Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Οι συριακές δυνάμεις και οι αντάρτες, μετά την κατάρρευση της αντίστασης του Χαλεπίου, συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός σε όλη τη Συρία. Της συμφωνίας εξαιρούνται το IS, Ahrar al Sham(alNursa) και οι Κουρδικές δυνάμεις (YPG) στη Συρία.

Για τη συμφωνία μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία, παρά την προ μηνών πτώση ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό πολεμικό F-16 στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας και το φόνο του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Η Ρωσία εγγυάται τη συμμόρφωση της Συρίας και η Τουρκία των ανταρτών για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το Ιράν καλωσορίζει τη συμφωνία, ενώ οι Η.Π.Α. παραγκωνίζονται. Συμφωνήθηκε και διάσκεψη για το συριακό στο Kazakhstan με συμμετοχή των συριακών δυνάμεων και των ανταρτώνένα μήνα μετά την εφαρμογή της εύθραυστης κατάπαυσης πυρός

Στη συνέχεια της κατάληψης του Χαλεπίου, μετριοπαθείς αντάρτες και τουρκικές δυνάμεις μάχονται τους IS στην γειτονική πόλη Al Bab με την υποστήριξη και ρωσικών αεροπορικών κτυπημάτων. Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας που διευκόλυνε την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου από τους αντάρτες, ενώ η από αρχές Σεπτεμβρίου 2016 συζήτηση Η.Π.Α,- Ρωσίας στο πλαίσιο της απόφασης των Η.Ε., έχει καταρρεύσει. Παροτρύνεται η συμβολή για την επιτυχία της διάσκεψης στο Kazakhstan όλων των εμπλεκομένων προφανώς και των Η.Π.Α. και μάλιστα με νέα αόριστη όμως προοπτική μετά τη νέα αμερικανική Διοίκηση του Trupm από 20 Ιανουαρίου 2017 και με νέο Γ.Γ. των Η.Ε. Guterres, από 1 Ιανουαρίου 2017.

 

Ας ελπίζουμε να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για ένα θετικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση προς επίλυση της χειρότερης σήμερα πολύχρονης κρίσης στη Μέση Ανατολή, αν και η μέχρι τώρα ιστορία στην περιοχή επιφυλάσσει συγκρατημένη αισιοδοξία.