Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α Μεντεσίδης Χαράλαμπος*

Την 15 Μαρτίου 2017 ημέρα Τετάρτη και από ώρα 18:00 έως 21:30 πραγματοποιήθηκαν, στην αίθουσα τιμών της ΛΑΕΔ, οι εργασίες του ΣΑΑΙΤΘ οι οποίες περιελάμβαναν την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και τον Εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του.

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Στις 18:00 άρχισαν οι εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως του Συνδέσμου με την εκλογή του Αντγου ε.α. κ. Οικονομοπούλου Λεωνίδα ως Προέδρου και των Επχου ε.α. κ. Κοσκέρη Γρηγορίου και Εφ.Υπλχου κ. Μπρατσολιά Σπυρίδωνα ως Μελών της επιτροπής διεξαγωγής της Συνελεύσεως. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπτγος ε.α. κ. Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος προέβει στον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2016 και στους ΑΝΣΚ του 2017. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια του Συνδέσμου για εγγραφή νέων μελών Μονίμων και Εφέδρων. Ακολούθως ο Ταμίας Ταξχος ε.α. κ. Μιχαηλίδης Γεώργιος ανέλυσε τα οικονομικά και ο Πρόεδρος της Εξελεκτικής Επιτροπής Εφ. Επχος κ. Μαρκουλής Δημήτριος αναφέρθηκε στην κανονικότητα των ελέγχων στις οποίες προέβει η Επιτροπή. Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής διεξαγωγής της Συνελεύσεως ζήτησε από τους συνέδρους να εγκρίνουν τα πεπραγμένα του έτους 2016 και να απαλάξουν το ΔΣ από κάθε οικονομική ευθύνη.

ΕΟΡΤΣΑΣΜΟΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΑΙΤΘ

Στις 19:00 άρχισε στον ίδιο χώρο ο Εορτασμός των 20 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου , παρουσία του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. κ. Ζιαζιά Κων/νου, του νέου Διευθυντού της Διευθύνσεως Ιππικού – Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ και εκπροσώπου του κ. Α/ΓΕΣ ,Υποστρατήγου(ΤΘ) κ. Παπαδοπούλου Βασιλείου, του νέου Διοικητού του ΚΕΤΘ Ταξιάρχου(ΤΘ) κ. Σιγουλάκη Δημητρίου, του Διοικητού της Σχολής Τεθωρακισμένων Συνταγματάρχου(ΤΘ) κ. Γιαννοπούλου Αναστασίου, πολλών Ανωτέρων Αξκών του Όπλου μας και πλήθος Μελών μας (Μονίμων, Εφέδρων και Αρωγών) μετά των συζύγων, καθώς και πολλών φίλων του Συνδέσμου. Επίσης προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του ΑΟΟΑ, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, εκπρόσωπος της ΠΟΣ και το σύνολο σχεδόν των προέδρων των Συνδέσμων Ο-Σ.

Με την έναρξη της εκδηλώσεως ο Υποστράτηγος κ. Παπαδόπουλος Βασίλειος , αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Α/ΓΕΣ , ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, εξήρε το έργο του Συνδέσμου και ευχήθηκε συνέχιση και ευόδωση των προσπαθειών του, για το καλό του Όπλου και των στελεχών μας.

Ακολούθησε η επετειακή ομιλία του Πρόεδρου του Συνδέσμου Υποστρατήγου ε.α κ. Παπαδογεωργοπούλου Χρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του συνδέσμου, στη σύληψη της ιδέας, την εκτέλεση και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΙΠΠΚΟΥ στο ΜΕΤΣΟΒΟ. Αναφέρθηκε επίσης και στις άλλες σημαντικές δραστηριότητες , όπως οι επισκέψεις του ΔΣ σε Σχηματισμούς του Όπλου μας και στο ΚΕΤΘ, μετά από πρόσκληση των Διοικητών τους , σε ακριτικές περιοχές , όπως το Κστελλόριζο(με ομιλίες για τα εθνικά θέματα), καθώς και στα Ορυχά (ΡΟΥΠΕΛ, ΛΙΣΣΕ) , διατηρώντας έτσι άρικτους τους δεσμούς μεταξύ ε.ε και ε.α. στελεχών του Όπλου μας και τονώνοντας ταυτόχρονα το εθνικό φρόνημα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών.

