Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις με αποκορύφωμα το 2016, από Κων/πολη μέχρι Ντιγιαρμπακίρ και απειλείται συνεχώς η εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Οι τουρκικές δυνάμεις επεμβαίνουν στη Συρία, από τον Αύγουστο 2016, και σε σύμπραξη με ρωσικές δυνάμεις και με υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών κτυπημάτων, ενισχύονται οι συριακές δυνάμεις και καταλαμβάνουν το Χαλέπι και πολεμούν το IS. To IS ανταποδίδει με οργή και ενεργεί επανειλημμένα κατά τουριστικών στόχων μέσα στην Τουρκία. Ενώ, οι κούρδοι πολεμιστές κατά κυρίως στρατιωτικών στόχων.

Αρχικά, η Τουρκία είχε τηρήσει επαμφοτερίζουσα ή μάλλον ανεκτική στάση έναντι του IS με αποτέλεσμα να ρέει πετρέλαιο προς τη μία κατεύθυνση και οπλισμός και εφόδια προς την άλλη. Στη συνέχεια, όμως, η Τουρκία τάσσεται υπέρ των ρωσικών και συριακών δυνάμεων στη Συρία. Η ανεκτική πρώην τουρκική στάση έχει αποκαλυφθεί και από Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος φυλακίζεται για εκφοβισμό από τον Ερντογκάν.

Η αιματηρή πρωτοχρονιά του 2017, με 36 νεκρούς και 69 τραυματίες σε επίθεση στο νυκτερινό κοσμικό κλάμπ Siena της Κων/πολης, αφήνει μηνύματα και για το 2017. Η Τουρκία στην μετά πραξικόπημα εποχή αποστρατεύει χιλιάδες έμπειρους αξιωματικούς των Ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας και αποδυναμώνει την στρατιωτική δύναμη και την ασφάλεια και απομακρύνει μη έμπιστους ικανούς δικαστικούς και υπαλλήλους με εξασθένηση της κρατικής μηχανής. Η οικονομία της Τουρκίας αρχίζει να έχει αρνητική πορεία.

Με την αστάθεια στην Τουρκία, εντείνονται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Ο Ερτογκάν προσπαθεί να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης, ενώ εμμένει στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., διατηρώντας τους αντιτρομακρατικούς νόμους που αντιβαίνουν στα δεδομένα διεθνώς ανθρώπινα δικαιώματα.