Print

Wednesday, 30 November 2016 Τα Νέα του Συνδέσμου Hits: 3430

Αναμνηστική φωτογραφία των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου με τους τιμηθέντες για τον ηρωϊσμό που επέδειξαν με την κατάληψη τούρκικου άρματος, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν εναντίον του εχθρού.

 

Επιμέλεια Λιβέριος Πετρίδης

 

Πρόσφατα, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης τίμησε τους ήρωες που κατέλαβαν τούρκικο Μ-47 κατά την εισβολή του 1974 και το χρησιμοποίησαν για να εξουδετερώσουν άλλα τούρκικα άρματα.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο ΣΑΑΙΤΘ πρώτος τίμησε τους μαυροσκούφηδες για το κατόρθωμά τους πού έγιναν παράδειγμα θάρρους και ψυχικού σθένους σ' όλον τον κόσμο. Ακολουθεί το κείμενο της συγκεκριμένου άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Συνδέσμου.

Από τον Πρόεδρο Υποστράτηγο ε.α. κ. Χρ. Παπαδογεωργόπουλο, απενεμήθησαν τιμητικά διπλώματα στους κ. Δρόσο Κωνσταντίνο, Κριθάρη Ανδρέα, Τούντα Νικόλαο, Κουδούνα Ανδρέα και Αποστόλου Ανδρέα για το ηρωϊσμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, όπου υπηρετούσαν στην 23η ΕΜΑ, καταλαμβάνοντας εγκαταληφθέν τούρκικο άρμα Μ47 και με αυτό κατάφεραν να εξουδετερώσουν άλλα τούρκικα άρματα και να επιστρέψουν σώοι στην μονάδα τους.

Οι παρόντες τιμηθέντες κ.κ. Κριθάρης Ανδρέας, Τούντας Νικόλαος και Κουδουνάς Ανδρέας, ευχαρίστησαν τα μέλη του συνδέσμου για την διάκριση αυτή, ενώ παράλληλα εξιστόρησαν γλαφυ ρά μία πτυχή της ελληνικής ιστορίας η οποία είναι άγνωστη στον ελληνικό χώρο, αλλά γνωστή σε αμερικανικές και ισραηλινές ιστοσελίδες οι οποίες εξιστορούν το περιστατικό σαν παράδειγμα θάρρους και ψυχικού σθένους.

 

Χαρακτηριστική είναι η εξιστόρηση των πρωταγωνιστών του γεγονότος, εκ των οποίων οι δύο, όντας απλοί οπλίτες ειδικότητας τεχνίτες, αφού πρώτα επισκεύασαν το ακινητοποιημένο εχθρικό άρμα, με τους υπόλοιπους αποτέλεσαν πλήρωμα του Μ47 και ανέλαβαν το δύσκολο ρόλο του οδηγού και πυροβολητή αντίστοιχα, καταφέρνοντας να εξουδετερώσουν πολλά εχθρικά άρματα και λίγο πριν τελειώσουν τα καύσιμα του άρματος επέστρεψαν σώοι στην μονάδα τους.

Η δημοσίευση του pronews.gr

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ-ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ»...

 

Η κατάλληλη απάντηση του Ελληνικού Στρατού στον Ρ.Τ.Ερντογάν λίγες ώρες μετά την δήλωσή του περί «Τούρκων ηρώων στην Κύπρο»

Του Γιάννη Πετρίδη

Με μια εξαιρετικά σημειολογική κίνηση απάντησε η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην Αγκυρα για τις δηλώσεις Ρ.Τ.Ερντογάν για την Κύπρο:

 Ο Αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, έχοντας ενημερώσει και λάβει σχετική έγκριση από την πολιτική ηγεσία προχώρησε σε μία πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση βράβευση των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων μαχητών που κατέστρεψαν σειρά τουρκικών αρμάτων κατά την εισβολή του 1974, έχοντας καταλάβει ένα τουρκικό άρμα Μ47 (πυροβόλο 90 χλστ.)!

 Να πούμε ότι τα μοναδικά άρματα μάχης τη Εθνοφρουράς ήταν τα εκσυγχρονισμένα σοβιετικά Τ-34 του Β'ΠΠ!

 Να σημειώσουμε, ακόμα ότι μέχρι το 2004 δεν είχε αναγνωριστεί κανένας μαχητής και καμία ηρωική πράξη των Ελλήνων απο την Πολιτεία, καθώς θεωρούσαν ότι η ΕΛΔΥΚ ήταν δύναμη "αντιδημοκρατών πραξικοπηματιών". Μόλις το 2004, τριάντα χρόνια μετά την τραγωδία, έγιναν οι πρώτες απονομές μεταλλίων για ηρωικές πράξεις.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pronews.gr