Στη συνέχεια ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κυριάκος Δημήτριος (μέχρι πρόσφατα Δντής ΓΕΣ/ΔΙΤ) σε μία εμπεριστατωμένη και συνάμα μεστή ομιλία , που απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων, αναφέρθηκε στις εξελίξεις των αρμάτων που εισήχθησαν στον Ελληνικό Στρατό μέχρι σήμερα καθώς και σε άλλα ενδιφέροντα θέματα, όπως το πώς γίνονταν οι προμήθειες πρίν από μερικές δεκαετίες, μόνο με την υπογραφή του Διευθυντού ΔΙΤ/ΓΕΣ και στις νόμιμες «μίζες» που υπολογίζονταν στο 0,25% και δηλώνονταν ως εισόδημα. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στο αξιέπαινο έργο του ΣΑΑΙΤΘ και στην έκδοση του περιοδικού, που σφυρηλατεί τις σχέσεις των ε.ε. και ε.α. συναδέλφων του Όπλου μας.

Με το πέρας και της παραπάνω ομιλίας άρχισε η επίδοση των τιμητικών διακρίσεων – αναμνηστικών των 20 χρόνων , από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου στους παρευρισκομένους Επιτίμους Αρχηγούς και ε.ε. Ανωτάτους Αξκούς του Όπλου , τους διατελέσαντες Διευθυντές ΓΕΣ/ΔΙΤ , Διοικητές ΚΕΤΘ και Σχολής ΤΘ , από ιδρύσεως του Συνδέσμου για την προσφορά τους και την στήριξή τους στο έργο του. Στους προσκεκλημένους Προέδρους ΑΟΟΑ , ΕΑΑΣ , ΠΟΣ ,Συνδέσμων Ο-Σ. Στους Εφ. Αξκούς του Όπλου, για την προσφορά και την ενεργή παρουσία τους στο Σύνδεσμο (το παρέλαβε ο Αρχηγός της 73΄Β Σειράς) και στον Εφ. Ανθλχο Αφεντάκη Κων/νο ,Μέγα Χορηγό του Συνδέσμου (το παρέλαβε ο αδελφός του Αντιπτέραρχος(Ι) ε.α.).

Οι εργασίες του Συνδέσμου έκλεισαν με την δεξίωση που δόθηκε στον ίδιο χώρο και καθ’ ομολογίαν όλων των παρευρισκομένων, ήταν μία εξαιρετική εκδήλωση και πέρασαν μια ευχάριστη και όμορφη βραδιά με την ευχή να εορτάσουμε πάλι έτσι όλοι μαζί και τα 30α γενέθλια του Συνδέσμου μας.

 

*Ο Αντιστράτηγος Μεντεσίδης Χαράλαμπος είναι ο Γ.Γ. του ΣΑΑΤΘ

 

Ομιλία Προέδρου ΣΑΙΤΘ 15 Μαρτίου 2017

Ωρισμένα γεγονότα στη ζωή σηματοδοτούν την πορεία των ανθρώπων. Ωρισμένες χρονικές στιγμές και το πλήρωμα του χρόνου μας δίνουν την ευκαιρία για απολογισμό, προγραμματισμό και πανηγυρισμούς. Για τους λόγους αυτούς σήμερα έχουμε συγκεντρωθεί για να πούμε από που ξεκινήσαμε για την ίδρυση του Συνδέσμου μας και πού φθάσαμε-βαδίζουμε και ταυτόχρονα να δώσουμε πανηγυρικό τόνο στο κλείσιμο μιας εικοσαετίας ζωής του Συνδέσμου.

Πως όμως γεννήθηκε ο Σύνδεσμος για να φτάσει στη σημερινή του μορφή ; Ποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές ; Διότι σε κάθε εγχείρημα υπάρχει ο εμπνευστής, ο αρχηγός και στην περίπτωσή μας ο δημιουργός.

