Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α Χρήστος Παπαδογεωργόπουλος

Ο Μαραθώνιος είναι αγώνισμα μεγάλης αποστάσεως (42.195 χλμ) που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 1896 στην Αθήνα.

Μαζί με τα 100 μέτρα είναι τα 2 πιο δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου.

Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα.

Η ιδέα για την καθιέρωσή του ανήκει στον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος έπεισε τον φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερντέν να τον συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε ανάμνηση της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα (490 π.χ.), την οποία ανήγγειλε στους Αθημαίους ο ημεροδρόμος Φειδιπίδης με την κραυγή «νενικήκαμεν», προτού αφήσει την τελευταία του του πνοή και αφού είχε διανύσει τρέχοντας την απόσταση από το πεδίο της μάχης στον Μαραθώνα έως την Αθήνα.

Ο πρώτος Μαραθώνιος στην Αθήνα έγινε στις 10 Μαρτίου του 1826. Νικητής αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκης με 3 ώρες και 18 λεπτά, ενώ ο μετέπειτα νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων, θρυλικός Σπύρος Λούης τερμάτισε 5ος ,

Ο 23χρονος νερουλάς από το Μαρούσι πήρε τη ρεβάνς λίγες ημέρες αργότερα στις 29 Μαρτίου, όταν κέρδισε τον πρώτο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων με επίδοση 2 ώρες 58 λεπτά και 50’’.

Από τότε ο Μαραθώνιος άρχισε να κερδίζει σε δημοτικότητα και σήμερα είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα του στίβου.

Αγώνες Μαραθώνιοι διεξάγονται και μεμονωμένοι, με μαζική συμμετοχή, Μαραθώνιος Βοστώνης, Λονδίνου, Αθήνας, Καναδά κ.λ.π.

Ο Μαραθώνιος διεξάγεται σε δημόσιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Επίσημα, Εθνικά τα παγκόσμια ρεκόρ δεν αναγνωρίζονται από την IAAF, διότι το αγώνισμα διεξάγεται σε διαφορετικές συνθήκες.

Την καλλίτερη επίδοση στους άνδρες έχει σημειώσει ο Κενυάτης Γουίλσον Κιπσάγογκ (2 ώρες, 3 λεπτά, 23 δευτερ.), ενώ στις γυναίκες η επίδοση της Βρετανίδας Πόλα Ράντκλιφ (2 ώρες, 15 λεπτά, 25 δευτερ.) αντέχει από το 2003.

Ελληνικά ρεκόρ κατέχουν ο Σπύρος Ανδριόπουλος από Πάτρα (1988), η Μαρία Πολύζου (1998).

Την καλλίτερη επίδοση στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας-Παναθηναϊκό Στάδιο κατέχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλτίνι (2 ώρες, 10 λεπτά, 55 δευτερ.) από το 2004 στην Αθήνα. Στους ίδιους αγώνες σημειώθηκε και η κορυφαία γυναικεία επίδοση από τη Γιαπονέζα Μιζούκι Ναγκούτσι (2 ώρες, 26 λ. 20 δευτερ.).

Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος επί της κλασσικής διαδρομής έγινε στις 2 Οκτωβρίου 1955 με 21 αθλητές (12 Έλληνες, 4 Αιγύπτιοι, 2 Γιουγκοσλάβοι, 1 Ιταλός, 1 Γερμανός, 1 Φιλανδός). Νικητής αναδείχθηκε ο Φιλανδός Βέϊκο Κορβόνεν με 2 ώρες, 27 λεπ., 30 δ.

Μαραθώνιοι λοιπόν γίνονται σε κάθε τόπο, πολύ περισσότερο σε κράτη που υπάρχουν πολλοί ομοεθνοί μας. Οι απόδημοι Έλληνες συμμετέχουν με προθυμία σ’ αυτούς νιώθοντας περίφανοι για την ελληνική καταγωγή τους, για την πατρίδα που τους γέννησε και τους δίδαξε τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας, της αγάπης για κάθε τι ελληνικό, και τις αξίες του τίμιου αγώνα σε οποιοδήποτε τομέα.

Έτσι έγινε και στις 14 Οκτωβρίου 2016 στο Τορόντο του Καναδά Μαραθώνιος. Σ’ αυτόν πρωτοπόρος, όπως σε κάθε εκδήλωση που αφορά την Πατρίδα μας ο δικός μας φίλος και μέλος του Συνδέσμου Έφεδρος Ανθυπίλαρχος Αφεντάκης Κωνσταντίνος, που κουβαλά μέσα του με αγάπη και σεβασμό κάθε τι ελληνικό. Κουβαλάει μέσα του την Ελλάδα μας και σε κάθε περίσταση το αποδεικνύει.

Έλαβε λοιπόν μέρος σ’ αυτόν τον Μαραθώνιο με προθυμία, με αγάπη και με διάθεση να προβάλλει για μια ακόμη φορά την αγάπη του για την Πατρίδα, που του έδωσε τις βάσεις για να μπορέσει να μεγαλουργήσει εκεί που βρίσκεται και να διακριθεί ως άνθρωπος, ως επιστήμονας, ως επιχειρηματίας.

Με μεγάλη προθυμία μας έστειλε φωτογραφίες από την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο. Τις δημοσιεύουμε στο περιοδικό μας και τον ευχαριστούμε, γιατί μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι, που είναι μέλος μας, αλλά και συμπαραστάτης μας και χορηγός μας σε κάθε τι που κάνουμε όχι μόνο προς όφελος του Συνδέσμου μας, αλλά κυρίως για την προβολή των Ελληνικών αρχών και ιδεών, σε μια εποχή δύσκολη για την Πατρίδα μας.

Και αυτό όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσεως, αλλά και εξαιτίας των παράλογων αμφισβητήσεων κάποιων γειτόνων μας.

Τον ευχαριστούμε και πάλι και του ευχόμαστε να μπορεί να συμμετέχει σε κάθε τέτοια εκδήλωση ως τα βαθιά του γεράματα.

 

 Σ’ ευχαριστούμε Κώστα από τα βάθη της ψυχής μας. Αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση.