Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Οι συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ φαίνεται να παίρνουν αρνητική εξέλιξη για το IS.

Στο Ιράκ, οι ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη συμμαχικών αεροπορικών κτυπημάτων έχουν με ολική καταστροφή ανακαταλάβει το Ramadi και πολιορκούν τη Fallujah,

η πρώτη πόλη στο βόρειο Ιράκ στην οποία επικράτησε το IS και με μάταιες προκαταβολές αφού στο παρελθόν απέτυχε δύο φορές η ανακατάληψη της. Με την κατάληψη της Fallujah ολοκληρώνεται και η ανακατάληψη της επαρχίας Unbar , στα δυτικά του Ιράκ, από όπου άρχισε η εξέγερση του IS.

Ανοίγεται ο δρόμος για ανακατάληψη και της τελευταίας πόλης που αποτελεί την de facto πρωτεύουσα του IS στο Ιράκ, τη Μουσούλη. Η εξάλειψη του IS στο Ιράκ απαιτεί χρόνο, αφήνει πίσω του διαιρημένη κοινωνία και πόλεμο ερειπίων για πολλά ακόμη χρόνια.

Στη Συρία, ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει την ιστορική και αρχαία πόλη Palmyra και προωθείται προς την de facto πρωτεύουσα του IS στη Συρία με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών κτυπημάτων, τη Raqqa. Ενώ, οι μετριοπαθείς αντάρτες της αντιπολίτευσης, με την υποστήριξη των συμμαχικών αεροπορικών κτυπημάτων, επιτίθενται σε προπύργια του IS σε περιοχές του Χαλέπι και διακόπτουν τη συνέχιση του IS με τη Raqqa προς ανατολάς.
Το 
IS , μετά τα συμμαχικά και αεροπορικά κτυπήματα που δέχεται, επεκτείνεται και δημιουργεί ισχυρά σημεία στη Λιβύη, όπου εκμεταλλεύεται την εκεί αστάθεια και η Λιβύη να αποτελεί πύλη μεταναστών, μεταξύ των οποίων και εξτρεμιστών προς την Ευρώπη. Πιστοί του IS, ενεργούν εξτρεμιστικές φονικές επιθέσεις’’μοναχικού λύκου’’ κατά πλήθους των χωρών τους στη Δύση, όπως στη Γαλλία και τις Η.Π.Α.

 Γενικά, αν καταπολεμηθεί τελικά το IS στη Μέση Ανατολή αφήνει πίσω του μια χαώδη και διχασμένη κατάσταση με περιχαράκωση αντικρουόμενων ομάδων, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει για πόσα πολλά ακόμη χρόνια.