Με τα δεδομένα αυτά τρεις εκλεκτοί συνάδελφοι ο αείμνηστος Αντιστράτηγος Κατσαδήμας Ιωάννης και οι Αντιστράτηγοι κ,κ, Τσίρκας Ευάγγελος και Μεταλληνός Φώτιος σε μια φιλική τους συνάντηση συνέλαβαν την ιδέα ιδρύσεως του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων και στη συνέχεια άρχισε η υλοποίηση. Αν δεχτούμε λοιπόν το αξίωμα ότι «η αρχή είναι το ήμυσι του παντός» ο Σύνδεσμος οφείλει πολλά στους παραπάνω συναδέλφους.

Έτσι λοιπόν, στις 8 Απριλίου 1996 εικοσιένα Αξιωματικοί του Όπλου μας αντιπροσωπεύοντας όλες σχεδόν τις ηλικίες και προελεύσεις, συγκεντρώθηκαν στη Στρατιωτική Λέσχη, διατράνωσαν την πεποίθησή τους, ότι η σχέση του Αξιωματικού με το Στρατό δεν τελειώνει με την αποστρατεία του, αλλά είναι τρόπος ζωής και υπέγραψαν, ως ιδρυτικά μέλη, το καταστατικό με το οποίο δημιουργείτο ο Σύνδεσμός μας.

Από τότε πέρασαν 20 χρόνια. Και ο Σύνδεσμός μας «ανδρώθηκε» πλέον. Νοιώθει ότι έχει σταθεί καλά στα πόδια του και μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει εξαιρετικό έργο.

Με το δικό του ιδιόκτητο χώρο, με ικανοποιητικό αριθμό μελών, με σημαντική παρουσία στο χώρο των Αποστράτων Αξιωματικών, αλλά και των εν ενεργεία συναδέλφων, με συγγραφική και ηθική συμμετοχή και συμπαράσταση στα σημαντικά προβλήματα του Όπλου, αλλά και με θέσεις και προτάσεις στα εθνικά θέματα, τα οποία παρουσιάζονται και αναπτύσσονται στο πολύ επιτυχημένο περιοδικό μας, με ελεύθερη έκφραση γνώμης, έξω και πάνω από σκοπιμότητες, ήλθε να ενώσει ξανά κάτω από τη ίδια στέγη τους συναδέλφους και να βοηθήσει, στο μέτρο του δυνατού, τους εν ενεργεία συναδέλφους συνεχιστές της Ιστορίας του Όπλου στο δύσκολο έργο τους, χωρίς ποτέ να παρεμβαίνει στα καθήκοντά τους. Και το τελευταίο του επίτευγμα : Ύστερα από προσπάθειες πολλών χρόνων κατόρθωσε, με την οικονομική στήριξη των μελών του, φίλων και άλλων φορέων, να κατασκευάσει το Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο, με σκοπό αφενός να τιμήσει τους ήρωες ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού, που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Ιταλών εισβολέων και αφετέρου να αναδείξει την ιστορία του Όπλου, αφού η Μεραρχία Ιππικού κατά το έπος του 40 αντιμετώπισε επιτυχώς την επίλεκτη Μεραρχία ΤΖΟΥΛΙΑ και κατεδίωξε τους εισβολείς μέχρι την Πρεμετή. Στο σημείο αυτό ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να παρουσιάσουμε το χρονικό μέχρι το τέλος επιτεύξεως αυτού του στόχου. «Θα σας πρότεινα να κατασκευάσουμε ένα Μνημείο για να τιμήσουμε και να θυμόμαστε τους Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού, που θυσιάστηκαν στην Ήπειρο κατά το έπος του 40’». ακούστηκε από τα χείλη ηρωϊκού Αξιωματικού μέλους μας, μια μέρα του έτους 2005. Ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. Φρατζέσκαρος Αντώνιος, Υπίλαρχος τότε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Επικράτησε στιγμιαία σιωπή, την οποία διαδέχτηκε η έκπληξη για την μεγάλη πρόκληση και έντονος προβληματισμός για το μεγάλο ιστορικό βάρος.

«Θα τα καταφέρουμε ;» ναι «θα τα καταφέρουμε» ψέλλισαν αμέσως με απορία αλλά και απόλυτη σιγουριά όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι του ΔΣ του Συνδέσμου.

Μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που ζητούσαν απαντήσεις άρχισαν να γεννώνται όπως, με τι χρήματα, που θα βρεθούν, ποίο το κόστος, σε πόσο χρόνο, ποιος θα το φιλοτεχνήσει και θα το κατασκευάσει, που θα τοποθετηθεί, καθώς και άλλα πολλά μικρότερης σημασίας και βαρύτητας. Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετά και τόσο ανυπέρβλητα, ώστε να μας αποτρέψουν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του οράματος.

Η εμπνευσμένη ιδέα είχε εκτοξευτεί και έπρεπε να συναντήσει το στόχο της.

Xωρίς καθυστέρηση το ΔΣ του Συνδέσμου , στις αρχές του 2006, αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση. Η κοινοποίηση στα μέλη μας βρήκε άμεση ανταπόκριση, ενθάρρυνση και στήριξη, σ’ αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια, που μόλις είχε ξεκινήσει.

Όλα τα μέλη του ΔΣ υποδύθηκαν σε μια συντονισμένη, μεθοδική, εντατική και συνεχή προσπάθεια , για να απαντήσουν και να υλοποιήσουν τα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω. Ένα μικρό χρηματικό απόθεμα του Συνδέσμου αποτέλεσε τη μαγιά.

Δρομολογήθηκαν παράλληλες δράσεις, όπως συνεννοήσεις με Δημοτική Αρχή του Μετσόβου και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την εξασφάλιση του χώρου τοποθετήσεως του μνημείου, την αναζήτηση του καλλιτέχνη που θα φιλοτεχνήσει το έργο, τη μορφή που θα έχει, το κόστος και φυσικά τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για την ολοκλήρωση του έργου.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, ανταλλαγές απόψεων, προτάσεων και ιδεών, διαδοχικές επισκέψεις στο Μέτσοβο και τη διάθεσή μας να εναλλάσσεται μεταξύ αισιοδοξίας και απογοητεύσεως , άρχισαν να επιλύονται ένα προς ένα όλα τα θέματα και τα προβλήματα που προέκυπταν.

Άκρως συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των μελών και φίλων του Συνδέσμου μας, με τις οικονομικές προσφορές, προσφορές από το υστέρημά τους, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επίσης η βοήθεια από άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Μετσόβου που παραχώρησε τον κατάλληλο χώρο για την τοποθέτηση του Μνημείου, κατασκεύασε τη βάση στηρίξεως κ.λ.π., το ΓΕΣ με τη διάθεση μέσων, υλικών, προσωπικού κ.λ.π. ήταν σημαντική για την ολοκλήρωση του οράματος.

Έτσι βήμα-βήμα το έργο άρχισε να παίρνει μορφή. Έγινε το σχέδιο της παραστάσεως του Μνημείου, η μακέτα, το πρόπλασμα και τέλος η χύτευση του ορειχάλκινου Μνημείου. Παράλληλα παραχωρήθηκε ο χώρος, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε περίοπτη και εύκολα επισκέψιμη θέση στην είσοδο του Μετσόβου, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα και έφτασε η ημέρα της τοποθετήσεως του Μνημείου στη θέση του, στο τέλος του μηνός Αυγούστου του 2012.

Όλοι οι συντελεστές, το ΔΣ, η Γλύπτρια, ο Δήμος Μετσόβου, η VIII Μ.Π., εργάστηκαν και συνεργάστηκαν αρμονικά μέσα σ’ ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανοήσεως και συναντιλήψεως, με οδηγό την επίτευξη αυτού του ιστορικού χρέους. Κανείς μας δεν πίστευε ότι μέσα σ’ ένα τόσο πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες, ένα τόσο μεγάλο έργο θα έφθανε στην ολοκλήρωσή του. Και όμως έγινε πραγματικότητα. Στις 30 Οκτωβρίου 2012, έγιναν τα αποκαλυπτήρια στο Μέτσοβο, με λαμπρότητα αλλά και με τιμές και το σεβασμό που αρμόζουν στους πεσόντες ήρωες, με ευρύτατη συμμετοχή των μελών και φίλων του Συνδέσμου, των Στρατιωτικών και Πολιτικών αρχών και πολιτών του Μετσόβου. Στις 18 Οκτωβρίου 1915 ολοκληρώθηκε το όραμα της κατασκευής του Μνημείου με την καλαίσθητη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στο κόστος του οποίου συνέβαλαν ο Εφοπλιστής κ. Μαρτίνος Αθανάσιος και ο Έφεδρος Ανθυπίλαρχος κ. Αφεντάκης Κωνσταντίνος. Ένα αίσθημα υπερηφάνειας αλλά και ικανοποιήσεως και ανακουφίσεως πλημμύρισε όλους μας.

