Σαράντα τρία χρόνια μετά από την αποφοίτηση τους από την ΣΤΑ/ΚΕΤΘ Γουδή, οι ΥΕΑ της 105 σειράς πραγματοποίησαν συνάντηση στη Αθήνα. Εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο ο Δ/ντής του όπλου (ΓΕΣ/ΔΙΤ) Υποστράτηγος Κυριάκος Δημήτριος και σύσσωμο το ΔΣ του Συνδέσμου Αξιωματικών Τεθωρακισμένων με επί κεφαλής τον Πρόεδρο του Υποστράτηγο εα Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο. Παρών ήταν και οα αρχηγός της σειράς Παναγιωτίδης Ανδρέας που ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αγγλία όπου μένει μόνιμα.

Η ιδέα να γίνει μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των συναδέλφων της Ίλης ΥΕΑ της 105 σειράς, 73 Α ΕΣΣΟ, που «δοκιμαστήκαμε» στην ΣΑΤΘ στο Γουδή στροβίλιζε στο μυαλό μου πολύ καιρό. Μεγαλώνοντας θέλουμε να ξαναστήσουμε τις γέφυρες με την νιότη μας, Να επανασυνδεθούμε με αυτό που ήμασταν κάποτε.

Ήταν και εκείνες οι φιλικές συναντήσεις με μερικούς συναδέλφους που ξεκινήσαμε στην Αθήνα, ύστερα από πρώτη μας τηλεφωνική συνομιλία με τον Σπύρο Μπαρτσολιά μετά από 41 χρόνια. Και κάθε φορά περίσσευαν οι συγκινήσεις, η χαρά , οι αναμνήσεις. Υποσχεθήκαμε ότι η παρέα θα μεγαλώνει σε κάθε μας συνάντηση. Αλλά έτσι θα έπαιρνε πολύ καιρό και θα αφορούσε μόνο αυτούς που ήταν στο λεκανοπέδιο. Χρειαζόταν πιο δραστική επιλογή. Η εύρεση του ΦΕΚ, από τον νεώτερο μας αλλά καλό φίλο Στάμο Γερομήτσο, όπου ήταν καταγεγραμμένοι όλοι οι συνάδελφοι μετά την προαγωγή μας σε ανθυπίλαρχους, ήταν η «βάση δεδομένων» πάνω στην οποία κινηθήκαμε.

Ψάξαμε στους τηλεφωνικούς καταλόγους, ενοχλήσαμε πολύ κόσμο με τα τηλεφωνήματα μας, σερφάραμε στο διαδίκτυο και στο facebook, στείλαμε courier, «μπήκαμε» στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών «μάθε που ψηφίζεις».

Από τους 75 συναδέλφους βρήκαμε στοιχεία για τους 73. Ανάμεσα τους , δυστυχώς , τρείς που «έφυγαν» νωρίς. Ο Αρφάνης Γεώργιος του Μαρίνου, ο Ανωτίδης Ιωάννης του Γαβριήλ και ο Δημητρακάκης Ερωτόκριτος του Ιωάννη. Καλό Παράδεισο να έχουν. Με προβλήματα υγείας κάποια παιδιά. Τους ευχόμαστε να πάνε όλα καλά.

Λείπουν στοιχεία για δύο καθώς και για τα παιδιά από την Κύπρο που ήταν μαζί μας στην 105 σειρά. Μάθαμε ότι ένας έπεσε υπέρ Πατρίδας στην τουρκική εισβολή το 1973. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στην μνήμη του. Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση και θα βρούμε ακριβή στοιχεία για να επικοινωνήσουμε με τους λοιπούς.

Μιλήσαμε με όλους. Σκορπισμένοι σε όλη την Πατρίδα μας. Από τον Έβρο μέχρι την Καλαμάτα, την Κρήτη, την Ρόδο, το Αμύνταιο Φλώρινας, την Κύπρο και την Μεγάλη Βρετανία. Οι περισσότεροι ένοιωσαν χαρά. Έδειξαν να θυμούνται.

Δώσαμε ραντεβού στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 2016. Στον χώρο συνάντησης λίγες φωτογραφίες «ιστορούσαν» την καλή εκείνη εποχή. Μια εποχή που μας «έδεσαν» οι συνθήκες εκπαίδευσης, τα καψόνια, οι τιμωρίες, ο κοινός θάλαμος ύπνου.

Διστακτικοί στην αρχή, αλλά με βλέμμα «περισκόπιο» να αναζητούν σημάδια αναγνώρισης, να μαντέψει ποιος βρίσκεται μπροστά του. Πέρασαν τα χρόνια και άφησαν κάποια σφραγίδα στον καθένα μας.

Και ύστερα πλατύ χαμόγελο, χαρά, «βρέ πως έγινες…», αγκαλιές, «θυμάσαι τότε…» και άλλα. Τα μάτια γυάλισαν , η συγκίνηση περίσσεψε. Μιλήσαμε όλοι με όλους. Ήταν εκεί και οι εκπαιδευτές μας κ. Μαστραντώνης Νικόλαος και κ. Θοδοσίου Θεόδωρος. Θυμηθήκαμε ξεχωριστές στιγμές από την ζωή μας στην ΣΑΤ. Αξέχαστη περίοδος της στρατιωτικής μας ζωής. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα. Τώρα πια οι φιλίες του στρατού θα ξαναζωντανεύουν σε κάθε ευκαιρία.

Μας μίλησε ο Δ/ντής του όπλου (ΓΕΣ/ΔΙΤ) Υποστράτηγος Κυριάκος Δημήτριος. Νοιώσαμε υπερήφανοι που τα Τ/Θ έχουν τέτοιας ποιότητας αξιωματικούς. Παρών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών Τ/Θ Υποστράτηγος εα Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος με όλο το ΔΣ του Συνδέσμου. Άξιοι αξιωματικοί με ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλη συμβολή στις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

 

Ρωμανίδης Ν. Θεόδωρος, εφ ανθυπίλαρχος, υπαρχηγός 105 σειράς