Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατεύσιμοι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,

Αναλαμβάνω μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το γεγονός αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή και με καθιστά υπερήφανο καθώς στη θέση αυτή διακρίθηκαν άριστοι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και ο καταξιωμένος απερχόμενος Αρχηγός Στρατού Στρατηγός Βασίλειος Τελλίδης, στον οποίο εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων για την καταλυτική προσφορά του.

Πρώτιστο καθήκον μου, να υποκλιθώ με σεβασμό στις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών και των Μονάδων μας και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ένδοξους νεκρούς των πολεμικών περιόδων τους.

Σέβομαι το εξαιρετικό έργο που μέχρι σήμερα επιτελέστηκε και σας καλώ να συνεχίσετε άοκνα τις προσπάθειές σας, για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας του Στρατού μας.

Δηλώνω ότι δεν θα επικεντρωθώ στη μάχη με το παλιό και το κατεστημένο, αντίθετα θα αφιερώσω την ενέργεια, τη δυναμική και τον χρόνο που μου εμπιστεύθηκαν, ώστε να συμβάλλω στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Στρατού Ξηράς.

Το ανθρώπινο δυναμικό υπήρξε και παραμένει το καλύτερο οπλικό μας σύστημα και συνεπώς απαιτείται κάθε προσπάθεια για την επαύξηση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων του. Η διοίκησή μου θα είναι ανθρωποκεντρική, σύμφωνη με τους νόμους και τους στρατιωτικούς κανονισμούς και ό,τι απαιτήσω από εσάς, να είστε βέβαιοι ότι πρωτίστως θα το απαιτήσω στον υπερθετικό βαθμό από τον εαυτό μου.

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες, την αφοσίωση και την αγάπη σας προς την Πατρίδα.

Για να πετύχουμε στην αποστολή μας, επιβάλλεται να καλλιεργούμε καθημερινά στο μέγιστο βαθμό τις στρατιωτικές αρετές, τη φιλοπατρία, την ανδρεία, την καρτερία, το στρατιωτικό πνεύμα και κυρίως την πειθαρχία, οι οποίες σε συνδυασμό με την αισιοδοξία, το χαμόγελο και τη γενναιοψυχία θα συμβάλλουν στην παγίωση των ύψιστων αγαθών, της άμυνας και ασφάλειας.

Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί βασικό πυλώνα εθνικής ισχύος και ισχυρή δύναμη αποτροπής. Ο Ελληνικός Στρατός δεν βρίσκεται σε κρίση. Διατηρεί την αισιοδοξία του, το υψηλό ηθικό του και πρωτίστως διακατέχεται από το πνεύμα του νικητή.

Όπως πάγια διατυπώνεται από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, σκοπός μας δεν είναι να διεξάγουμε πόλεμο. Είμαστε χώρα φιλειρηνική και αδιάλειπτα το μήνυμα αυτό κοινοποιούμε στους γείτονες μας.

Κυρίαρχο στόχο μας αποτελεί η νίκη στη μάχη της αποτροπής. Όμως, εάν απαιτηθεί και απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, ο Ελληνικός Στρατός στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας, είναι ικανός να καταστρέψει κάθε επίδοξο επιβουλέα.

Τελούμε διαχρονικά στη διάθεση της διεθνούς νομιμότητας για να υπηρετήσουμε τις ευγενείς αρχές που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ο Ελληνικός Στρατός είναι παρών με ισχυρή παράσταση σημαίας, σε πολλά σημεία του πλανήτη, όπου αυτό μας ζητείται και το χρέος το επιβάλει.

Το μήνυμα που απευθύνουμε προς τον ελληνικό λαό, είναι να αισθάνεται την ασφάλεια και τη σταθερότητα που του εγγυώμεθα.

Στον απερχόμενο Αρχηγό, Στρατηγό Βασίλειο Τελλίδη, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την ουσιαστική προσφορά του και ταυτόχρονα του απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές μας για υγεία και ευτυχία.

Στην Ηγεσία μας υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε αδιάλειπτα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της.

Με τη βεβαιότητα ότι όλοι θα εκτελέσουμε την αποστολή μας στο ακέραιο, σας εύχομαι υγεία, δύναμη και επιτυχία, με τη βοήθεια του Θεού, με επιμονή, πάθος και όραμα.

Σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Ζήτω το Έθνος

 

Ζήτω ο Στρατός