Συγκίνηση και γλυκιές αναμνήσεις από τα νιάτα τους έζησαν 20 χρονα παιδιά στρατιώτες τότε, ασπρομάληδες σήμερα, σε συνάντησή με τον τότε Δκτη τους Ίλαρχο Δημήτρη Λακαφώση. Σε ευχαριστήρια επιστολή τους ο Αντιστράτηγος ε.α  Δημήτρης Λακαφώσης τους ευχαριστεί για την χαρά που του δώσανε με τη συνάντηση αυτή. Η επιστολή έχει ως εξής:

Από: Αντιστράτηγο ε.α., Λακαφώση Δημήτριο. Αθήνα, 22 Μαΐου 2017
Προς: Σκούρα  Νίκο, Ρέντη Αθηνών, 
Ρουσκέτο Πέτρο, Μήλος Κυκλάδων, Δανίδη Θεόδωρο, Εύοσμος Θεσσαλονίκης,  και Μπόχτη Κώστα, Καρέας Αττικής. 

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έκπληξη και αιφνιδιασμός, όταν στρατιώτες, της 2ας Ίλης, 30ης ΕΜΑ, AMX-30, 1976, όπως εσείς, θυμούνται και καλούν μετά από τόσα πολλά χρόνια το Διοικητή τους, τον τότε Ίλαρχο Λακαφώση Δημήτριο, ερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, τον Καρέα Αττικής, το Ρέντη Αθηνών και τη Μήλο Κυκλάδων, ανταμώνουν στην Αθήνα. Τώρα, σ’ αυτή την ηλικία ‘’ποιος είσαι εσύ ποιος είμαι εγώ’’, πίνουν αμίλητοι κρασί στο Μοναστηράκι, και θυμούνται, εικοσάχρονα τότε παιδιά, στιγμές ‘’Θερμοπυλών’’ στην Πυλαία του Έβρου. Ξεπηδούν αισθήματα ‘’Γενναίων’’, που έχουν διαβεί το υδατίνο κώλυμα του χιονισμένου Στρυμώνα.

Ξεδιπλώνονται αναμνήσεις θάρρους και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση της πατρίδας την κρίσιμη εκείνη εποχή.


‘’Τύπος: Μέσο άρμα μάχης ΑΜΧ 30, Προέλευση: Γαλλία, Πλήρωμα:  4 ανδρών

Οπλισμός: Πυροβόλο 105mm, ένα συζηγές πυροβόλο 20mm και ένα πολυβόλο 7.62mm Α/Α. Διάβαση υδατίνου κωλύματος: 2 μέτρα χωρίς προετοιμασία και με Snorκel 3.90 μέτρα. Ιστορικά στοιχεία: Αγοράστηκαν από τη Γαλλία το 1971. Άρχισαν να αποσύρονται από το Ελληνικό στρατό στις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Παροπλισμένο το άρμα βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Αρμάτων, στο ΚΕΤΘ, Αυλώνα Αττικής’’.

Ευχαριστώ εκ βάθους της ψυχής μου τους πρώην στρατιώτες μου που είχαν τη γενναιοδωρία να ζήσουμε μαζί παλαιές αξέχαστες στιγμές πατριωτικής ευθύνης.

Με αγάπη και απέραντη εκτίμηση.

Λακαφώσης Δημ. Αντιστράτηγος ε.α.