Του  Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 7 Απριλίου 2017, για πρώτη φορά επί Trump, 59 αμερικανικοί πύραυλοι Tomahawk cruise κτυπούν την αεροπορική βάση Shayrat στην κ. Συρία, από όπου εκτιμάται ότι συριακά αεροπλάνα είχαν ενερηγήσει επίθεση, στις 4 Απριλίου 2017, με χημικές ουσίες στην ελεγχομένη από τους αντάρτες πόλη Khan Sheikhoun στην περιοχή Idlib, στη β. Συρία.

Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η χημική ουσία Sarin χρησιμοποιήθηκε στην Khan Sheikhoun με περίπου 80 νεκρούς και 100 τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Το γεγονός προκάλεσε την οργή της Διεθνούς κοινότητας, η οποία έχει χαρακτηρίσει την επίθεση με χημικά όπλα(ΧΟ) ως εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Υπόψη, ο Assad είχε κάνει ευρεία ΧΟ το 2013 με σοβαρές απώλειες στο προάστιο Γούτα της Δαμασκού. Όμως αναγκάσθηκε να τα παραδώσει για καταστροφή για να αποφύγει ένα κτύπημα, αφού είχε υπερβεί τις κόκκινες γραμμές των Η.Π.Α. επί Obama για μη χρήση ΧΟ. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έχουν παραμείνει και χρησιμοποιηθεί ΧΟ και από τις δύο πλευρές στη Συρία,

Ο Trump είπε ότι πρόκειται για περιορισμένη ενέργεια για να αποτρέψει τον Assad από μελλοντική χρήση ΧΟ, τον οποίον υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν.
Στην μετά Obama εποχή, παρατηρείται 
αρχικά ασάφεια στην υπό διαμόρφωση νέα κυβερνητική πολιτική του Trump, με τις διαφοροποιημένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ  Rex Tillerson, και του πρέσβη των Η.Π.Α. Halley στα Η.Ε. Πάντως, αποβλέπουν περίπου προς τη νίκη κατά των IS και δεν δίδουν προτεραιότητα στην έξωση του Assad με στρατιωτική δύναμη, αλλά αποφασίζει ο συριακός λαός.

Ακολουθεί συνάντηση στη Μόσχα του Tillerson και Lavrov, γνωστοί από τότε που ήταν Διεθυντής της ExxonMobil. Οι σχέσεις Η.Π.Α.-Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την ανάληψη της προεδρίας από τον Trump. Συζητήθηκε να σχηματισθεί μια ομάδα εργασίας για τα κύρια σημεία προστιβής, που εντοπίζονται στη Συρία, στην Ουκρανία και στη βόρεια Κορέα. Ο Lavrov υπενθύμησε τις συνέπειες της μεσολάβησης των Η.Π.Α, στη Σερβία, στη Λιβύη και στο Ιράκ και τόνισε ότι η εμπλοκή τους και στη Συρία έχει την ίδια τύχη.

Οι αντιρρήσεις των δύο υπουργών εξακολουθούν περί ρωσικής επέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Ακολουθεί και το κτύπημα με τη ΄΄μητέρα των βομβών GBU-43/B_ κατά των IS σε καταφύγιο στα σύνορα Αφγανιστάν- Πακιστάν, με 36 νεκρούς. Άλλο μήνυμα κυρίως προς την β. Κορέα με τις σε εξέλιξη πυρηνικές απειλές και με αποφασισμένο τον Trump να τις εξαλείψει, με αντιθέσεις όμως Κίνας και Ρωσίας για την επικίνδυνη αστάθεια που δημιουργείται στην περιοχή.