Η Κωνσταντινούπολη "λαβωμένη" από τις συνεχής προκλήσεις των Τούρκων, αντιστέκεται μέσα από τις δράσεις της Οικομενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

Δράσεις της πρώτης δεκαετίας 

Επίκαιρη όσο ποτέ, μετά και την τελευταία μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης Ερντογάν να αναγνώσει μέσα στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς την Αγιά Σοφιά, το Κοράνι και τις φιέστες για την επέτειο της Άλωση της, έρχεται η έκθεση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για να μας ευαισθητοποιήσει με τις δράσεις της, ώστε να συμπορευτούμε στην “...ανάδειξη και αναγνώριση των Κωνσταντινουπολιτών της διασποράς μαζί με τους Ομογενείς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη από τις κυβερνήσεις κρατών και διεθνείς οργανισμούς ως κληρονόμων και διαχειριστών του πολιτισμικού πλούτου των Ελληνικών Κοινοτήτων και Ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη” που αποτελεί και έναν από τους στόχους της Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την αποστολή και στόχους, της Ομοσπονδίας που δραστηριοποιείται υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 Στη σημερινή τάξη των πραγμάτων και κυρίως υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο σκοπός αυτός της ΟΙΟΜΚΩ είναι εξαιρετικά ουσιαστικός για μια ιστορική Κοινότητα όπως των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Μια Κοινότητα που έχει υποστεί συνεχώς παραβιάσεις των δικαιωμάτων της, δεν αποποιήθηκε την ταυτότητα της, διώχθηκε αλλεπάλληλα, τραυματίστηκε αλλά συγχρόνως ανέπτυξε μια συναισθηματική νοσταλγία για τον τόπο όπου έζησε τραγικές εμπειρίες. Αυτή η νοσταλγία οδήγησε πολλούς στο σύνδρομο της «μαύρης πέτρας», ότι «όλα έχουν τελειώσει και δεν μπορεί πλέον να γίνει οτιδήποτε για να ανατραπεί η κατάσταση αυτή». Επομένως είναι «τουλάχιστο άχρηστο να απαιτούμε από τον θύτη, την Κυβέρνηση της Τουρκίας, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και μέτρα θεραπείας». Ακόμη η προσέγγιση της απευθείας επαφής για απαιτήσεις από την Κυβέρνηση της Τουρκίας, θεωρείται ως υποχώρηση σε άλλα κυριαρχικά θέματα από το Ελλαδικό πολιτικό σύστημα, πράγμα που ανατροφοδοτεί την κακώς εννοούμενη «αρχή της αμοιβαιότητας». Η ΟΙΟΜΚΩ, όμως, πιστή στο σκοπό της, προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορετικές αντιλήψεις, να πείσει με το έργο της ότι δεν έχουν χαθεί τα πάντα, να δημιουργήσει ένα φιλικό κύκλο διαμορφωτών της κοινής γνώμης μέσα στην Τουρκία, να αποκτήσει κατανόηση σε διεθνές επίπεδο, να συμβάλλει και η ίδια στην δημιουργία φιλίας και ειρήνης. Η οργάνωση συνεδρίων και οι συμμετοχές σε ημερίδες, μελέτες και διοργανώσεις, όπως αναφέρονται παρακάτω, αποσκοπούν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Πατήστε εδώ να διαβάσετε ολόκληρη της έκθεση

Η ιστοσελίδα της ΟΙΟΜΚΩ