του Λακαφώση Δημητρίου, Αντιστρατήγου ε.α.


Τα Δέκα Πρόσωπα που Επηρεάζουν την πορεία της Ευρώπης εντός του 2017
Η Ευρώπη, ενώ βρίσκεται εν μέσω προκλήσεων από ανατολάς, νότο και δυτικά και δοκιμάζεται και από το ανερχόμενο κύμα των ευρωσκεπτικιστών στο εσωτερικό της, έχει να αντιμετωπίσει δέκα πρόσωπα εντός του 2017:

Τον Trumpμε τον προστατευτισμό στο εμπόριο και την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ είναι απηρχαιωμένο και με ρητορική για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Τον Putin, να επιχειρεί, και για παγκόσμια επιρροή, να κάνει φίλους δυτικούς γείτονες για να μπλοκάρουν την ανανέωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας 2014.

Την Merkelνα επιδιώκει και τέταρτη θητεία το Σεπτεμβρίου 2017, για να συνεχίσει το  σταθεροποιητικό ρόλο  στην Ε.Ε..Αλλά, μπορεί να κάνει θαύματα εάν οι γείτονές της διαχωρίζονται και με εσωτερικές αντιθέσεις στην προσφυγική πολιτική  της , που μέχρι τώρα 1εκατομμύριο πρόσφυγες ζητούν άσυλο στη Γερμανία ;

Την Le Penμε πιθανότητα το ακροδεξιό της κόμμα να έλθει δεύτερο στις εκλογές της άνοιξης 2017 στη Γαλλία, η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει τις ενισχυμένες αντιευρωπαϊκές ρητορίες της και την πολιτική του συντηρικού Φιγιόν για μη αποδοχή άλλων προσφύγων, ο οποιός προβλέπεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Την Theresa May, να αρχίζει από το τέλος Μαρτίου 2017 την επί δύο ετών διαδικασία του Brexit. Πριν έχει να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση, να προλάβει εσωτερικές εντιθέσεις και να προσεγγίσει χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Τους Geert Wilders(Γκέερτ Βίλντερς),  το  ακροδεξίο ολλανδικό αντι-ισλαμικό  ευρωσκεπτιστικό κόμμα της ελευθερίας να οδεύει το Μάρτιο2017 να είναι το πρώτο στη βουλή με επηρεασμό των ακροδεξιών στη Γαλλία και στη Γερμανία. Πως η Ε.Ε. πρόκειται να δει το φαινόμενο σε ένα ιδρυτικό μέλος;

Το Mattarella, ιταλό πρόεδρο, μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος για τροποποίηση του συντάγματος, να ταχυδακτυλουργεί με τα σε αντιπαλότητες κόμματα για κυβέρνηση μέχρι και όποτε γίνουν εκλογές, με κανόνες που ακόμη δεν έχουν τροποποιηθεί. Η ΕΖ παρακουθεί με ανησυχία, στην τρίτη οικονομία της, μια φθίνουσα πορεία  και νοσηρό τραπεζικό σύστημα. Η Ιταλία είναι τόσο μεγάλη χώρα για να αποτύχει και τόσο μεγάλη για να σωθεί. Ο προσωρινός πρωθυπουργός είχε πριν εκφράσει προσέγγιση με τη Ρωσία.

Τον Kaczynkiτης δεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας, ο οποίος απορρίπτει τον ισχυρισμό της Ε.Ε. ότι οι περικοπές στα Μ.Μ.Ε. και οι τροποποιήσεις στο συνταγματικό διδαστήριο θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία στην πρώην μαγαλύτερη κομμουνιστική χώρα, με προοπτική  να στερηθεί η Πολωνία από το δικαίωμα ευρωπαϊκής  ψήφου. Συναίτερος του Kaczynk είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Orban.  Υπάρχουν και διαφωνίες με τη ρωσία για την πτώση σε ρωσικό έδαφος 2010 πολωνικού αεροσκάφους με νεκρό τον τότε πολωνό πρόεδρο μεταξύ των άλλων νεκρών.

Τον Πρόσφυγα- Μετανάστατη, που για να αποφύγει τις συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή καταφεύγει στην Ευρώπη για ασφάλεια και καλύτερη ζωή.

 

Τον Εξτρεμιστή τρομοκράτη, που υποκινούμενος και εκππαιδευμένος στο Ιράκ και την Συρία από το IS επιστρέφει στην Ευρώπη για τρομοκρατικά κτυπήματα