Αποτελούσε ιστορική ευθύνη και υποχρέωση, η κατασκευή αυτού του Μνημείου. Με τα αποκαλυπτήριά του παραδόθηκε στο κοινό, για να διατηρεί άσβεστη την ιστορική μας μνήμη εις το διηνεκές.

Οφείλαμε Τιμή και Δόξα στους ηρωϊκά πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού στην Ήπειρο, κατά το έπος του 40. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στο ιστορικό μας χρέος. Το Μνημείο αυτό θα αποτελεί μέρος της ιστορίας του Όπλου μας και για το λόγο αυτό έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χώρο του η δέουσα τελετή, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της ΔΙΤ/ΓΕΣ.

Πώς όμως κατορθώσαμε και πετύχαμε όλα τα παραπάνω ;

Ο πρώτος και κύριος λόγος ήταν η εργατικότητα, η εμμονή στο σκοπό, η ανιδιοτελής προσφορά και η φλογερή αγάπη προς το Όπλο όλων των μελών των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου.

Από τον πρώτο μόλις χρόνο λειτουργίας του Συνδέσμου καταλήξαμε στην ανάγκη εκδόσεως ενός εντύπου, με το οποίο θα επικοινωνούσαμε με τα μέλη μας, θα αναδεικνύαμε τα προβλήματα του Όπλου μας μαζί με τις προτάσεις μας για επίλυσή τους, και γενικά θα συμβάλαμε, βάσει των εμπειριών μας, στην επιμόρφωση των εν ενεργεία συναδέλφων μας και την ενημέρωση επί των τεχνολογικών και άλλων εξελίξεων του Όπλου μας, των μελών μας και γενικότερα των αποδεκτών του περιοδικού μας. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του περιοδικού οφείλεται στους αρθρογράφους, μέλη και μη του Συνδέσμου μας και στα εκάστοτε μέλη των Συντακτικών επιτροπών του περιοδικού, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Έχουμε βάλλει υψηλούς στόχους βελτιώσεως των περιεχομένων που αναφέρονται στις εξελίξεις των ΤΘ (τεχνικές-τακτικές), σε θέματα που αφορούν στο Όπλο μας και την ιστορία του, στα εθνικά θέματα στην ηγεσία κλπ. Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε και την πνευματική σας παρουσία στις φιλόξενες στήλες του περιοδικού μας, διότι πρέπει να είναι φροντίδα όλων μας.

Έχουμε προβάλει μέσω του περιοδικού μας το έργο και την αποστολή των Σχηματισμών του Όπλου μας, της Σχολής Τεθωρακισμένων και του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων.

Με εργαλείο το περιοδικό μας και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σ’ αυτό από καταξιωμένους συναδέλφους, αλλά και με σχετική επιστολή που απευθύναμε στον τότε ΥΕΘΑ, νομίζουμε ότι συμβάλαμε αποφασιστικά στην μη κατάργηση της ΧΧ ΤΘΜ και την μετεγκατάστασή της στη φυσική της θέση στην Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ο Σύνδεσμος ανέπτυξε σημαντικές δραστηριότητες οι κυριότερες των οποίων είναι :

Α. Ύστερα από σχετική πρόσκληση των εκάστοτε Διοικητών του ΚΕΤΘ επισκεπτόμαστε το στρατόπεδο κάθε χρόνο τον μήνα Ιανουάριο, όπου κόβουμε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα και ο Διευθυντής της ΔΙΤ/ΓΕΣ μας ενημερώνει για τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες του Όπλου μας.

