Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Mack Arthru: ‘’όποιος σκέφτεται μείζονα στρατιωτική εμπλοκή στην Ασία, στη Μέση Ανατολή ή στην Αφρική χρήζει εξέτασης φρενολόγου’’.

 

Με μια δεκαετία περίπου πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, χωρίς ακόμη να έχουν στην ουσία αποσυρθεί πλήρως οι Η.Π.Α με την παράταση μερικής παραμονής  στο Αφγανιστάν και μετά το 2017 και με την επάνοδο στο Ιράκ, δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται τα οποιαδήποτε αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Tώρα ζητούν και με τη συμβουλευτική αμερικανική παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία περισσότερα χρόνια με την εμπλοκή  στο σοβαρότερο σήμερα συριακό πόλεμο  στη Μέση Ανατολή.

Ο Obama έχει δηλώσει ότι ήρθε η ώρα για την αποχώρηση του προέδρου Assad, χωρίς σχέδιο για αντικαταστάτη. Ο πρόεδρος Οbama αποφεύγει να επέμβει  στη Συρία και ακόμη να εφαρμόσει την κόκκινη γραμμή: “οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν στρατιωτική δράση εάν στο συριακό εμφύλιο πόλεμογινόταν χρήση χημικών όπλων”, άν και έγινε χρήση”. Βέβαια, το Κογκρέσο ουδέποτε εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας και ο αμερικανικός λαός ήθελε να μείνει μακριά από το συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Δημιουργείται κενό που συμπληρώθηκε από τον Putin, τη Hezbollah και το Iran, που έχουν ζωτικά συμφέροντα στη διατήρηση της κυβέρνησης Assad Ο πρόεδρος Obama αρκέσθηκε στην υποστήριξη των “καλών” ανταρτών στο Χαλέπι και το βομβαρδισμό των “κακών” ανταρτών στη Ράκα. Όι Η.Π.Α  εκπαιδεύουν του ΄΄καλούς’’αντάρτες για να ανατρέψουν τον  Assad.

Ο Assad, όμως, συνέτριψε την εξέγερση “αραβικής άνοιξης”, του είδους που είχε εκτοπίσει το Mumbarak  στο Κάιρο. Ο Assad με τη βοήθεια  τωνHezbollah, Ιran και Ρussia, κερδίζει στην αποφασιστική μάχη του συριακού πολέμου στο Χαλέπι  κα οι Η.Π.Α. χάνουν την αξιοπιστία  σε ολόκληρο τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο. Ο σύμμαχος Putin, παρενέβη θαρραλέα με αεροπορική δύναμη στη Συρία. Ο Assad είναι σύμμαχος του Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας και της σουνιτικής αφύπνισης και κρίκος στη σιιτική ημισέληνο που εκτείνεται από την Τεχεράνη, τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό μέχρι  τη Βυρηττό.

Το μάθημα που αφήνει πίσω η καταστροφή στο Χαλέπι σήμερα, συνοψίζοντά το, είναι η παλαιότερη ρήση του στρατηγού Mack Arthru : “Όποιοσδήποτε συμβουλεύει τον Πρόεδρο να στείλει μεγάλες χερσαίες δυνάμεις στην Ασία, την Μέση Ανατολή και στην Αφρική πρέπει ναυποβληθεί σε εξέταση εγκεφάλουΈνας πόλεμος στη Μέση Ανατολή προϋποθέτει την έγκριση του Κογκρέσου, την υποστήριξη του αμερικανικού λαού, τη βεβαιότητα ό,τι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της χώρας και τη γνώση πως και πότε τελειώνει ο πόλεμος. Η Κορέα τσάκισε τον Truman, το Βιετνάμ  τον  Τzonson, το Ιράκ  το ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο το 2006 και έδωσε τον Obama το 2008. Ένας πιθανός πόλεμος στην περιοχή θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της προεδρίας Τrump που αρχίζει από αρχές 2017. Πριν να αρχίσει ένας  πόλεμος, ας κάνει ένα τηλεφώνημα στον Bob Geits, πρώην ΥΠΕΘΑ, και να τον ρωτήσει τι εννοούσε στο West Point, το Φεβρουάριο του 2011, όταν επανέλαβε τη ρήση του στρατηγού Mack Arthru,  στους Ευέλπιδες.