Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2016 επιτυγχάνεται συμφωνία συριακών δυνάμεων και ανταρτών για κατάπαυση πυρός και απόσυρση των αναρτών από το ανατολικό Χαλέπι, το τελευταίο κέντρο αντίστασης των ανταρτών στην περιοχή, με εμπόδια όμως για άμεση υλοποιήση της συμφωνίας και με αυξημένες απώλειες αμάχων. Οι συριακές δυνάμεις μετά από μιας εβδομάδας γενικής εφόδου αποκτούν μάλλον τον έλεγχο. 

Το Χαλέπι περίπου για τέσσερα χρόνια, είχε διαιρηθεί στα δύο, με το δυτικό να ελέγχεται από το συριακό καθεστώς και το ανατολικό Χαλέπι από τους αντάρτες. Τελούσε δε σε πολιορκία από το Σεπτέμβριο 2016 και η ανθρωπιστική κρίση να έχει φθάσει στο αποκορύφωμα, μέσα σε ερείπια καταστροφής- καταστροφή με την οποία ο υιός επαναλαμβάνει το έργο του πατρός 30 χρόνια πρίν στη πόλη Hama 1982, με την καταστολή τότε της εξέγερσης της εκεί μουσουλμανικής αδελφότητας. Έχει αρχίσει η εκκένωση αμάχων και ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι με λεωφορεία των Η.Ε.

Με τη βοήθεια παραστρατιωτικών, υποστηριζομένων από Ιράν και Χεζμπολλάχ και ρωσικών αεροπορικών κτυπημάτων, το καθεστώς ανακαταλαμβάνει τώρα όλο το Χαλέπι, με τον Assad να διατηρείται στην εξουσία και οι αντάρτες της αντιπολίτευσης και το IS να τηρούν περιοχές στη Συρία. Βέβαια υπήρξε και κενό από τη μεταβατική πολιτική περίοδο στις Η.Π.Α. και οι συριακές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος με από έξω υποστήριξη, για το μέλλον της Συρίας.

Επί πλέον στη Συρία, οι΄΄συριακές δημοκρατικές δυνάμεις΄΄, συνασπισμός Κούρδων πολεμιστών και εθνικιστών Αράβων, ενεργούν με την υποστήριξη της συμμαχίας των Η.Π.Α. την τελική έφοδο κατά της Raqqa, τη Defacto πρωτεύουσα του IS στη Συρία, την κύρια πηγή απειλής στην περιοχή και τη Δύση. Για την έφοδο υπό Κούρδων αντίρρηση έχει η Τουρκία. 

Η μάχη του Χαλεπίου πιθανόν να έχει τελειώσει, αλλά ο αγώνας για το μέλλον της Συρίας συνεχίζεται και ίσως να είναι στη συνέχεια περισσότερο χαώδης και αιματηρός. Την κατάληψη του προπυργίου των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι ο Assadτην προβάλλει ως μεγάλη νίκη, ενώ τώρα ελέγχει όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας. Η κατάληψη του Χαλεπίου αντιπροσωπεύει μια νίκη όχι μόνο για τον Assad, αλλά επίσης για τους ρώσους και ιρανούς υποστηρικτές. Το δε Ιράν αποσκοπεί στα ίδια και στο Μπαχρέιν με την εκεί κυβέρνηση των Σουνιτών έναντι των με πλειοψησία Σιίτων ως και στην Υεμένη, όπου υποστηρίζει τους σιίτες αντάρες Houthis o οι οποίοι έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Saana και έχουν εκδιώξει τις σουνιτικές κυβερνητικές δυνάμεις στο Aden στo Νότο. Το Χαλέπι, η δεύτερη πόλη στη Συρία και το πριν μεγαλύτερο οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, πληρώνει τώρα το ακριβότερο τίμημα του μακροχρόνιου εμφυλίου.