Β. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου κατ’ επανάληψη έχει επισκεφθεί τις έδρες της ΧΧ ΤΘΜ και των ΤΘΤ όπου γίνεται σχετική ενημέρωση και ξενάγηση και έτσι διατηρείται ο δεσμός μεταξύ ε.ε. και ε.α. στελεχών. Με την ευκαιρία αυτή επισκεπτόμαστε και τα κύρια Οχυρά ΡΟΥΠΕΛ, ΛΙΣΣΕ, ΕΧΙΝΟΣ

Γ. Επισκεπτόμαστε ακριτικές περιοχές, όπου διοργανώνουμε ημερίδες, αναπτύσσοντας θέματα εθνικού περιεχομένου και όχι μόνο, εξυψώνοντας συγχρόνως το ηθικό του πληθυσμού αυτών των περιοχών. Μια τέτοια επίσκεψη του Δ.Σ. έγινε τον Ιούνιο του 2016 στο ακριτικό Καστελλόριζο, όπου αναπτύξαμε το νομικό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου, τα περί ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδος κλπ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η επίσκεψή μας αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των κατοίκων του νησιού.

Κυρία μας προσπάθεια είναι να φέρουμε στο Σύνδεσμο όσο το δυνατό νέα μέλη, κυρίως από τις νεότερες τάξεις των Μονίμων Αξιωματικών και από τους πρόσφατα απολυομένους Εφέδρους Αξιωματικούς. Θα επιδιώξουμε επίσης την ανανέωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε νέοι συνάδελφοι, με φρέσκες ιδέες και όρεξη για προσφορά να συνεχίσουν την πορεία του Συνδέσμου και να την βελτιώσουν. Εμείς οι παλαιότεροι, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, θα είμαστε κοντά τους παρέχοντες κάθε βοήθεια.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας των υψηλοβάθμων Αξκων του Όπλου μας θα θέλαμε να τους παρακαλέσουμε να μεταφέρουν σε όλους τους Αξκους των Σχηματισμών και των Μονάδων μας το μήνυμα ότι το περιοδικό του Συνδέσμου αποτελεί το δικό τους βήμα και να προτρέπουν εκείνους που έχουν συγγραφική έφεση να εκθέτουν τις ιδέες τους ή τις διάφορες εμπειρίες τους στο περιοδικό μας. Καλούμε επίσης την Ιεραρχία του Όπλου μας να αναδείξει τη σημασία του Μνημείου Ιππικού έτσι ώστε να γίνει γνωστή προς πάσαν κατευθυνσιν η δράση της Μεραρχίας Ιππικού κατά το έπος του ’40.

Πριν κλείσω την αναφορά μου αυτή εγώ προσωπικά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου με την ευκαιρία αυτή του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στους συναδέλφους που συνέλαβαν την ιδέα ιδρύσεως του Συνδέσμου, στα ιδρυτικά μέλη, που πρώτοι υπέγραψαν το καταστατικό και βοήθησαν στις πρώτες διαδικασίες λειτουργίας του Συνδέσμου, στο νομικό μας σύμβουλο συνάδελφο εν Όπλοις νομικό συμπαραστάτη κ. Ρώμα Γεώργιο, σε όλα τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, που εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση ώστε ο Σύνδεσμος να πάρει τη σημερινή του μορφή, στα Τακτικά και Αρωγά μέλη μας και τους φίλους μας για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας και την οικονομική τους στήριξη. Και στους χορηγούς μας που βοήθησαν για την αγορά του ιδιόκτητου γραφείου και την κατασκευή του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνουμε στους εκάστοτε Διευθυντάς της Διευθύνσεως του Όπλου μας και τους Διοικητάς του ΚΕΤΘ και της ΣΑΤΘ και τους Α/ΓΕΣ του Όπλου μας για την άψογη συνεργασία και την αμέριστη βοήθεια που μας παρείχαν. Ευχαριστούμε επίσης όλους σας που μας τιμήσατε με την παρουσίας σας.

Σας ευχαριστώ.