφοπλιστή κ. Μαρτίνο Αθανάσιο και τον Έφεδρο Ανθυπίλαρχο κ. Αφεντάκη Κωνσταντίνο, που ζει και δραστηριοποιείται στο Τορόντο του Καναδά, για την μεγάλη τους προσφορά να καλύψουν το κόστος της κατασκευής του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου. Διαπιστώνουμε, ότι στο τόπο που γέννησε μεγάλους ευεργέτες,το Μέτσοβο, τον προηγούμενο αιώνα, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πατριώτες και πραγματικοί Έλληνες όπως οι κκ Μαρτίνος και Αφεντάκης. Ο έφεδρος Ανθυπίλαρχος μάλιστα κ. Αφεντάκης πραγματοποίησε το μακρινό ταξίδι από το Τορόντο του Καναδά και παρίσταται σήμερα στην εκδήλωσή μας αυτή και για το λόγο αυτό τον ευχαριστούμε επίσης.

- Απευθύνουμε επίσης θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους μας, τα μέλη και τους φίλους μας και σε όλους τους παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τελειώνοντας θα σας θυμίσω μια φράση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή επίκαιρη όσο ποτέ.

Τα ιστορικά γεγονότα μας διδάσκουν ότι η αγάπη για την Πατρίδα δεν είναι αρκετό να εκδηλώνεται μόνο στα πεδία των μαχών. Πρέπει να εκδηλώνεται και στην καθημερινή μας προσφορά ως υπεύθυνων πολιτών. Για να μην χάνουμε στην Ειρήνη, ότι κερδίζουμε στον Πόλεμο.

Σας Ευχαριστώ 

 

Χαιρετισμός Στγού ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστρατήγου κ. Κυριάκου Δημητρίου 

Η παρουσία μας σήμερα στο ακριτικό Μέτσοβο έχει 3πλή αιτιολογία:

- Κατά πρώτον να τιμήσουμε τους ήρωες αξιωματικούς και οπλίτες των Σχηματισμών και Μονάδων Ιππικού που συμμετείχαν αποφασιστικά στη νικηφόρα μάχη της Πίνδου, στις αρχές Νοεμβρίου του 1940.

- Κατά δεύτερο να τιμήσουμε τους εν αποστρατεία συναδέλφους μας και ειδικότερα το προεδρείο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων, τους μεγάλους δωρητές κ. Μαρτίνο Αθανάσιο και Έφεδρο Ανθυπίλαρχο Αφεντάκη Κων/νο αλλά και όσους συνέβαλλαν στην κατασκευή του μνημείου Ιππικού και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, γύρω απ’ αυτό.

- Κατά τρίτον να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με τους εν αποστρατεία συναδέλφους μας, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις όπως η λαμπρή σημερινή εκδήλωση και να τους διαβεβαιώσουμε ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε παραδόσεις, αξίες και υψηλό ηθικό και ότι δεν θα καμφθούμε από τις πρόσκαιρες δυσκολίες των καιρών.

Η εισβολή από τις 28 Οκτ 1940 και η ταχεία προώθηση μέχρι της 31 του ίδιου μήνα της Επίλεκτης Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών «Τζούλια» προς το Μέτσοβο, ανησύχησε σοβαρά την εποχή εκείνη, το Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο. Εσπευσμένα στάλθηκαν δυνάμεις για την σφράγιση του ρήγματος. Οι Σχηματισμοί και οι Μονάδες Ιππικού ήταν από τις βασικές επιλογές για την συγκεκριμένη αποστολή, του τότε Αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου. «Τσακιστείτε έστω και χωρίς να ολοκληρωθεί η επιστράτευση» διέταξε ο Παπάγος, το Στρατηγό Στανωτά, τον διοικητή της Μεραρχίας Ιππικού, παλαιό γνώριμο και συμπολεμιστή του από την Μικρά Ασία. Άλλωστε και ο Παπάγος ήταν αξιωματικός του Ιππικού. Πράγματι οι Ιππείς «τσακίστηκαν» και έφτασαν έγκαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, αλλά στη συνέχεια τσάκισαν και τους Ιταλούς της «Τζούλια».

Εμείς σήμερα ως οι εν ενεργεία συνεχιστές των παραδόσεων δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την αμέριστη αγάπη προς την Πατρίδα, το επιθετικό τους πνεύμα και το πνεύμα του Ιππικού που αυτοί μεταλαμπάδευσαν στο σημερινό όπλο των ΤΘ, μέσα από τη διαδοχή των γενεών αξιωματικών μονίμων και εφέδρων του Όπλου μας. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι κάποιοι από τη προηγούμενη γενιά αξκών είναι αυτοί που συνέλαβαν αλλά και υλοποίησαν την ιδέα για το λαμπρό αυτό μνημείο που τιμά τη νικηφόρα δράση του Ιππικού μας στην Πίνδο του 1940.

 

 Χαιρετισμός της Γλύπτριας κας Αγγέλικας Κοροβέση

Το Μνημείο μπροστά μας είναι μιά μεγάλη ιστορική και πατριωτική ενέργεια του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων. Πέρασαν αρκετά χρόνια με τόσες αξιόλογες προσπάθειες από τον Σύνδεσμο που με το σθένος του ολοκληρώθηκε το Μνημείο.

Ο Σύνδεσμος αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια γιατί με το Μνημείο ανέδειξε τις θυσίες και τον αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του 1940

Είναι μεγάλη τιμή για το πρόσωπο μου η ανάθεση του Μνημείου από τον Σύνδεσμο και ευχαριστώ θερμά για τη στενή συνεργασία το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο και το μέλος κ. Σταματογιαννάκη Μιχάλη

Το Ιστορικό Μνημείο Ιππικού είναι ένα κομμάτι από την ιστορία μας και σκοπό έχει να εξυμνήσει τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των Ιππέων αγωνιστών του Ελληνικού Στρατού στο έπος του 1940

Το ανάγλυφο έργο παρατηρώντας τις στολές των ιππέων, το άλογο έτοιμο να ορμήσει, τον σημαιοφόρο ιππέα, τον αρχηγό με το σπαθί φανερώνει με τον πιό δυνατό τρόπο ότι οι αγώνες για την ελευθερία ήταν, είναι και θα είναι άξιοι και ιερείς.

Η αποπεράτωση του περιβάλλοντος χώρου και η τοποθέτηση των πλακών με τα ονόματα των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών σε συνδυασμό με το ανάγλυφο που απεικονίζει τον ιερό αγώνα του Ιππικού αναδεικνύει ότι οι θυσίες των ηρωϊκών πεσόντων πρέπει να τιμώνται και να μη ξεχαστούν ποτέ.

 

Η συμμετοχή μου ως γλύπτρια στο ιστορικό Μνημείο που απεικονίζει του αγώνες των ιππέων για την αντιμετώπιση των Ιταλών θα παραμείνει στην καρδιά μου και θα είμαι στη διάθεση του Συνδέσμου για οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιασθεί ή χρειασθεί στο μέλλον.